Jump to content

Eerste IVM-baby geboren: IVF zonder hormoonkuur


Recommended Posts

Posted

Woensdag 9 december is de eerste Nederlandse baby geboren die verwekt werd met behulp van een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling: in vitro maturatie (IVM). Deze techniek lijkt op IVF, maar dan zónder de gebruikelijke, loodzware en soms gevaarlijke hormoonkuur.

 

 

 

Vanaf vandaag kunnen in het kader van onderzoek ook andere koppels IVM krijgen, in ziekenhuizen in Den Bosch, Tilburg en Zwolle. Baby Nienke werd spontaan geboren met 39 weken en is volgens haar moeder een "flinke dame van 4080 gram" en "helemaal gezond". "We zijn supertrots, blij en gelukkig", vertelt de moeder (32) vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

 

 

 

Behandelend gynaecoloog Jan-Peter de Bruin begeleidde de bevalling zelf en is bijna net zo trots en blij. "IVM is een nieuwe techniek", vertelt hij, "waarmee we vooral vrouwen helpen die al heel lang een kind willen, maar bij wie het steeds niet lukt vanwege bijwerkingen van IVF-hormonen." Bij reguliere IVF moet een vrouw zichzelf twaalf dagen injecteren met een hoge dosis hormonen, om haar eicellen te laten rijpen. De Bruin: "Dat is nogal wat. Veel vrouwen krijgen er buikpijn en stemmingswisselingen van.

 

 

 

Bij 2 procent rijpen te veel eicellen, waardoor een ernstige ziekte ontstaat: het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS)." Zo ook bij de moeder van Nienke. Bij de eerste IVF poging dreigde ze OHSS te krijgen en werd de behandeling afgebroken, de tweede keer kreeg ze echt OHSS: "Ik moest een week opgenomen worden. Ik was zo bezorgd en beroerd dat ik ging nadenken of ik wel écht kinderen wilde. Ik wilde zeker niet nog een keer IVF. Toen bood dokter de Bruin ons IVM aan. Ik dacht dat we weinig kans hadden, maar na twee keer was ik zwanger en verliep alles volgens het boekje. Wel vond ik de hele zwangerschap spannend. In het buitenland doen ze vaker IVM, maar in Nederland waren we de eerste. Dan vraag je je toch wel eens af waar je aan begonnen bent."

 

 

 

Bij IVM zijn geen of weinig hormonen nodig, doordat de eicellen onrijp uit de eierstokken worden gehaald en in het laboratorium tot ontwikkeling worden gebracht. Daarna worden de eicellen bevrucht door net als bij gewone IVF sperma toe te voegen of door een zaadcel in de eicel te injecteren (ICSI). In Canada, Zuid-Korea, Denemarken, Finland en Italië wordt IVM al een jaar of vijf aangeboden naast de reguliere IVF. Wereldwijd werden 1.100 IVM-kinderen geboren.

 

 

 

Het ziekenhuis in Den Bosch deed een pilot-experiment met 20 IVM-behandelingen, waaruit nu Nienke geboren werd. De overige vrouwen werden niet zwanger of kregen snel een miskraam. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) plaatsten echter meteen kanttekeningen bij de effectiviteit en veiligheid van IVM. Bij IVM is de kans op een levend geboren kind na één behandeling kleiner dan bij IVF: 15 procent tegenover 20 procent. De Bruin: "Bovendien hebben IVM-kinderen weliswaar een normaal geboortegewicht en lijken ze niet meer aangeboren afwijkingen te hebben dan gewone IVF-kinderen. Maar dat is alleen onderzocht in kleine groepen baby’s en de ontwikkeling van de kinderen is niet langer dan twee jaar gevolgd."

 

 

 

Daarom willen de twee beroepsverenigingen IVM alleen uitvoeren in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Vandaag kregen het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en de Isala Klinieken in Zwolle toestemming van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek om zo’n onderzoek daadwerkelijk uit te voeren. De ziekenhuizen zullen met 400 vrouwen de patiëntvriendelijkheid, effectiviteit, gezondheid van de kinderen en kosten van IVM vergelijken met reguliere IVF.

 

 

 

De Bruin: "In februari doen we de eerste behandelingen, maar alleen bij vrouwen met een verhoogde kans op OHSS. Dat zijn vooral vrouwen die eerder OHSS hebben gehad en patiënten met de ziekte PolyCysteus Ovarium Syndroom." Of en wanneer IVM als standaard behandeling beschikbaar komt in Nederland, is volgens De Bruin niet te zeggen. Bron: NRC Handelsblad

 

11/12/2009

Posted

Jammer dat vrouwen met niet rijpende eitjes niet in aanmerking komen. Misschien ga ik er toch eens een belletje / mailtje aan wagen.....

Posted

Wow wat een goed nieuws!! Dit lijkt me echt wat voor een vriendin van mij die PCOS heeft en al een keer OHSS heeft gehad! Zij is heel bang voor hormonen spuiten dus dit zou wel een oplossing kunnen zijn als ze in aanmerking komt. Hoe meer mogelijkheden hoe beter toch?? Ik dacht dat het niet met ICSI kon maar blijkbaar wel, geeft weer hoop!

Posted

Ik realiseer me nu pas dat dit in Korea al langer wordt toegepast. Misschien heeft mijn schoonvader dan toch wel gelijk en moeten we het daar gaan proberen... Nou ja, eerst maar naar Voorburg. Is toch wat praktischer :-)

Posted

Klopt Henne!

 

Misschien is het wel iets voor jou? Je hebt elke keer onhebbelijk last van de hormonen toch? Bovendien financieel aantrekkelijk omdat het valt binnen het kader wetenschappelijk onderzoek? Is het je eigen inschatting dat de rijping van je eicellen niet goed is of is dat aangetoond? Je maakt wel voldoende follikels aan toch?

 

 

 

Liefs Pieneke

Posted

Het is niet echt onderzocht of aangetoond, het is meer een gegeven feit.

 

Icsi 1: 3 follikels, 1 rijpe eicel, 1 embryo

 

Icsi 2: 13 follikels, 10 eicellen, 2 rijp, 1 embryo

 

Icsi 3: heb ik niet op papier, was geloof ik 8 follikels, 6 eicellen, 4 rijp, 1 embryo

 

 

 

Dat het steeds maar één embryo is zou nog aan het zaad kunnen liggen, maar dat er van 10 eicellen maar 2 geinjecteerd kunnen worden ligt volgens mij toch echt aan de eitjes.

 

 

 

Maar ik heb geen echte OHSS (wel altijd vrij vocht enzo) en ik het geen PCOS, dus dan kom ik niet in aanmerking voor het onderzoek volgens de regels. Wel jammer. Maar ik blijf de uitkomsten gewoon volgen. Zolang ik nog geen 40 ben ...toch? ;-)

Posted

Henne ik zou er toch eens een mailtje/briefje aan wagen, niet geschoten...

Posted

Henne,

 

 

 

Niet geschoten altijd mis toch? Jij werd toch ook vreselijk ziek van de hormonen of zit dat verkeerd in mijn hoofd? Wellicht dat dat ook als indicatie kan gelden. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen, dat je denkt: laat gaan, laat gaan. Je bent al zolang orienterend op welke weg te gaan, dat het ook weer extra ballast is om te onderzoeken..

 

 

 

Liefs Pieneke

Posted

Pieneke je brengt precies mijn dilemma onder worden...wel, niet, wel, niet. We hebben nu al bijna een half jaar pauze, als we overstappen duurt het vast nog even voor we verder kunnen en ondertussen tikt de klok wel door. Ik word 35 en dan gaat het toch tellen.

 

 

 

Misschien moet ik er wel naar informeren en gewoon twee dingen tegelijk laten lopen. De keuze voor een ziekenhuis voor gewone icsi en de mogelijkheid aan dit onderzoek mee te doen. Want ja, ik word idd nogal beroerd van die ***hormonen, hoewel acupunctuur me er redelijk doorheen sleept zou zonder natuurlijk nog beter zijn!

 

 

 

Heeft iemand misschien een mailadres of een naam ofzo van een arts in Den Bosch? Ben bang dat als ik het algemene nummer bel ik snel wordt afgescheept.

 

 

 

Henne

Posted

Hoi Henne, tja, informatie aanvragen of je melden kan altijd toch ?? Ik kom zelf ook in het ziekenhuis van Den Bosch en heb dus wel een tel.nr. voor je : 073 - 6992729 is het nummer van het telefonisch spreekuur van de assistentes, ik geloof dat je tussen 11:00 en 12:00 en 13:00 en 13:30 kunt bellen. Maar anders hoor je dat wel op het antwoordapparaat !!

 

 

 

liefs, evie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Posts

    • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
    • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
    • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
    • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
    • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
  • Topics

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use