Jump to content
Jheroen

Wat is PGD?

Recommended Posts

PGD is een afkorting voor preïmplantatie genetische diagnostiek. Dit is een methode waarmee we embryo's onderzoeken op een ernstige genetische aandoening en daarmee de kans op de geboorte van een aangedaan kind kunnen beperken. PGD wordt uitgevoerd bij paren die een sterk verhoogd risico hebben op het krijgen van een kind met een erfelijke aandoening, bijvoorbeeld een chromosoomafwijking, taaislijmziekte, hemofilie, de ziekte van Huntington of een ernstige spierziekte.

Voor PGD is een IVF-behandeling noodzakelijk. Hierbij worden - na bevruchting van eicellen met zaadcellen buiten het lichaam - één of enkele cellen afgenomen van embryo's die drie tot vijf dagen oud zijn. Deze cel of cellen worden in het laboratorium onderzocht op de aan- of afwezigheid van de betreffende ziekte. Op basis hiervan wordt besloten welke embryo's in aanmerking komen voor plaatsing in de baarmoeder. Alleen embryo's, waarvan de onderzochte cel of cellen de genetische ziekte, waarop het onderzoek was gericht, niet hebben, worden in de baarmoeder geplaatst. De kans op zwangerschap na terugplaatsing is ongeveer 25%. Als de vrouw na PGD zwanger wordt, is de kans groot dat er een kind zonder de genetische ziekte wordt geboren.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies. • Posts

 • Topics

 • Similar Content

  • By Solomun92
   Ik zal me even voorstellen. Ik ben kim, 27 jaar en al zn 3 a 4 jaar bezig met ivf.
   Ik heb afgelopen maandag de punctie gehad. Ondanks de pijn viel het me allemaal mee want hey! Er waren 18 eicellen geprikt!! 18!! Wauw!! Na onze vorige poging was dit fantastisch nieuws. Bij de 1e poging hadden we 15 eicellen waarvan er 2 bevruchte eicellen overbleven. Het 1e embryo is afgekomen 2 weken na mijn 1e test. 2 dagen voor de 1e echo. Bij het 2e embryo hebben we het hartje mogen horen met 8 weken. Helaas was het hartje de week erna gestopt. Uiteindelijk pas met 14 weken een curritage ondergaan.  Dus hey... 18 eicellen .. wauw!!!! Dinsdag morgen werden we gebeld met slecht nieuws. Er had geen enkele eicel zich gedeeld. Geen enkele van die 18 .. ze zouden om 16.00 uur nog eens kijken en terug bellen. Ook om 16.00 geen resultaat 😢 laatste poging om te kijken was vanmorgen. En jawel! Er is 1 eicel gedeeld! Nu is morgen de terug plaatsing geplant om 14.00 uur MITS het eitje zich nog gedeeld heeft. Er is dus een hele kleine mini kans dat we morgen een goed eitje terug geplaatst krijgen.. Maar wat als het mis gaat..? Wat als het niet deelt, of ik krijg weer een miskraam? Hierna heb ik nog maar 1 poging over.. Ik voel me machteloos. 
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use