Jump to content

Assisted hatching ook in Nederland?


Inge35
 Share

Recommended Posts

Ha allemaal,

 

Bij ons gaat het voortraject helemaal naar behoren.. Goeie eicellen, goed zaad, hele goeie embryo's maar de innesteling lijkt moeizaam. Heb nog maar twee TP gehad hoor, maar goed. Nu lees ik veel over assisted hatching n de positieve ervaringen in o.à. Duitsland. Hier wordt het (nog) niet vergoed, maar wordt het wel gedaan? Heeft iemand daar ervaring mee?

 

Ik hoor het graag! Ik ga het zelf ook nog voorleggen bij de arts in UMCU begin oktober..

 

Liefs,Inge

Link to comment
Share on other sites

Hoi Inge,

 

Ik heb geen ervaring met assisted hatching, maar weet wel dat het ziekenhuis waar wij al jaren onder behandeling zijn (isala, zwolle) daar nu net mee gaan starten.

 

Op 12 augustus van dit jaar, schreven ze onderstaande blog.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan de info.

 

groet Purple

 

Na een flinke tijd van voorbereiding kunnen we eindelijk van start gaan met assisted hatching, als eerste kliniek in Nederland. Het is lange tijd stil geweest over dit onderwerp, maar we hebben bepaald niet stil gezeten.

Allereerst hebben we de financiering rond proberen te krijgen. En dat is gelukt, de ziektekostenverzekeraar betaalt een belangrijk deel van kosten. Ze doen dit in het kader van zogenaamde zorgvernieuwing. Dat was trouwens nog niet zo makkelijk, in eerste instantie werd de aanvraag afgewezen omdat assisted hatching geen verzekerde zorg is in Nederland en niet voor vergoeding in aanmerking komt. Uiteindelijk is men gevoelig gebleken voor ons argument dat we nu juist willen uitzoeken of assisted hatching van toegevoegde waarde is. Zeker omdat het wereldwijd wel volop wordt toegepast.

Toen het geld beschikbaar was, moesten we natuurlijk overgaan tot aanschaf van de apparatuur. Dat betekende contacten met leveranciers, onderhandelingen en het uitzoeken wat in onze situatie de beste keuze zou zijn. Toen de keuze gemaakt was, volgde een werkbezoek aan Gent (waar dezelfde laseropstelling gebruikt wordt) om meer informatie te krijgen. Nuttig was ook om daar echt al te kunnen oefenen. Vervolgens kregen we te maken met de bureaucratische molens in het ziekenhuis. Wat duurde het lang om de bestelling de deur uit te krijgen, wat was het moeilijk om het goede humeur er in te houden. Hoe dan ook, het is gelukt en wat was onze blijdschap groot toen de laser eindelijk geleverd werd.

Tegelijkertijd is er veel tijd en energie gaan zitten in het schrijven van een onderzoeksvoorstel en het verzamelen en schrijven van alle documenten die straks opgestuurd moeten worden naar de CCMO. Deze instantie beoordeelt medisch wetenschappelijk onderzoek en zal een positief oordeel moeten geven voordat wij met de studie mogen beginnen.

In eerste instantie is een beperkte groep laboratoriummedewerkers getraind om met de laser te kunnen werken. Ook hebben deze mensen zich verder bekwaamd door te oefenen op lichaamsmateriaal dat niet meer bestemd was voor behandeling (uiteraard alleen wanneer patiënten daar geen bezwaar tegen hadden). Nu zijn we zover dat we het ook op echte embryo’s, bestemd voor plaatsing, durven te gaan toepassen.

Vanaf september gaan we dan ook starten met de eerste stap. In deze zogenaamde pilot krijgen 50 paren een behandeling aangeboden waarbij assisted hatching zal worden toegepast. Omdat we nog niet helemaal zeker weten of we de techniek ook beheersen, zullen wij de ziekenhuiskosten voor onze rekening nemen. Paren die hiervoor belangstelling hebben, krijgen van ons schriftelijke patienteninformatie en zij moeten ook schriftelijk toestemming geven voor deze behandeling. Het doel van de pilot is aantonen dat we de techniek beheersen.

Ondertussen zullen we het onderzoeksprotocol indienen bij de CCMO, hopelijk krijgen we snel toestemming en kunnen we daadwerkelijk beginnen met het beantwoorden van deze belangrijke vraag: is assisted hatching nou echt van toegevoegde waarde. Uit de literatuur weten we dat een beperkte groep patiënten baat zou kunnen hebben bij assisted hatching: dat zijn vrouwen van 36 jaar en ouder, vrouwen waarbij er tenminste 2 plaatsingen zijn geweest van “verse” embryo’s die niet tot zwangerschap hebben geleid en vrouwen met een verminderde reserve van de eierstokken. Voorlopig richten we ons voor assisted hatching dan ook alleen maar op deze vrouwen.

Neem voor meer informatie gerust contact op met onze afdeling. Wij kijken er in ieder geval naar uit om te gaan beginnen en we hopen dat onze patiënten er net zo enthousiast over zijn.

Met hartelijke groet,

Max Curfs, klinisch embryoloog

Link to comment
Share on other sites

Dit is zooooo Nederlands, wat een knulligheid. We lopen niet alleen achter de feiten aan, maar zijn ook behoorlijk conservatief en stoten onze neus aan onze eigen bureaucratie. En als iets niet onomstotelijk wetenschappelijk is bewezen bestempelt de Nederlandse arts iets als 'onzin'. (Assited Hatching wordt werelddwijd al jaren succesvol toegepast).

 

Maar goed, in ieder geval nemen ze in Zwolle nu wel het voortouw!

Link to comment
Share on other sites

dames, gatverdamme (excuus voor mijn woordkeus, maar ik zet het hier wel neer)....ik heb spijt dat ik gereageerd heb met het stuk tekst over betreffende techniek in de isala. We hebben inderdaad vrijheid van meningsuiting, maar ik word niet vrolijk van jullie reacties. Ik ken meerdere mensen die wel heel blij zijn met deze kans, al realiseren ze zich dat er in nederland nog praktijkresultaten moeten worden geboekt. Je moet met nieuwe technieken, zeker in Nederland, toch ergens beginnen.

 

Purple

Link to comment
Share on other sites

Purple,

 

Ben t met je eens. We weten allemaal dat nederland achter ligt en dat hier alles via zestig testen moet worden goedgekeurd, maar dames, als die testen nooit worden uitgevoerd blijven we achter lopen. De embryoscoop, volgens mij n nederlandse uitvinding wordt ook als eerste in DD uitgeprobeerd en is er ook pas één nederlands ziekenhuis mee bezig. Maar ook hier de mening dat er zeker al mensen mee geholpen kunnen worden. Zonder autorijles was het waarschijnlijk een zooitje op de weg, wat zou het dan zijn als artsen zonder opleiding aan het werk gingen?

Daarnaast is niet iedereen genegen of in staat om naar het buitenland te gaan voor een AH behandeling.

Beetje meer positiviteit had ik ook wel verwacht.

Ik vind het goed nieuws.

 

Groetjes,

Lala

Link to comment
Share on other sites

Tja ze kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Als ze niet aangeven dat ze nog in de oefenfase zitten en dat ze nog ervaring op moeten doen zijn ze wel eerlijk.

Als er toch iets fout mocht gaan of zelfs het embryo beschadigen en de verwachtingen zijn veel te hoog omdat ze niet eerlijk zijn geweest, dan is het ook niet goed toch??

 

Wel sneu als je dit graag zou willen laten doen. Wij hebben in België verschillende keren onze emmy's laten Hatchen en alleen de laatste keer had het succes, maar of het nu daar aan gelegen heeft???? Niemand zal het ooit weten. Onze eigen bijdrage was geloof ik €100 eigen bijdragen.

Wat vragen ze er in Nld voor???

Link to comment
Share on other sites

Purple ik vind het hartstikke goed dat ze eindelijk ermee beginnen in Nederland, maar wat ik niet begrijp is dat ze zelf niet wat positiever zijn! Dat bedoelde ik! Als je zo'n stuk naar buiten brengt, doe je dat toch op een positieve manier en niet: 'ik weet niet of het wel gaat lukken hoor?' Dan schrijf je toch iets van: 'we zitten nog in de experimentele fase maar weten zeker dat we heel veel dames uiteindelijk kunnen gaan helpen met een betere kans'. Zoiets!

Link to comment
Share on other sites

super dat isala zn nek uit steekt, de moeite doet door de burocratie heen te breken en de 'guts' heeft hierin het 'taboe' te doorbreken! en dat ze er zo open en eerlijk over berichten vind ik ook geweldig! een 1e stap is gezet!

dank voor het plaatsen!

Link to comment
Share on other sites

Ik vind het wel positief dat de Isala Klinieken met assisted hatching beginnen. Ik snap wel dat ze voorzichtig zijn, zodat de verwachtingen nog niet meteen te hoog gespannen zijn. Ik snap wel dat ze ervaring moeten opdoen, maar ik neem aan dat ze training hierin hebben gehad bij een buitenlandse kliniek.

 

Waar ik mij meer zorgen om maak, is het feit dat IVF/ICSI in de toekomst zeer waarschijnlijk nog maar 1 keer vergoed wordt in het basispakket. Dus dat betekent minder uitgevoerde behandeling door Nederlandse klinieken en daardoor minder ervaring, minder vooruitgang in kennis en technologie. Want laten we eerlijk wezen, als mensen voor een 2e of 3e poging zelf moeten betalen en ze kunnen dat geld inderdaad opbrengen, dan kiezen mensen wellicht eerder voor een buitenlandse kliniek met meer mogelijkheden / hogere succespercentages. Ik vind het daarom erg goed dat de Isala klinieken ermee gaan beginnen.

Link to comment
Share on other sites

Thanks all voor jullie reacties! Snap het gevoel.. In Nederland gaat het allemaal wat langzamer dan in het buitenland.. Maar vind het wel een goeie zaak dat Zwolle alvast het voortouw gaat nemen! Hoop dat ze goede resultaten boeken en dat het dan overgenomen kan gaan worden..

 

@Chris ja.. Maak me daar ook ernstige zorgen over! Hoop dat het niet doorgaat..

 

Ik zal hier laten weten hoe UMCU met assisted hatching omgaat!

Link to comment
Share on other sites

Ik ben zelf ook in de Isala klinieken behandeld en als poging 3 niet gelukt was, dan had ik ook assisted hatching willen doen. We waren er al over aan het nadenken om naar Dusseldorf te gaan. Gelukkig is het mij bespaard gebleven, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat andere dames veel baat kunnen hebben bij deze techniek.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

FF een update: ook het erasmus MC in Rotterdam doet assisted hatching! :toppie: Alleen doen zij het nu alleen met de cryo's. Ik heb de vraag bij ze ingediend of ik het op een verse embryo mag en dat gaan ze overleggen. Ze bellen me daar 14 december over, dus dan zal ik nog even laten weten of het mag :)

Link to comment
Share on other sites

FF een update: ook het erasmus MC in Rotterdam doet assisted hatching! :toppie: Alleen doen zij het nu alleen met de cryo's. Ik heb de vraag bij ze ingediend of ik het op een verse embryo mag en dat gaan ze overleggen. Ze bellen me daar 14 december over, dus dan zal ik nog even laten weten of het mag :)

 

Oh ik zit ook in het emc, ben dus ook erg benieuwd! Ik wist niet dat ze daar ook AH deden trouwens... Ik zal de volgende x daar eens gaan informeren...

Link to comment
Share on other sites

Oh ik zit ook in het emc, ben dus ook erg benieuwd! Ik wist niet dat ze daar ook AH deden trouwens... Ik zal de volgende x daar eens gaan informeren...

 

Momenteel doen ze het alleen op de cryo's, dus ben benieuwd..... Al heb ik het idee dat ze nee gaan zeggen om het op een verse te doen, maar je hoort het wel :)

 

Zij vertelde mij trouwens ook dat het in belgië geen standaard procedure is. Het wordt namelijk niet standaard gedaan bij belgische patiënten, maar wel bij de nederlandse patiënten.... :confused:

Link to comment
Share on other sites

Esseke,

 

In Leuven kwamen ze daar zelf mee, en volgens hen heeft het alleen invloed op verse embryootjes.

Ze doen het pas als er meerdere malen al een terugplaatsing is geweest zonder AH.

Assisted Hatching kost in Leuven € 100,00 extra...

Link to comment
Share on other sites

Update:

Kreeg vandaag dus het telefoontje, zoals afgesproken.

Ze vertelde mij dat ze het binnen het team had overlegd, maar dat bij hen het standpunt was... Er is nog niet officieel bewezen dat het werkt, dus nee niet op een verse alleen op een cryo!:sad:

Mijn arts zat het toch niet lekker en is na de bespreking naar het lab gegaan en heeft de situatie voorgelegd aan de embyoloog. Die heeft toen mijn (embryo)gegevens (??? wat daar dan ook in mag staan???) bekeken en was van mening dat het bij mij mogelijk WEL effect heeft... Dus met die informatie is ze weer terug gegaan naar het team en..... Ik heb toestemming!!!!!!!!!!!!! :goodnews: En krijg dus AH op een vers embryo de volgende ronde :confettistars:Ze meldde er wel bij dat ik een hoge uitzondering ben, dus denk niet dat ze er nu makkelijker over zullen gaan doen.

Maar wilde het toch even melden.........

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use