Jump to content

Maar nu gaat het dus weer goed!!


Mari

Recommended Posts

Ik mag gewoon door naar de volgende poging!!

 

Mijn uitgebreide verslag heb ik ook bij mijn vorige topic gezet maar ik plaats het hier ook maar ff. Als je het al gelezen hebt kan je het hier dus overslaan.

 

Goed nieuws kan je beter een keer te vaak geven dan te weinig. Toch!?!

 

 

 

Ik heb overigens de afgelopen dagen helemaal niet gekeken hoe het met iedereen gaat! Sorry daarvoor. Het is geen desinteresse maar ik moest er gewoon even niet mee bezig zijn.

 

Vanavond ga ik weer even bijlezen. (Zit nu op mijn werk)

 

 

 

Vandaag hadden we het gesprek met de arts.

 

Zij heeft heel goed uitgelegd hoe het allemaal zit.

 

Ze was een beetje verbaasd dat ik dacht dat we niet verder mochten.

 

"Waar heb je dat gehoord?"

 

Ik vertelde dat de assistente mij had gevraagd of we nog een eindgesprek wilden. Dat had ze dus kennelijk helemaal niet zo moeten zeggen. Een beetje verkeerde woordkeus. Het ging ook bij mij om een evaluatiegesprek.

 

 

 

De procedure werd als volgt uitgelegd:

 

 

 

Er zijn 2 factoren waarnaar ze kijken bij de mogelijkheid van meerdere pogingen.

 

 

 

Vooraf kijken ze naar de FSH waarde in je bloed. Het folikel stimulerende hormoon. Als die waarde erg hoog is betekent het dat je lichaam erg hard moet werken om een eitje te laten groeien. Als het lichaam heel hard moet werken kan dat dus betekenen dat de voorraad op aan het raken is. Als dat zo is, kan je stimuleren wat je wilt maar op is op.

 

Puregon is ook FSH. Het stimuleert bestaande eitjes, het maakt ze natuurlijk niet.

 

Bij een FSHwaarde tussen de 10 en 15 wordt het al risicovol. Dan zeggen ze meestal: we gaan het proberen, zie de eerste poging maar als proefpoging. Dit omdat je nooit met zekerheid op die waarde af kan gaan. Maar dan weet je dus wel dat de kans bestaat dat het allemaal niet zo zinvol is.

 

Bij een waarde boven de 15 wordt IVF zeer waarschijnlijk niet gedaan.

 

 

 

Mijn waarde was 6,4. Geen reden dus om aan te nemen dat het niet zou lukken dus we zijn gewoon de poging in gegaan. Er is ook geen sprake geweest van een proefpoging omdat die waarde gewoon goed was. Het lag niet in de verwachting dat mijn lichaam niet zo goed zou reageren.

 

 

 

Een tweede factor is het aantal follikels dat aangetroffen wordt bij de uitgangsecho. Als dat er te weinig zijn kunnen ze de poging afbreken.

 

Bij mijn eerste echo zag de arts er 11. Omdat hij nog niet zo heel veel ervaring had met IVF wilde hij even overleggen met mijn eigen arts. Dit omdat mijn lichaam nog een beetje te veel zelf deed. Hij wilde even overleggen of ik al met de puregon kon beginnen. 's Middags werd ik gebeld dat ik nog even verder moest met alleen de decapeptyl. 4 dagen later moest ik opnieuw voor een echo. Toen was mijn eigen arts er.

 

Mijn eigen arts kon maar 3 follikels vinden. Maar omdat er eerder meer gezien waren én omdat ik een cyste heb waar ze misschien wel minder zichtbaar door waren én omdat we al midden in het proces zaten hebben ze me toch door laten gaan. Er was immers (ook ivm die FSH waarde) geen directe reden om aan te nemen dat het niet zou lukken.

 

Uiteindelijk bleken er inderdaad maar 3 follikels te zijn. De eerste had het dus kennelijk toch niet helemaal goed gezien. Het ligt ook allemaal zo dicht bij elkaar.

 

 

 

Dan wordt er ook nog gekeken naar het uiteindelijke resultaat. Zou er nou geen bevruchting geweest zijn, geen bruikbare embryo's, geen terugplaatsing, dán moet je je ernstig afvragen of het zin heeft om nog een poging te doen.

 

Maar ik had uiteindelijk 2 embryo's dus ook dat zat wel goed.

 

 

 

Nu is dus aan ons de keus. Het is niet waarschijnlijk dat ik bij een tweede poging ineens 15 eitjes zou hebben. Maar er is medisch gezien geen reden om te zeggen: Doe maar niet! Er zijn echter stellen die het allemaal zo belastend vinden die zeggen: Nee, ik wil niet meer!

 

Maar ik vond het hele proces 100% meevallen dus ik wil zeker nog een poging wagen. Het enige is dat ik daarbij dus wel in mijn achterhoofd moet houden dat er weer kans op een laag aantal eitjes is wat het uiteindelijke slagingspercentage dus ook omlaag haalt. Maar dat is prima, ook een kleine kans is een kans, denk ik dan.

 

 

 

Kortom, uiteindelijk dus een hoop stress voor niets. Een beetje verkeerde woordkeuze van de assistente gecombineerd met emotie van mijn kant zorgde even voor miscommunicatie. Dit is door de arts volledig rechtgezet.

 

Daarbij moet ik echt zeggen dat we erg tevreden zijn over de mensen in het ziekenhuis. Ook de assistente want ondanks het misverstand nam ook zij net als alle anderen waar we mee te maken hebben heel uitgebreid de tijd voor mij. En de arts vandaag ook weer voor ons samen.

 

 

 

Oftewel: wij gaan op voor de 2e poging over 1 of 2 maandjes. Dat mogen we zelf aangeven. :icon_king:

 

 

 

Groetjes, een opgeluchte Mari

Link to comment
Share on other sites

Hoi Mari,

 

 

 

Ik ben blij voor je dat je toch een tweede poging mag/gaat doen. Elke kans is een kans en die moet je benutten in het leven. En inderdaad wat je zegt als je de procudure verder aan kan, zou ik ook zeggen doorgaan.

 

 

 

Nog even geduld en je mag weer van start. Ik blijf je volgen.

 

 

 

Groetjes,

 

 

 

Yvonne

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use