Jump to content

Stollingsmutatie (FVL)


Eva75

Recommended Posts

Hoi meiden,

 

We zijn bezig met onze 3e ICSI poging en willen alles proberen om deze poging succesvol te maken. Bij de vorige twee pogingen was het mis met innestelingen. Ik heb vlak voor deze poging een stollingsonderzoek gedaan.

 

Er blijkt dat ik een stollingsmutatie factor 5 Leiden heb. Volgens Nederlandse artsen hoeven we daar niets aan te doen want we hebben (nog) geen miskramen gehad. Deze factor kan, volgens hen, alleen problemen veroorzaken na een bevalling. Maar ik ben in de zoektocht op internet geweest en ik lees dat in andere landen (o.a VS, Engeland, Duitsland, Belgie enz) deze stollingsmutatie wat serieuzer wordt genomen. Daar worden soms bloedverdunners tijdens IVF voorgeschreven zoals heparine. In NL dus niet.

Er zijn theorien dat deze mutatie een innesteling kan belemmeren.

Daar maak ik me erg zorgen over.

 

Heeft iemand van jullie misschien een stollingsmutatie? En hoe kijken Nederlandse artsen daar tegen aan?

Link to comment
Share on other sites

Hi Eva,

 

FVL is een stollingsafwijking die bij ik geloof 10% van de bevolking voor komt. Weet jij of je de hetero-of homozygote variant hebt? De heterozygote variant brengt minder risico met zich mee nl. In NL nemen ze deze stollingsafwijking idd niet erg serieus, tenzij er sprake is van trombose of een longembolie bij jou of je directe familie in de voorgeschiedenis (en dat laatste geval nog niet eens altijd). Of miskramen een indicatie zijn om wel antistolling te geven weet ik niet.

Ook ik ben bekend met deze stollingsafwijking, de heterozygote variant. Na mijn eerste (spontane) zwangerschap en MA heb ik overlegd met het ZH en in mijn dossier laten vastleggen wat bij mij het antistollingsbeleid zou zijn, aangezien ik wel een verhoogd risico heb. De afspraak die we toen gemaakt hebben is bij een positieve zwangerschapstest starten met Ascal 80 mg (is kinderaspirine) en bij bewezen positieve hartaktie starten met fraxiparine injecties (dus heparine). Ascal gebruiken tot week 36 van de zwangerschap, de injecties tot 6 weken na de bevalling.

Ik weet dat het gebruikelijk is bij vrouwen met deze stollingsafwijking maar zonder verhoogd risico om iig fraxiparine/clexane te geven in het kraambed, dus vanaf de bevalling tot 6 weken er na.

Of het van invloed is op de innesteling zou ik je niet kunnen vertellen. Wat ik wel inmiddels heb begrepen is dat vitamine B6 en B12 een gunstige invloed kunnen hebben, zeker in relatie tot IVF. Verder is terughoudendheid met de bloedverdunners geboden, zeker tot en met de punctie! Ik heb de laatste IVF van te voren zelfs microgynon gebruikt, iets wat ik eigenlijk helemaal niet mag hebben ivm het verhoogde trombose risico, zonder dat ik extra maatregelen hoefde te nemen. Ip is het zo dat zolang je in beweging blijft er eigenlijk weinig risico is.

Wat je zou kunnen overwegen is na de TP starten met Ascal 80 mg, mits je een arts bereid vindt om dit voor te schrijven (is nl alleen op recept verkrijgbaar). Dit zou je natuurlijk ook kunnen overleggen met de HA als je fertiarts niet wil meewerken. Maar start daar wel pas mee na de TP! Als je dit te vroeg start kan het tijdens de punctie bloedingen geven met alle risico's van dien. Overigens zullen de meeste artsen zeggen dat er onderzoek is gedaan door de V.U naar de meerwaarde van aspirine bij IVF en uit dat onderzoek zou gebleken zijn dat het geen weerwaarde heeft. Let wel, vrouwen met de FVL mutatie waren uitgesloten van dit onderzoek! Dus het zou zomaar kunnen zijn dat het voor jou wel meerwaarde heeft!

Mocht je zwanger raken, is het wel belangrijk dat je onder controle blijft van een gynaecoloog en niet naar een verloskundige gaat. Ip is dit een medische indicatie. Zorg dat je gyn dan iig goed uitzoekt wat noodzakelijk is voor jou! Er zit in het L.UMC een professor in de gynaecologie die zich heeft gespecialiseerd in deze mutatie. Er moet makkelijk aan informatie te komen zijn.

 

Heel veel succes en ik hoop dat je wat kunt met deze info! Als je nog vragen hebt, kun je me ook een PB sturen!

 

Groetjes, Beanie

Link to comment
Share on other sites

Hoi Beanie,

 

Dank je voor het uitgebreide antwoord.

Met je antwoord kan ik zeker iets mee. Ten minstens weet ik dat ook in NL ze kinderaspirine en heparine voorschrijven. Alleen weet ik niet of ze deze middelen ook voorschrijven voor vrouwen die (nog) geen miskramen hebben. Maar daar zit ik ook niet op te wachten. Ik zal het in ieder geval met mijn arts bespreken. Fraxiparine/clexane zijn me bekend, die kom ik vaak tegen als ik Amerikaanse/Engelse/ Belgische forums lees waar vrouwen zitten met dezelfde aandoening.

 

Nog bedankt voor de tip over B6 en B12, ik heb daarover ook wat gelezen, alleen dacht ik dat dit belangrijk is vooral voor vrouwen met een ander type stollingsmutatie, MTHFR of zo. Voor vrouwen met FVL dus ook begrijp ik uit je reactie?

Ik heb zoals jij de heterozygote variant wat inderdaad iets minder riskant is, gelukkig.

Er werd mij trouwens, zoals je zei, ook verteld over dit onderzoek naar kinderaspirine, die geen effect zou hebben. En inderdaad heb ik ook gelezen dat dit onderzoek gericht was op alle vrouwen en niet specifiek op vrouwen met FVL. Je bevestigt het ook dus wel.

 

Over die professor, die is gespecialiseerd op deze mutatie, wist ik niet. Dus als ik zwanger raak wil ik zeker iets meer van je weten )))

 

PS Ik zie in je handtekening dat je op dit moment zwanger bent! Wat leuk zeg ) En nu op naar een gezonde en probleemloze verdere zwangerschap en bevalling!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use