Jump to content

Verzekeraar vergoedt geen IVF na 40e, iemand tips?


Fortuna
 Share

Recommended Posts

Wie heeft er tips of adviezen om IVF vanaf je 41e toch nog vergoed te krijgen? Dit is mijn verhaal ...

 

Verzoek bij mijn verzekeringsmaatschappij ingediend betreffende IVF vergoeding. Verzoek is afgewezen vanwege mijn leeftijd (ben inmiddels 42 jaar, op 39-jarige leeftijd de medische molen ingestapt), hierdoor zou de behandeling niet doelmatig zijn. Nogmaals een brief gestuurd met vraag om heroverweging met daarin de volgende uitleg: De artsengroep in ons ziekenhuis heeft drie criteria opgesteld voor het opstarten van IVF, voldoe je hier niet aan dan gaan ze het IVF traject niet eens met je in. De bij mij vastgestelde waardes zijn dusdanig dat een IVF behandeling zeker als kansrijk wordt ingeschat door de artsengroep. Mijn AMH waarde (criteria 1.) en FSH waarde (criteria 2.) vallen ruim binnen de vastgestelde waardes en er is tijdens de IUI pogingen vastgesteld dat door middel van hormonen eiblaasjes aangemaakt worden (criteria 3.). Naar onzer mening kan dus geconcludeerd worden dat een IVF behandeling bij ons geen grensgeval is maar doelmatig en zinvol . Gezegd dat wij denken dat de weigering van vergoeding gebaseerd wordt op de huidige leeftijd en dat lijkt meer op leeftijdsdiscriminatie dan op een weloverwogen medische beslissing. En dat het opmerkelijk is dat andere verzekeringsmaatschappijen afwijkende leeftijd criteria hanteren ten opzichte van hun standpunt. De uiteindelijke beslissing van de verzekeraar is dat zij nog steeds onze IVF pogingen niet gaan vergoeden. Volgens hun medisch adviseur wijzen medische-wetenschappelijke artikelen erop dat IVF bij vrouwen ouder dan 40 jaar niet doelmatig is. Deze medisch adviseur veegt ook het AMH en FSH waarde verhaal van tafel, uit medische literatuur zou niet blijken dat dit een betrouwbare test is om de kans op zwangerschap of een levendgeborene met IVF te bepalen. Er is geen andere test beschikbaar om dit te bepalen. Daarom hanteren zij vooralsnog de 40 jaar grens, het effect van IVF na deze grens is uiterst gering en de behandeling dus niet doelmatig. Als wij het niet eens zijn met hun beslissing kunnen wij naar de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen of de rechter.

 

Wellicht vraagt iemand zich af waarom ik bij deze verzekeraar zit en niet vroegtijdig ben overgestapt ... de leeftijdsgrens is niet door het regiokantoor van de verzekeraar aan mij doorgegeven (dit is mondeling gegaan en niet schriftelijk dus geen bewijs ... verdorie ...) en onze arts heeft haar advies om over te stappen naar een andere verzekeraar twee weken te laat aan ons gemeld ... toen was het inmiddels januari en ging het niet meer (mag natuurlijk alleen maar in december).

 

Dit is allemaal zo frustrerend ...! Het hele traject is al heftig genoeg en kost al zoveel energie en emoties, en dan komt dit er ook nog eens bij, daar zit je gewoon echt niet op te wachten en kan je er eigenlijk niet bij hebben ... Maar toch moeten we er mee aan de slag want het gaat om heel veel geld ... wat we dolgraag over hebben voor onze allerliefste wens maar wat we eigenlijk niet kunnen missen ...

 

Ik hoop op de "gouden" tip ...

 

Nikkie dA

Link to comment
Share on other sites

Hoi Nikkie,

 

Kun je niet aan de arts in het ziekenhuis vragen, of ze de behandelingen enz. op januari 2012 zetten? Dus dan ben je overgestapt naar een andere zorgverzekeraar....

Sterkte. Ik ben ook 42 en leef met je mee!

Groetjes,

Stephanie.

Link to comment
Share on other sites

Nikkie,

 

wat een rot situatie zeg!

 

Mag ik vragen bij welke verzekeraar je nu zit?

 

En Stef, als een zkh dit jaar de behandling gaat starten zullen ze nooit de datum aanpassen naar volgend jaar.

 

En ook is het erg belangrijk om eerst half november te kijken naar de nieuwe voorwaardes voor 2012. Iedere zorgverzekeraar zal de voorwaarde bekend maken.

Link to comment
Share on other sites

@Sylvino. Dank je wel voor je steun bericht.

 

@Stephanie. Bedankt voor het meedenken en dat je met me mee leeft.

 

@Guusje. Wat je zegt, het is inderdaad een rot situatie. Zou ik jonger zijn dan zou ik wachten met ICSI 2, einde jaar van verzekeraar wisselen en volgend jaar pas voor ICSI 2 gaan, maar die tijd heb ik niet. Maar ja, als ik jonger was zou ik dit probleem ook helemaal niet hebben ... Ik zit bij CZ Verzekeringen, volgens een vriendinnetje een té grote verzekeraar om klantvriendelijk te zijn en een coulance potje te hebben voor uitzonderingsgevallen (zij werkt bij een kleine maatschappij en zij hebben dat dus wel ...).

Link to comment
Share on other sites

Ik werk zelf ook voor een zorgverzekeraar. Coulance geven is heel lastig.

Een coulance heeft niets met klantvriendelijk te maken (helaas) maar met de wetgeving. Dit omdat het een vergoeding is uit de basis verzekering. Iedere maatschappij moet het zelfde handelen en beoordelen (de aanvraag of evt coulance)

 

Ik zou als ik jou was toch een klacht indienen bij SKGZ.

 

Maar wat zegt de gyn er eigenlijk van?

Link to comment
Share on other sites

Hoi Nikkie,

 

Ik lees je verhaal en heb m'n tenen krom in m'n schoenen staan! Wat ongelofelijk rot voor jullie dat dit nu boven water komt drijven. Ook ik ben op m'n 39e in de medische molen gestapt en ben inmiddels 42. Mijn ziektekostenverzekeraar heeft tot nu toe alles vergoed en vind het echt heel raar dat CZ dat niet doet. Ik ben niet zo thuis in de wereld van verzekeringen maar zou net als Guusje je aanraadt een klacht indienen. Dit is toch niet normaal?!!!

 

Heel veel sterkte meid!

 

Liefs Esly!

Link to comment
Share on other sites

Ik snap het eigenlijk ook niet Nikkie... Ik was bij de intake 39, bij mijn eerste poging 40 en bij de derde inmiddels 41, zat bij CZ en alles werd vergoed! Ik heb ook zelf niks gedaan, de rekening werd kennelijk door het ziekenhuis rechtstreeks ingediend, heb nooit iets hoeven aanvragen ofzo. Bovendien zijn er toch genoeg voorbeelden van vrouwen van 42 die zwanger worden? Rare zaak. Veel succes!!

Link to comment
Share on other sites

Zoals ik al zei heb ik nooit contact gehad met CZ, alles werd door het ziekenhuis geregeld. Dus ik weet niet wat die precies gedaan hebben? Waarschijnlijk een brief dat ze goeie kansen zagen ofzo? Geen idee. Waarom moest jij het zelf aanvragen, weet je dat?

 

Ik ben nu overigens geswitcht naar een andere verzekeraar en heb hierna 2 pogingen nog gedaan en nog geen rekening gezien... Ga er van uit dat die nog wel komen hoor, maar ik maak geen slapende honden wakker...

Link to comment
Share on other sites

De leeftijdsgrens is idd tot en met 40. Vanaf 41 jaar moet er een aanvraag komen.

 

 

@Elinorac. Ik ben stomverbaasd dat jij ook bij CZ zit en alles gewoon vergoed krijgt, das toch raar ... ??? Wellicht omdat jij bij de eerste IVF poging 40 jaar was en ik inmiddels 41 jaar?
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use