Jump to content

1 of 2 cryo's terugplaatsen. Moeilijke keuze?


gabriella

Recommended Posts

Hallo meiden,

 

Goh, dat is lang geleden zeg, dat ik hier op dit forum ben geweest.

 

Na een ICSI poging in 2011 hebben wij twee cryo's overgehouden. De poging zelf eindigde in een vroege miskraam, daarna ben ik zonder ziekenhuishulp zwanger geworden en in april 2012 is onze zoon geboren.

We hebben nu besloten de cryo's terug te willen plaatsen. We wisten al dat deze beide in 1 rietje zitten. Dus ze moeten tegelijk ontdooid worden.

Ik wil voorop stellen dat we ons er degelijk van bewust zijn dat de kans dat ze goed ontdooien erg klein is, en dat ze vervolgens goed doordelen ook erg klein is. En dan hebben we het nog geen eens over de kans dat ik er zwanger van raak..

 

Vandaag hebben het 'groene licht' gesprek gehad. Alle uitslagen van bloedtesten enz waren goed dus we mogen verder. Nou is echter het protocol iets veranderd. Waar ze vroeger makkelijker waren met het terug plaatsen van 2 cryo's, zijn ze daar nu terughoudender in. Dit heeft er met name mee te maken dat een tweelingzwangerschap (of meerlingzwangerschap) veel meer complicaties met zich meebrengt. Daarnaast zien zij vooral de tweelingen die veel te vroeg worden geboren en op de IC terecht komen.

Ik vind hier iets voor te zeggen. Daar moet je zeker rekening mee houden. Ik heb er echter nooit zo over nagedacht. Eigenlijk altijd veel te makkelijk. Gewoon twee terug laten plaatsen.. dan zien we het later wel weer of er complicaties ontstaan.

 

Maar.. ik vind het nu echt een dilemma. Wie ben ik om te bepalen of er 1 of 2 cryo's terug geplaatst mogen worden. Als er 1 teruggeplaatst wordt, en ik wordt hiervan niet zwanger.. zal ik dan altijd spijt hebben dat we er niet 2 hebben teruggeplaatst. En als we er 2 hebben laten terugplaatsen, en ik wordt van beide zwanger. Natuurlijk zijn we dan super gelukkig. Maar stel dat er allerlei complicaties ontstaan... Is die keuze aan ons?

 

Ik ben op zoek naar mensen die hier ook een keuze in hebben moeten maken. Ik wil graag de verhalen van anderen horen hierover, want ik merk dat ik er voor mezelf toch niet zo makkelijk een keuze in kan maken.

 

Groetjes Gabriella

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben die keus 2 keer gemaakt. En beide keren gekozen voor 2 terugplaatsen (ondanks de risico's vanwege mijn verleden). De eerste keer allebei goed ontdooid en van goede kwaliteit - zwanger van 1 (helaas miskraam met 14 weken). En de tweede keer is er met het ontdooien al 1 gesneuveld, dus toen hoefden we niet te kiezen.

 

Bij de keus voor 1: Ikzelf zou altijd met de vraag blijven zitten wat nou als we ze allebei hadden laten terugplaatsen? En als ik niet zwanger zou zijn: hebben ze wel de goede keus gemaakt. Als ze nou de andere hadden gekozen...? En daar zou ik niet mee kunnen leven. Denk dat je je dat moet afvragen als je ervoor kiest om er 1 terug te plaatsen.

 

Succes met het maken van een keuze en ik hoop dat het met de cryo(s) mag gaan lukken!

Link to comment
Share on other sites

hoi Gabriella,

 

Ik begrijp je twijfel erg goed!

In 2010 heb ik een terugplaatsing gehad van 1 cryo. Dit was van te voren afgesproken. Toen ik al in de stoel lag voor de terugplaatsing, hoorde wij dat er twee erg goed ontdooit waren. Eigenlijk kwamen ze allebei in aanmerking om te worden terug geplaatst. Ik gaf toen aan dat het dan een beetje jammer was dat er maar 1 zou worden terug geplaatst. Er werd toen gezegd dat ik tot het moment van de terug plaatsing nog kon kiezen om ze beide terug te plaatsen. Ze stonden toen eigenlijk al klaar om die ene terug te plaatsen. Het overviel me en we hebben toen maar besloten om die ene terug te plaatsen. ik ben hier zwanger van geworden en heb een prachtige dochter.

 

Wel vraag ik mij sindsdien toch geregeld af wat als.... zou ik dan nu een tweeling hebben, of geen kindje? hoe zou dit kindje eruit hebben gezien, zou het op mijn dochter lijken? ik merk dat als ik bij een volgende terugplaatsing weer zou mogen kiezen ik toch misschien er twee zou laten terug plaatsen. het blijft erg moeilijk want voor hetzelfde geld was een meerlingzwangerschap niet goed gegaan en nu heb ik wel een dochter! Bij mij speelt mijn geloof ook mee in mijn twijfel achteraf over de terug plaatsing van eentje.

 

Wij hebben nog 4 cryo's in 2 rietjes over van deze poging en hebben het al meerdere keren gehad over wat we doen als wij nog een keer voor deze keuze mogen komen te staan... en we hebben nog steeds geen idee.

 

ik wens je veel succes met jullie beslissing en hoop dat alles goed zal gaan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use