Jump to content

Verlate overstimulatie


FaB

Recommended Posts

Hallo,

 

Kort mijn verhaal:

Na 6 iui mislukte IUI pogingen heb ik kort geleden de eerste IVF poging gehad. Tijdens de medicatieperiode had ik lichamelijk weinig klachten, maar emotioneel vond ik het best zwaar. Tijdens de echo's kwam de arts er achter dat ik veel follikels had, waarvan een flink aantal grote en middelgrote. Daarom ben ik eerder gestopt met de stimulatiemedicatie. Op de dag van de (vrij pijnloze) punctie zijn er alsnog 16 eicellen weggehaald, dus moest ik extra goed letten op tekenen van overstimulatie. 2 dagen later hoorden we dat slechts 1 van de 16 eicellen goed doorgedeeld was. Deze embryo was gelukkig wel van goede kwaliteit en de terugplaatsing verliep goed. Erg bijzonder om de vier celletjes onder de microscoop te zien en te zien hoe ze het terugplaatsen.

Tijdens de twee wachtweken verliep alles goed (afgezien van de spanningen!). Hierna heb ik getest en nu ben ik 6 weken zwanger:happy7:!!!

 

Helaas heb ik afgelopen week alsnog klachten van overstimulatie gekregen. Ik was steeds heel duizelig, niet alleen meer als ik te snel op stond of te lang stond, maar ook als ik zat of in bed lag. Heel vervelend. Omdat er vocht in mijn buik zit mag ik niets meer doen tot de arts hier weer toestemming voor geeft en heel veel water drinken. Gelukkig hoef ik niet in het ziekenhuis te blijven omdat mijn bloedwaarden prima zijn, maar ik ben er toch best van geschrokken.......

(Is het toch nog best een verhaal geworden ;))

 

Nu was ik even benieuwd of iemand van jullie ook overstimulatie in een later stadium (tijdens de zwangerschap) heeft meegemaakt, ik heb namelijk het idee dat dat bijna nooit voor komt.

 

groetjes FaB

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel eslief! Ja, best wel heftig, maar het brengt de zwangerschap gelukkig (nog) niet in gevaar :icon_smile:

Die leest dit dan vast niet meer, maar misschien iemand anders.

Link to comment
Share on other sites

Hai Fab,

Wat naar zeg! Hopelijk kun je toch ook een beetje van je zwangerschap genieten. Van harte gefeliciteerd!

 

Onze arts zei dat het juist best veel voorkomt. Het zwangerschapshormoon is de trigger en vergroot de kans op het overstimulatiesyndroom. Als je pcos hebt, 35 of jonger bent en slank, heb je er de meeste kans op.

Link to comment
Share on other sites

Hai Fab,

Wat naar zeg! Hopelijk kun je toch ook een beetje van je zwangerschap genieten. Van harte gefeliciteerd!

 

Onze arts zei dat het juist best veel voorkomt. Het zwangerschapshormoon is de trigger en vergroot de kans op het overstimulatiesyndroom. Als je pcos hebt, 35 of jonger bent en slank, heb je er de meeste kans op.

 

Dank je Maria, ik kan er gelukkig ook wel van genieten :D.

Oke, duidelijk. Ik kreeg van internet het idee dat het best vaak voorkomt, maar dan meestal vlak na de terugplaatsing (en niet pas na 3 weken erna). Maar het klinkt logisch nu je zegt dat het zwangerschapshormoon de trigger is én ik ben slank en 35. Bedankt voor je antwoord!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Hoi FaB, ik heb een verlate overstimulatie reactie gehad bij 12 weken zwangerschap. Uiteindelijk is mijn eierstok gedraaid en ben ik hieraan geopereerd. Dit hele gebeuren heeft verder gelukkig geen invloed gehad op mijn zwangerschap. rustig aan doen he!

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

hoi hoi!

 

wat spannend allemaal hier zeg!

wij hebben vandaag de terugplaatsing gehad van onze 2e IVF poging

maar ik heb ook verhoogde kans op overstimulatie, bij de punctie vandaag waren ze verbaasd dat ik

nog niet echt ergens heel veel last van had aangezien er al best veel eitjes zaten en grote

maar lang verhaal kort: mij vraag is eigenlijk WAAROM word er gezegd dat je veel moet rusten bij overstimulatie of

verhoogde kans daarop?????

stomme vraag misschien maar ik moet vandeweek weer volop aan de bak wat veel tillen, bukken etc betekend,

want ik denk niet dat de eitjes weggaan als je veel rust???

 

groetjes!!

Link to comment
Share on other sites

Hai Ar,

 

Bij overstimulatie worden je eierstokken groter en door de vele follikels worden ze poreus. Bij de punctie wordt er dan ook nog eens in geprikt. Het gevaar bij overstimulatie is het lekken van vocht vanuit je eierstokken in je buikholte. In het slechtste geval gaat dat vocht achter je longen zit, dan kun je kortademig worden en in ernstige gevallen is dat gevaarlijk. Je eierstokken moeten helen, dat gaat het beste als je rust neemt. Veel lopen, tillen en bukken geeft druk op je toch al vergrote en lekkende eierstokken en dat werkt het helingsproces tegen.

Verder heb je een verhoogde kans als je onder de 35 bent, slank en pcos hebt. Als je zwanger raakt van deze tp wordt de kans ook weer hoger, omdat het hcg hormoon een trigger is.

Zelf val ik in alle risico categorieën en ben nu 7 weken zwanger, maar gelukkig (nog) geen overstimulatiesyndroom. Ik moet wel zeggen dat ik vakantie had na de tp en echt twee weken na de punctie heel rustig aan gedaan heb, zonder fysieke inspanning.

Link to comment
Share on other sites

Hai Ar,Bij overstimulatie worden je eierstokken groter en door de vele follikels worden ze poreus. Bij de punctie wordt er dan ook nog eens in geprikt. Het gevaar bij overstimulatie is het lekken van vocht vanuit je eierstokken in je buikholte. In het slechtste geval gaat dat vocht achter je longen zit, dan kun je kortademig worden en in ernstige gevallen is dat gevaarlijk. Je eierstokken moeten helen, dat gaat het beste als je rust neemt. Veel lopen, tillen en bukken geeft druk op je toch al vergrote en lekkende eierstokken en dat werkt het helingsproces tegen. Verder heb je een verhoogde kans als je onder de 35 bent, slank en pcos hebt. Als je zwanger raakt van deze tp wordt de kans ook weer hoger, omdat het hcg hormoon een trigger is.Zelf val ik in alle risico categorieën en ben nu 7 weken zwanger, maar gelukkig (nog) geen overstimulatiesyndroom. Ik moet wel zeggen dat ik vakantie had na de tp en echt twee weken na de punctie heel rustig aan gedaan heb, zonder fysieke inspanning.
Het is dus eigenlijk bij alle dingen die je een keer mankeert rust heelt alle wonden, ben onder de 35 en heb pco dus zal extra opletten, ben benieuwd, zodra ik me ziek ga voelen ga ik contact opnemen!
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use