Jump to content

Duimpje of speen?


niki
 Share

Recommended Posts

Oké, komt ie weer met een vraagje....

 

 

 

Ook over de speen en het duimpje zijn verschillende voor en tegen berichten. Sommigen zweren bij de duim, want is altijd voor handen, veel kleiner, niet schadelijk ookal dacht men lange tijd van wel.. etc. En over de speen zijn nu berichten over wel schadelijk, kan kwijtraken etc.

 

 

 

Charlotte vindt het heerlijk om bij het inslapen te zuigen op iets. Meestal onze vinger, en die gaat er niet zo makkelijk af. Heel soms lukt haar eigen duimpje al, maar die raakt ze ook vaak weer kwijt, gevolg huilen. Een speentje werd mij altijd afgeraden, maar vindt ze wel heel fijn.

 

 

 

Wat vinden jullie en waarom?

 

 

 

groetjes, niki

Link to comment
Share on other sites

Hmmm lastig verhaal... Thijs had enorme zuigbehoefte en was altijd heel tevreden dankzij zijn speen... Eerste jaar vrij vaak gegeven, daarna alleen nog voor het inslapen... Was uiteindelijk ook vrij makkelijk af te leren... afgesproken op een gegeven moment.. dan en dan gaat je speen in de prullenbak en krijg je een grote jongens cadeau... Nadeel van duim is dat je dat niet zo makkelijk afleert en dat ze die vaak ook overdag blijven pakken.. en dat is niet zo goed voor de tanden...

 

 

 

Had ook een vriendin die haar dochter graag met 2 al van de speen af wilde en die ging binnen een dag over op haar duim...

 

 

 

Maar er zijn ook kinderen die de speen helemaal niet willen en die liever op een duim of vinger zuigen en dan doe je er niks aan natuurlijk..

 

 

 

Als ze tevreden is met speen zou ik daarnaar neigen, je kunt dan zelf bepalen wanneer ze deze krijgt.. ze slapen vaak rustig in... het is een ideale trooster als ze niet lekker of moe is.. en je kunt het ook makkelijk weer afleren... Ik zelf vond het bijvoorbeeld op een gegeven moment (bij ouder dan een jaar zeg maar) geen gezicht meer in de wagen of als hij rondliep en ben toen ook de speen naar bed gaan verbannen...

 

 

 

Succes ermee!

 

 

 

 

 

Liefs Pien

Link to comment
Share on other sites

ja tja

 

ik vind vingers duim zuigen geen probleem

 

mijn dochtertje zuigt op twee vingers, maar ik merk dat ze het eigenlijk alleen nog maar doet als ze heel moe of verdrietig is en savonds bij het in slaap vallen.

 

 

 

zelf jaren geduimd en ja ik deed het uiteindelijk alleen nog maar met in slaap vallen.

 

 

 

nadeel van speen ( heb ik gezien bij dochtertje van vriendin ) dat dat ding er gewoon in bleef zitten bij alles wat het kind deed.

 

zelfs praten ( is uiteindelijk wel goed gekomen )

 

maar dat is dan weer voordeel van vingers/duim want als kind lekker aan het frobbelen is dan gaat die vinger niet zo gauw in de mond

 

maar de speen kan dan wel

 

dus tja

 

ik zou zeggen

 

wat je zelf prettig vind

 

 

 

ik zelf weet oook nog niet

 

hou wel speen bij de hand voor nood

 

maar zal we allert zijn op het uit de mond houden overdag

 

(naar aanleiding van dat dochterjte van vriendin dus hhahah)

Link to comment
Share on other sites

Hahaha Lila, dat is inderdaad precies wat ik bedoel... van die peuters die de hele dag met een speen in hun mond lopen en daardoor nauwelijks aan praten toekomen... Vandaar dat ik hem ook in bed heb gelaten al vrij snel... dan associeren ze het ook met ontspannen en slapen... Ik weet dat die van mij zodra hij zijn speen in had in zijn ogen begon te wrijven... en altijd heel snel sliep..

Link to comment
Share on other sites

Guest estrhalita

Mijn tandarts heeft liever dat zijn toekomstige patientjes de speen hebben dan duim of vingers. Is beter voor de tanden. En inderdaad je kind laten wennen aan alleen spenen in bed. Robbie liet hem vanzelf een keer links liggen dat is natuurlijk helemaal mooi.

Link to comment
Share on other sites

ja ik heb zelf geen ervaring hiermee natuurlijk maar mijn moeder zei altijd dat een speen juist goed is, want dat verkleind de kans op wiegendood. Nu weet ik natuurlijk ook niet in hoeverre daar een kern van waarheid in zit, maar ja het lijkt wel een beetje logisch want door de speen blijft het opening van de mond vrij.

 

 

 

Maar inderdaad ze moeten er niet de hele dag mee lopen, want dat is niets, als je hem dan ergens laat liggen breken ze de tent ervoor af, hahaha !!

Link to comment
Share on other sites

Het is sowieso beter als een baby met slapen door de neus ademt, de neus is een beter filter tegen virussen en bacterien dan de mond en ze zijn zo dus minder vatbaar...En daar heeft vlgs mij ook de lagere kans op wiegendood mee te maken, ook daar heb je minder kans op bij neus ademen geloof ik...

 

 

 

Moeten ze de speen trouwens wel inhouden en die van mij gebruikte hem alleen met inslapen en dan haalde ik hem er altijd uit omdat me dat beter leek voor de tandjes.. weet niet of het geholpen heeft maar volgens de tandarts staan ze keurig recht, ondanks dat hij hem wel tot zijn 4e voor inslapen heeft gebruikt...

 

 

 

Haha vlgs mij bepalen ze het ook een beetje zelf.. die van mij had echt enorme zuigbehoefte en ik was het eerste jaar echt niet doorgkomen zonder speen.. mijn jongste neefje wilde er weer niets van hebben...

Link to comment
Share on other sites

o leuke vraag!!

 

 

 

Ik had me dus voorgenomen NOOIT te beginnen aan een speen, vooral, de reden dat ik peuters met een speen verschrikkelijk vind. (maar dat is puur mijn mening..)

 

 

 

Maar goed, Len, net een paar dagen oud en huilen huilen huilen en alleen stil met speen, nou toen was ik meteen om, hij kreeg de speen! hahaha.

 

 

 

Met een maand of.. 8 denk ik, alleen nog met slapen. De speen blijft ook echt boven liggen. En benoem ook, speen is voor in bed.En dat vind hij prima.

 

 

 

Ze hebben me wel gezegd op het CB dat ik moest gaan afbouwen omdat zijn tandjes (de 2 snijtanden boven) iets scheef staan..

 

 

 

Speen is denk ik makkelijker af te leren straks, duimpje hebben ze altijd bij zich, wat in het begin natuurlijk een voordeel is.

 

 

 

Ik denk dat het afhankelijk is ook van je kind, wat het prettig vind.

 

 

 

Ik heb ook gelezen dat het wiegendood voorkomt. (een speen)

 

 

 

Wat betreft het kwijtraken, ik heb overal een speen liggen, bij de oma's, 1 in mijn tas, 1 reserve thuis en 1 "in gebruik".

 

Toen hij naar het kdv ging lag er daar ook 1.

 

Die wat hij in bed heeft, daar heb ik een koordje aan, wat ik vast maak aan de slaapzak/pyama.

 

In het begin wist hij niet hoe de speen weer terug in zijn mond moest, en ben ik heeel vaak uit bed gemoeten.... nu pakt hij hem gewoon, want hij is nooit ver weg. (door het koordje)

Link to comment
Share on other sites

Wat ook heel handig is zijn van die speendoekjes.. Je kunt ze speciaal kopen van het merk koeka, gewoon een badstof lapje met een lusje in het midden.. Of natuurlijk gewoon een spuugdoekje er aan vast maken.. Zo raken ze ze niet makkelijk kwijt en kunnen ze ze in bed al heel snel zelf vinden... Thijs kon met een maand of 5 al zelf zijn speen vinden in bed als hij wakker werd, ideaal!

Link to comment
Share on other sites

Oh enne Amanda.. niet te druk maken om die tandjes hoor, de tandarts zei het bij thijs ook op een gegeven moment bij de halfjaarlijkse controle, ik geloof dat hij 3.5 was, en bij de volgende controle een half jaar later, toen hij net 2 mnd van zijn speen af was, stond alles al weer keurig recht!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Helemaal mee eens Mariek.

 

 

 

Wat ik me ook nog afvroeg.. vanwaar je intresse in schadelijke stoffen in spenen en bijtringen, als je bewust geen moeder bent..?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • @Heleen79 Jeetje, wat een verdrietig bericht 😞 Hoopte zo dat jou het geluk ook was gegund! Dikke knuffel! Een miskraam hakt er -zoals Kitje zegt- altijd in: Maakt niet uit hoeveel weken je zwanger bent. Je bent aan de ene kant blij omdat je een positieve test hebt en aan de andere kant blijf je altijd die angst houden. Net als Kitje was die angst pas ook bij mij voorbij toen ik haar dagelijks ging voelen en een lieve echoscopiste zei: 'Owh, maar dit kindje gaat echt wel geboren worden hoor!' Pas toen durfde ik er een beetje in te gaan geloven.  Wat jullie zeggen: Misschien is het inderdaad nog eens goed om een gesprek met die fertiliteitsarts aan te gaan. Ik merk inderdaad dat zij nog vaak in mijn gedachten verschijnt. Zeker nu rond deze tijd weer.  Ze heeft me heel vaak het gevoel gegeven dat ik 'achterlijk' was, dat ik iets fout had gedaan, ik het gesprek over dat we maar 1 IVF poging zouden doen niet goed had onthouden, gezegd dat ik te oud was en maar eerder had moeten komen, want dat zij dan meer kansen had gehad etc. Nou durf ik wel te zeggen dat ik niet de domste ben en mijn man ook niet, maar dat zij ons het gevoel wel heeft gegeven dat het onze eigen schuld was, terwijl het om zo een gevoelig onderwerp gaat! Aan de andere kant hebben we toen tegen elkaar gezegd: Streep door dat ziekenhuis en we gaan verder kijken. Aan de andere kant zou ik er wel andere vrouwen mee kunnen helpen: Vrouwen die niet zo weerbaar zijn of die het geld niet hebben om verder te gaan bij een kliniek.  Heb zelfs nog even overwogen om in een ander ziekenhuis te gaan bevallen om deze reden. Gelukkig werkt zij op een andere afdeling en verwacht ik haar niet tegen te komen en anders is het misschien maar beter voor haar als ze niet bij mijn bevalling aanwezig is 😜  Inmiddels hier alweer 2 weken met verlof en een spannende tijd breekt aan. Het meisje is nog steeds te groot en ze heeft volgens mij nog genoeg te eten in m'n buik, want ze maakt nog geen aanstalten om uit huis te gaan 😉 Over 5 dagen krijg ik een doorverwijzing om te worden ingeleid. Ik vind het heel spannend, maar kijk er ook naar uit om haar te ontmoeten 💗
  • Te vroeg geroepen. Gisteravond en vanmorgen weer zeurende buikpijn en lage rugpijn... Ik denk dat dat een voorbode is van niet veel goeds.... Ik bewaar mijn rust en probeer vooral te berusten... Er is toch niks wat ik kan doen... geen bloed geeft moed, maar verwacht het een dezer dagen...
  • Zondag avond nog buikpijn en maandag ochtend maar verder niet meer. Ik ben nu wel heeel erg moe... dus so far, so good🤞🏻 Ik ben zooo benieuwd... ik hoop het zo enorm.
  • Wat spannend meis! Ben hard voor je aan het duimen dat deze mag blijven  Hoe voel je je nu? Nog buikkrampen?
  • Oei dat is balen zeg! Pijnlijk! Wat voorn werk doe je? Wat een heerlijke geruststelling dat alles goed is met de kleine! Ja dat hoop ik ook en dat het 9 mnd mag blijven groeien en gezond geboren mag worden. Het is wel echt een spannende tijd zo na de miskramen. Als ik zwanger ben dan zal ik tot en met 13 weken niet echt heeel relaxed zijn.... Maar goed, eerst maar eens een positieve test😇
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use