Jump to content
Sign in to follow this  
Jheroen

Wat is IUI?

Recommended Posts

Wat is IUI?

 

 

IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. IUI is een vorm van kunstmatige bevruchting, waarbij goed bewegende zaadcellen op het juiste moment rechtstreeks in de baarmoeder worden gebracht. Deze behandeling is wereldwijd één van de meest toegepaste methoden van medische hulp bij voortplanting. Omdat het veelal het sperma van de eigen partner betreft wordt deze behandeling vaak ook KIE genoemd (Kunstmatige Inseminatie van de Eigen partner. IUI kan overigens ook in combinatie met donorsperma worden uitgevoerd. In dit geval spreken we dan van KID (Kunstmatige Inseminatie van Donor).

 

 

 

Redenen voor IUI

 

 

 

Er is een aantal redenen om IUI toe te passen bij de behandeling van fertiliteitsproblemen. Zo kan na onderzoek blijken dat de zaadcellen niet overleven in het slijm van de baarmoedermond. Ook kunnen er problemen zijn met de kwaliteit van het sperma.

 

 

 

Voorbewerking in laboratorium

 

 

 

Om de kans op een geslaagde inseminatie zo groot mogelijk te maken wordt het spema "opgewerkt" Dit houdt in dat de meest beweeglijke zaadcellen worden geselecteerd door middel van wassen. Met deze bewerking (Percoll-methode) worden de beste zaadcellen geselecteerd en wordt het sperma ontdaan van bestanddelen die de gezonde zaadcellen in negatieve zin kunnen beïnvloeden.

 

 

 

De inseminatie

 

 

 

Op het moment van de inseminatie wordt het opgewerkte en gewassen sperma opgezogen en vervolgens wordt het langzaam in de baarmoederholte gebracht.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  ×

Important Information

Terms of Use