Jump to content

pijnbestrijding


Yola
 Share

Recommended Posts

Al surfend kwam ik een heel interessante site tegen over pijn en pijnbestrijding bij de bevalling, met veel medische info over de effecten van de verschillende pijnbestrijdende middelen. Ik zou willen dat ik hier eerder van had geweten, dan had ik bij de geboorte van mijn dochter zeker niet voor pethidine (een opioide) gekozen (ik zat in een weeenstorm en de ontsluiting wilde niet vlotten. in t ziekenhuis had ik de keuze tussen ruggeprik en pethidine. ik heb toen gekozen voor dat laatste, omdat ik dacht dat dat het minst ingrijpend zou zijn voor zowel mij als m'n beebje.

Nu zou ik misschien toch voor een ruggenprik hebben gekozen, omdat de gevolgen dan voornamelijk voor mij zijn, en niet voor mijn kleintje. ps: Hopelijk heb ik het dit keer niet nodig, omdat de kans groot is dat de ontsluiting veel vlotter gaat de tweede bevalling).

 

Ik ben benieuwd wat jullie van de artikelen vinden?

http://www.ouders.nl/mbevpijn.htm

Link to comment
Share on other sites

Goed om over na te denken. Maar denk dat het van de situatie afhangt was wijsheid is. Als je vlot bevalt is een ruggenprik denk ik minder handig en iets kortwerkends praktischer.

 

Ik heb 2 keer een ruggenprik gekregen. Daar zitten toch ook wel wat risico's aan hoor. Door de ruggenprik kan je bloeddruk ineens fors gaan dalen, hiervoor krijg je een infuus om dat op te vangen.

En als ik het goed begrepen heb is mede door dit infuus de kans dat je kindje heel geel wordt - en dus onder de lamp moet - groter, omdat het lichaampje ook druk is met al het andere.

 

(En een ruggenprik is niet zaligmakend: de eerste keer heb ik er heerlijk op geslapen en helemaal geen weeen meer gevoeld. Omdat het een ks werd is er nog bijgezet. Het heeft daarna echt heel lang geduurd voor ik weer gevoel had in mijn benen (zeker 12 u na de operatie).

De tweede keer heeft hij nooit helemaal gewerkt en op een gegeven moment was hij aan 1 kant zelfs uitgewerkt... Zelfs bijspuiten hielp niet.)

Link to comment
Share on other sites

Dag Yola,

Ik vond het een interessante link. Bevestigde veel van wat ik dacht, maar dan tenminste goed onderbouwd hoe het dan precies kwam, zoals die adrenaline en endorfine.

Ik heb gelijk de site van de waterooievaar bij favorieten opgeslagen, want ik overweeg wel een waterbevalling, dus was een leuke link.

Bedankt in ieder geval en succes met je bevalling (of beter gezegd gebaseerd op de site - een ontspannen bevalling toegewenst!) - ik zie dat het al binnenkort zal zijn voor je.

Groetjes!

Link to comment
Share on other sites

hoi Yola

 

bij mij hield bij 4cm de weeën op (na het doorprikken van de vliezen) vervolgens na 2 uur een soort van weeenopwekker erbij, lage dosering maar die sloeg in als een bom, in een uur tijd ging ik van 4 naar 9 cm. Het was met geen mogelijkheid op te vangen waarop ik vroeg om pijnbestrijding, ik dacht aan pethidine (ook bij de jongens gehad) maar men koos voor een ruggeprik, ik vond het allang goed maar de weeën kwamen zo kort op elkaar en het was zo heftig dat ik er niet meer aan moest denken om met bed en al weggereden te worden om via de lift bij de ok afgelecerd te worden zodra er een anaesthesist vrij zou zijn tussen de operaties door.....nu weet ik niet of dat overal zo gaat hoor. uiteindelijk mocht ik gaan persen en heb geen pijnbestrijding gehad. moet zeggen dat ik later wel geschrokken ben van complicaties die kunnen ontstaan bij het (foutief) plaatsen van een dergelijk prik, ik had daar nog nooit bij stilgestaan!!! in ieder geval een zeer voorspoedige bevalling gewenst!

 

liefs

Babeth

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het artikel niet gelezen, maar wat me opviel was dat het al 10 jaar oud is. Misschien zijn dingen in de tussentijd wel wat veranderd?

 

Ik ben bevallen zonder pijnbestrijding, het verliep heel goed, zat lekker in de weeen en vond het goed te houden. Merkte echt dat m'n lichaam deed wat het moest doen. Op weg naar het ziekenhuis bijvoorbeeld werden de weeen duidelijk minder frequent ineens. Eenmaal daar geinstalleerd namen ze weer in kracht toe.

 

Ik stond wel open voor pijnbestrijding indien nodig en had dan willen kiezen voor een Remi-nog-wat-pompje. Kortdurend werkzaam geloof ik.

 

Succes met jullie keuzes en laat je niet gek maken van wat andere mensen denken!

Link to comment
Share on other sites

hoi allemaal, dank voor jullie reacties en het delen van jullie ervaringen.

@Hobbesje, denk dat je gelijk hebt, het zal aan de situatie liggen.

@sjsl, mijn voorkeur de eerste keer was ook thuis, lekker relaxed, geen pijnbestrijding. maar ik kwam dus (na gebruik van een laxeermiddel, aangeraden door de vlos) in een weeenstorm die maakte dat ik me niet meer kon ontspannen en de ontsluiting totaal ophield. In het ziekenhuis was het vergelijkbaar met Babeths ervaring: voor ruggenprik moest ik wachten op anaesthesist, die zou er niet binnen een half uur kunnen zijn, en dan nog de hele toestand van het aanbrengen etc. Ik hield t niet meer! Dus dan maar die spuit. En idd de risico's van ruggenprik zijn ook niet niks.

Achteraf vraag ik me af of ik, als ik meer had geweten over de consequenties, uberhaupt voor de pijnbestrijding had gekozen, Of dan toch nog bij mezelf verder had gezocht naar ontspanning.

Zoals Ink al zegt: goed om de onderbouwing mee te krijgen: hoe meer je weet, hoe rustiger je eea onder ogen kunt zien denk ik. Ik hoop nu heel erg op lekker ontspannen thuisbevallen dit keer met m'n eigen endorfinen om er doorheen te komen!

Link to comment
Share on other sites

@SJSL, jij bedoelt remifentanil pompje. Dat heb ik gehad bij mijn bevalling, waarbij ik ook een weeënstorm had. Het is een soort morfineachtig spul en het werkt heel snel. Het neemt de scherpe kantjes van de pijn weg. Je kunt zelf met een pompje doseren, maar er zit wel een max. aan. Ook is het middel weer heel snel uitgewerkt als ze het infuus losmaken, zodat je de persweeën weer snel voelt. Alleen is dit middel nog niet in alle ziekenhuizen beschikbaar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use