Jump to content

Tandenborstel setje


Seetje
 Share

Recommended Posts

Ik kreeg van mijn huisarts de tip over een tandenborstelsetje van de difrax.....nou het is echt top....op het masseer borsteltje smeer je dentinox en wrijf je zo op het tandvlees, Anne-meya vind het heerlijk

 

Tussendoor doe ik het ook als ze heel erg met haar tong bezig is!

 

 

 

Is een tip die ik met jullie wil delen!

Link to comment
Share on other sites

er zijn verschillende in de winkel roos, ik heb die van oral b met paste voor beebs..ik dacht zendium, staat sesamstraat op, vinden ze echt lekker!! 's avonds als ze naar bed gaan geven dan stoppen ze het vanzelf in de mond..

Link to comment
Share on other sites

De eerste tandjes.

 

 

 

Het doorkomen van de tandjes is een natuurlijk proces dat er gewoon bij hoort. Er zijn maar weinig baby's die er geen last van hebben. Meestal gaat het krijgen van tandjes gepaard met vervelende klachten.

 

Veel ouders hebben al snel de neiging om naar de huisarts, tandarts of specialist te gaan als er iets met hun pasgeboren kindje aan de hand is. Het doorkomen van tandjes gaat vaak gepaard met flinke huilbuien.

 

 

 

Wanneer

 

 

 

De eerste tandjes komen normaal gesproken wanneer de baby vijf tot zes maanden oud is. Bijna altijd verschijnen de onderste twee snijtandjes als eerste. Bij sommige baby's kan het doorkomen van de tandjes wat langer op zich laten wachten. Ongerustheid over het niet komen van de tandjes is niet nodig zolang ze maar voor het tweede jaar doorkomen. Zijn ze er niet voor het tweede jaar dan pas wordt de tandarts ingeschakeld.

 

 

 

Klachten

 

De baby kan tijdens het doorkomen van zijn eerste tanden zeurderig, rusteloos en huilerig zijn. Ook kan je baby last hebben van pijn, diarree, koorts, luieruitslag en kwijlen. Soms kan er ook oorpijn voorkomen. Wanneer het tandje door is ook al is het maar een klein puntje, verdwijnen de klachten weer.

 

 

 

Oorzaak

 

 

 

De baby krijgt bij de geboorte bescherming tegen bacteriën en virussen mee van zijn moeder. Na ongeveer vijf maanden neemt deze bescherming af en zal de baby zelf afweerstoffen moeten gaan aanmaken. De weerstand is in deze periode iets lager. In deze periode komen meestal ook de tandjes door terwijl je baby helaas gevoeliger is voor bijkomende ontstekingen en andere verschijnselen. Natuurlijk is het ook zo dat het tandvlees rondom de doorkomende tand onder spanning komt te staan, en dit geeft een pijnlijk gevoel.

 

 

 

Waar let je op

 

Wanneer het tandje is doorgekomen en er geen nieuwe tandjes op komst zijn, moeten de klachten verdwijnen. Als dit niet gebeurt, kan het goed zijn dat je baby ziek is. Let vooral goed op koorts. Als een eventueel flinke verkoudheid of griep bij je kind samenvalt met het doorkomen van de tanden wordt die vaak over het hoofd gezien. Bij ernstige of langdurende klachten is het raadzaam om contact met je huisarts op te nemen.

 

Pijn verlichten

 

Je kunt de pijn verlichten door het tandvlees op de plaats waar het tandje doorbreekt licht te masseren. Doe dit met je vinger of met de bolle kant van een theelepeltje of met een vingertandenborstel. De baby laten bijten op een bijtring of eventueel rammelaar kan ook de pijn verzachten.

 

 

 

Middelen die pijn verzachten:

 

Je kunt bij de apotheek vragen naar Dentinox-druppels. Deze druppels verdoven het tandvlees waardoor de pijn minder wordt. Deze druppels breng je met een wattenstaafje aan op de pijnlijke plek (maximaal vier maal per dag). Ook worden de homeopathische Chamodent-tabletjes van VSM geadviseerd. Ga niet zelf experimenteren zonder overleg met huisarts en/of apotheker Als de pijn echt ondraaglijk wordt mag je ook een paracetamol zetpilletje geven, zowel de gewone of de homeopathische paracetamol.

 

 

 

Verzorging van de tandjes

 

Wanneer de eerste tandjes van je baby net zijn doorgekomen, is het zinvol direct met de verzorging ervan te beginnen. Zo kan tandbederf worden voorkomen. Lees hier hoe je de tandjes van je baby zo goed mogelijk kunt verzorgen. Elke ouder weet hoe hard een baby kan huilen als zijn of haar eerste tandjes doorkomen. Om te voorkomen dat je baby nog harder gaat huilen omdat zijn tandjes gaatjes of ontstekingen hebben, kun je die eerste tandjes meteen maar het best goed verzorgen.

 

 

 

Verzorging

 

Het beste begin je meteen na de doorbraak van de eerste tandjes met het tandenpoetsen. De fluor in de tandpasta voorkomt tandbederf en je kindje went er meteen aan. Wanneer je het eng vindt om al een tandenborstel te gebruiken, kun je in het begin na het voeden de tandjes en het tandvlees afnemen met een vochtig gaasje of doekje. Hou in ieder geval de tandjes schoon. Eventueel geef je wat extra fluortabletjes. Overleg dit eerst met tandarts of apotheker. Als je gaat poetsen is het raadzaam om gelijk het hele tandvlees te poetsen zodat je baby leert dat zijn hele mond gepoetst moet worden.

 

 

 

Fluoride

 

Fluoride helpt gaatjes te voorkomen. De tanden en kiezen nemen de fluoride op uit bijvoorbeeld de speciale peutertandpasta. Dan is het niet meer nodig om extra fluortabletjes te geven, tenzij de tandarts of mondhygiënist dit adviseert. Let er wel op dat de peutertandpasta die je gebruikt de juiste hoeveelheid fluoride bevat. Namelijk: 0,05 tot 0,075%. Na informatie bij de tandarts te hebben gevraagd voldoen alle peutertandpasta's aan deze eis.

 

 

 

Juiste dosering

 

 

 

Het is voldoende om na doorbraak van de eerste tandjes eenmaal per dag te poetsen. Dit doe je met een fluoride-peutertandpasta. Eén likje tandpasta ter grootte van een erwtje is genoeg. Tot je kindje twee jaar is, is het voldoende om éénmaal per dag te poetsen, daarna tweemaal per dag: één keer 's ochtends en één keer 's avonds voor het slapen gaan. 's Nachts heeft de fluoride de kans goed haar werk te doen.

 

 

 

Tandenborstel

 

 

 

Gebruik een tandenborstel met rechte steel en een kleine borstelkop met zachte haren. Vervang de tandenborstel elke drie maanden. Neem als je kindje zelf aan het poetsen is geslagen een tandenborstel met aangepaste grip en wederom een kleine borstelkop met zachte haren.

 

 

 

Duimzuigen

 

Baby's beginnen soms al een maand na de geboorte met duimzuigen. Bij flesvoeding hoeft een baby minder hard te zuigen dan bij borstvoeding, hierdoor wordt de zuigbehoefte minder bevredigd. Baby's die flesvoeding krijgen zuigen daardoor vaker op de duim. Duimzuigen is niet af te leren. Maar probeer over te stappen op een fopspeen. De fopspeen is zachter en zet daardoor wat minder druk op de tandjes en het gehemelte komt te staan. Hierdoor krijgen gehemelte en kaken een betere kans op natuurlijke ontwikkeling.

 

 

 

Nachtflesje

 

Het nachtflesje,gevuld met melk of Roosvicee, dat soms wordt meegegeven naar bed is niet best voor de tandjes. Laat je kind 's nachts alleen water drinken tegen de dorst. Let wel dat 's nachts laten drinken misschien problemen kan geven met zindelijk worden.

 

 

 

De Tandarts

 

 

 

Het is verstandig om vanaf 2 à 2,5 jaar het gebit elk half jaar te laten controleren door de tandarts. Voor die tijd kun je je kindje wel al meenemen. Zo went het alvast een beetje aan de tandarts en de omgeving. De tandarts zal dan alleen even in het mondje kijken. In sommige gevallen kan de tandarts besluiten om extra fluoride te geven. Dit geldt eigenlijk voor alle leeftijden. Mocht u zelf bang zijn voor de tandarts laat uw baby dan thuis of laat het met iemand meegaan die niet bang is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • @Heleen79 Jeetje, wat een verdrietig bericht 😞 Hoopte zo dat jou het geluk ook was gegund! Dikke knuffel! Een miskraam hakt er -zoals Kitje zegt- altijd in: Maakt niet uit hoeveel weken je zwanger bent. Je bent aan de ene kant blij omdat je een positieve test hebt en aan de andere kant blijf je altijd die angst houden. Net als Kitje was die angst pas ook bij mij voorbij toen ik haar dagelijks ging voelen en een lieve echoscopiste zei: 'Owh, maar dit kindje gaat echt wel geboren worden hoor!' Pas toen durfde ik er een beetje in te gaan geloven.  Wat jullie zeggen: Misschien is het inderdaad nog eens goed om een gesprek met die fertiliteitsarts aan te gaan. Ik merk inderdaad dat zij nog vaak in mijn gedachten verschijnt. Zeker nu rond deze tijd weer.  Ze heeft me heel vaak het gevoel gegeven dat ik 'achterlijk' was, dat ik iets fout had gedaan, ik het gesprek over dat we maar 1 IVF poging zouden doen niet goed had onthouden, gezegd dat ik te oud was en maar eerder had moeten komen, want dat zij dan meer kansen had gehad etc. Nou durf ik wel te zeggen dat ik niet de domste ben en mijn man ook niet, maar dat zij ons het gevoel wel heeft gegeven dat het onze eigen schuld was, terwijl het om zo een gevoelig onderwerp gaat! Aan de andere kant hebben we toen tegen elkaar gezegd: Streep door dat ziekenhuis en we gaan verder kijken. Aan de andere kant zou ik er wel andere vrouwen mee kunnen helpen: Vrouwen die niet zo weerbaar zijn of die het geld niet hebben om verder te gaan bij een kliniek.  Heb zelfs nog even overwogen om in een ander ziekenhuis te gaan bevallen om deze reden. Gelukkig werkt zij op een andere afdeling en verwacht ik haar niet tegen te komen en anders is het misschien maar beter voor haar als ze niet bij mijn bevalling aanwezig is 😜  Inmiddels hier alweer 2 weken met verlof en een spannende tijd breekt aan. Het meisje is nog steeds te groot en ze heeft volgens mij nog genoeg te eten in m'n buik, want ze maakt nog geen aanstalten om uit huis te gaan 😉 Over 5 dagen krijg ik een doorverwijzing om te worden ingeleid. Ik vind het heel spannend, maar kijk er ook naar uit om haar te ontmoeten 💗
  • Te vroeg geroepen. Gisteravond en vanmorgen weer zeurende buikpijn en lage rugpijn... Ik denk dat dat een voorbode is van niet veel goeds.... Ik bewaar mijn rust en probeer vooral te berusten... Er is toch niks wat ik kan doen... geen bloed geeft moed, maar verwacht het een dezer dagen...
  • Zondag avond nog buikpijn en maandag ochtend maar verder niet meer. Ik ben nu wel heeel erg moe... dus so far, so good🤞🏻 Ik ben zooo benieuwd... ik hoop het zo enorm.
  • Wat spannend meis! Ben hard voor je aan het duimen dat deze mag blijven  Hoe voel je je nu? Nog buikkrampen?
  • Oei dat is balen zeg! Pijnlijk! Wat voorn werk doe je? Wat een heerlijke geruststelling dat alles goed is met de kleine! Ja dat hoop ik ook en dat het 9 mnd mag blijven groeien en gezond geboren mag worden. Het is wel echt een spannende tijd zo na de miskramen. Als ik zwanger ben dan zal ik tot en met 13 weken niet echt heeel relaxed zijn.... Maar goed, eerst maar eens een positieve test😇
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use