Jump to content

Hoe lang wachten na MTX / methotrexaat injecties?


okaasan

Recommended Posts

Afgelopen december is bij mij een BBZ geconstateerd op een plaats die niet geopereerd of gecurreteerd kon worden (in de spierwand van de baarmoeder), waardoor het vruchtweefsel met Methotrexaat (MTX) gedood is. Dit is een soort chemokuur. Ik heb 2 keer een injectie gehad met een week ertussen.

Inmiddels is mijn HcG al erg ver gedaald, en zijn we er dus bijna (3 dagen geleden een Hcg van 18, ik kom van 3300). Voorlopig dus nog wel controle tot het HcG op 0 is.

 

Maar nu…

Ik ben benieuwd of anderen hier op het forum ook ervaring hebben met het gebruik van MTX en hoelang je door het ziekenhuis geadviseerd werd om niet zwanger te worden. In eerste instantie was er bij mij sprake van 3 maanden wachttijd, maar waarschijnlijk wordt het advies toch 6 maanden wachten. Een grote tegenvaller dus.

 

Heb jij ook wel eens een zwangerschap af moeten breken met MTX?

Hoeveel injecties heb je toen gekregen?

Hoelang mocht je niet zwanger worden?

Weet je waar de lengte van de wachttijd op gebaseerd is (bv. ervaring van artsen, advies fabrikant, wetenschappelijk onderzoek).

 

Ik heb namelijk erg het idee dat mijn ziekenhuis voor better-save-than-sorry gaat. Uiteraard wil ik niet te vroeg weer een TP met alle gevolgen voor een eventuele zwangerschap of afwijkingen bij het kindje, maar ik zou wel zo snel mogelijk weer door willen.

Link to comment
Share on other sites

hoi Okassan,

ik heb MTX gehad tegen gewerichten pijn,toen wilde ik zwanger worden,ik wacht 6 maanen.

je moet soiwso 6 maanden wachten tot die helemaal weg is van je lichaam.ik heb 1 jaar gebruik en daarna door het ziekenhuis geadviseerd werd om 6 maanden niet zwanger te worden.

Link to comment
Share on other sites

Hallo Okaasan,

 

We zijn elkaar al eens eerder tegengekomen over dit onderwerp. Ik probeer je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

 

Heb jij ook wel eens een zwangerschap af moeten breken met MTX? Ja dus haha

Hoeveel injecties heb je toen gekregen? 4

Hoelang mocht je niet zwanger worden? 3 maanden (maar ze twijfelden ook bij mij een beetje)

Weet je waar de lengte van de wachttijd op gebaseerd is (bv. ervaring van artsen, advies fabrikant, wetenschappelijk onderzoek). Ik heb geen idee waar de lengte van de wachttijd op is gebaseerd. Wij hebben voor de volgende behandeling 3 maanden aangehouden. De behandeling zelf verliep prima. Ik ben helaas niet zwanger geraakt van deze behandeling. Ik merkte wel dat de 3 maanden wachttijd wel kort waren in de zin dat je na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veel te verwerken hebt. Achteraf bezien had ik beter uit mezelf een half jaar kunnen wachten. Het is allemaal niet niks wat er is gebeurd met je.

 

Heel veel succes met de volgende behandeling!

 

Groetjes,

Breden

Link to comment
Share on other sites

Dank jullie wel voor de reacties.

 

Breden: Gek toch dat ze bij jouw ook twijfelden over de termijn.

 

Bij mij hebben ze nu alsnog 6 maanden geadviseerd, maar dat komt m.n. door de plek waar de BBZ zat.

Ik kreeg sterk het idee dat ze in het zkh nog steeds niet zo met elkaar eens zijn over de termijn. Uiteindelijk hebben ze vanwege de MTX besloten om 4 maanden wachttijd in te stellen. Maar omdat er een verhoogd aantal baarmoederrupturen (scheuringen) worden vastgesteld in een zwangerschap volgend op een BBZ in de baarmoederwand, willen ze het zekere voor het onzekere nemen. Bij deze vorm van BBZ blijven er bijna altijd heel lang op echobeelden resten te zien. Het zkh vergelijkt deze resten/wond/litteken met de wond van een keizersnee (weliswaar in het klein) of met de wond die ontstaat bij het verwijderen van een bepaald soort poliep. Bij deze twee ingrepen wordt geadviseerd op zijn vroegst pas na 6 maanden zwanger te worden.

Een heel verhaal dus. En rationeel weet ik ook wel dat het het beste is om te wachten, maar dat maakt dat ik me er niet minder ellendig door voel. Op zijn vroegst ben ik dus pas half juli weer in de running.

 

Ik vind het wel verrassend om te lezen dat jij 3 maanden kort vond. Ik zou zo graag verder willen, ik wil niet meer wachten. Zo zie je maar dat iedereen het weer heel anders beleefd, zelfs als je in een heel vergelijkbare situatie zit.

Link to comment
Share on other sites

Op het moment zelf vond ik 3 maanden ook heel erg lang maar naast financieel en fysiek moet je het psychisch ook allemaal aankunnen. Ik heb het idee dat ik de afgelopen jaren niet goed genoeg voor mezelf heb gezorgd maar dat kan ik alleen achteraf vaststellen.

 

Ik las trouwens een artikeltje op nu.nl waarin een onderzoek stond dat kinderen van vrouwen die chemotherapie tijdens de zwangerschap hebben gehad, daar later geen schade van ondervinden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use