Jump to content

Recommended Posts

Posted

'Geen taboes bij bezuinigingen zorg'

 

 

 

(Novum) - Alle onderwerpen moeten bespreekbaar zijn als de overheid erin wil slagen om miljarden te bezuinigen in de zorgsector. Dat zegt bestuursvoorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) Dik Hermans zaterdag in een gesprek met Trouw.

 

 

 

 

 

"Sommige dingen zijn zo duidelijk dat je haast zou zeggen: 'eigen schuld, dikke bult'." Hermans noemt als voorbeeld mensen met een longziekte die stug blijven doorroken en mensen met obesitas. "Moet je de schade, die mensen zichzelf toebrengen, volledig blijven verzekeren?"

 

 

 

Als je als gevolg van de economische crisis zoveel moet bezuinigen, kun je niet langer om taboes heen, zegt Hermans, een van de belangrijkste adviseurs van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Volgens hem is dit noodzakelijk om het zorgstelsel betaalbaar en de maatschappelijke steun op peil te houden.

 

Het CVZ adviseert Klink over de samenstelling van het basispakket. Hermans oppert verder onder meer de tandverzorging voor jongeren tot 21 jaar deels uit het basispakket te halen, zodat ook deze groep zich zou moeten bijverzekeren voor tandheelkundige zorg. Ook komt de vergoeding van de pil en ivf-behandelingen weer ter discussie te staan, denkt de CVZ-voorzitter. Daarnaast kan op vergoedingen voor dure merkmedicijnen, zoals cholesterolverlagers, volgens hem meer worden bespaard.

 

Volgens Hermans wordt veel onderzoek gedaan waar geen medische noodzaak voor is, bijvoorbeeld bij kanker. "Een oncoloog vertelde me eens dat zeventig procent van zijn diagnostisch onderzoek eigenlijk medisch overbodig is. Daar schrik ik van, dan heb je het over aanzienlijke bedragen."

 

 

 

Ook de zorgkosten in het laatste levensjaar worden weer opgerakeld. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg stelde in 2006 voor dat je in dat laatste jaar niet meer dan tachtigduizend euro zou moeten besteden aan medische kosten voor terminale patiënten. "Juist in deze tijden van forse bezuinigingen kun je niet meer om deze discussie heen."

 

 

Bron: Trouw 5 december 2009

Posted

Gek he, met bijna alle verzekeringen verzeker je je (ook) voor schade die je zelf toebrengt, al dan niet aan anderen. Waarom dan hier opeens over 'eigen schuld dikke bult' gaan praten. En ook zo gek dat er nog zo vaak gedacht wordt dat je je eigen gezondheid (volledig) in de hand hebt. Oke, sommig gedrag geeft grotere kans op bepaalde aandoeningen, maar dan nóg.

 

 

 

Toevallig ben ik op het moment een oud kinderboek aan het herlezen: "Vechten voor overmorgen". Het is geschreven in de jaren tachtig en speelt in 1992 en 1997. Het was toen erg futuristisch: zo moet iedereen elk jaar verplicht een medische check up ondergaan, is roken verboden, mag je niet meer dan twee kinderen krijgen en boven een bepaalde leeftijd wordt je niet meer in het ziekenhuis opgenomen als je iets mankeert. In het echte 1997 was dit allemaal nog niet zo, maar voor 2017 moet ik het nog zien.... ;-)

 

 

 

En natuurlijk komt ivf ter discussie te staan. Ga je polis er maar eens op na. Afgezien van echt dure operaties, ziekenhuisopnames e.d. is het één van de duurste behandelingen in het basispakket. En er wordt steeds meer gebruik van gemaakt, dus gaat het eruit. Net zo krom als met de kinderopvang: de vergoeding was te succesvol, er werd teveel gebruik van gemaakt en dat werd te duur, dus schaffen we het af en gaan veel ouders weer minder werken. Idem nu met de deeltijd ww, te succesvol, te duur, snel terugdraaien of stopzetten. Dat heet vooruit denken en dingen bij de bron aanpakken, ahem. :tard:

 

 

 

Dames, in maart zijn er verkiezingen. Misschien moeten we maar eens inventariseren welke partijen er voor of tegen ivf vergoedingen zijn. Niet dat het iets uithaalt, maar ik ben wel benieuwd.:icon_king:

Posted

Weet iemand nog waar de laatste discussie over ivf-behandelingen over ging?

 

Gezien het feit dat het daarna teruggebracht is naar 3 behandelingen heb ik zo'n vermoeden, maar ik vroeg me af of iemand dat nog precies weet.

Posted

Het is niet teruggebracht naar drie. Ik heb het even opgezocht bij Freya, per 1 januari 2007 is de eerste poging weer opgenomen in het basispakket. Daarvoor moest je dus de eerste poging zelf betalen. Je kreeg dan de 2e en 3e wel vergoed.

Posted

Ik heb zelf ook nog even gezocht en in de periode van 2004-2007 moest men de 1e poging idd zelf betalen en werden de 2e en 3e vergoed. Voor 2004 werden 3 pogingen vergoed.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Posts

    • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
    • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
    • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
    • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
    • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
  • Topics

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use