Jump to content

Uitslagen combinatietest en keuzes


MamavanCarmen
 Share

Recommended Posts

Dames,

 

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van zwangeren of bevallen vrouwen die een positieve uitslag en een minder positieve uitslag hadden danwel een negatieve uitslag hadden bij de combinatietest. Ook wil ik weten welke keuzes zij gemaakt hebben en wat het uiteindelijke resultaat was.

 

Reden bij mijn vorige zwangerschap hadden we een uitslag 1 op 1300 en natuurlijk geen vervolgonderzoeken gedaan, alhoewel ze ons daartoe wel pushte vanuit ziekenhuis i.v.m. chromosoomafwijking man. We hebben een hartstikke prachtige gezonde dochter gekregen

 

Nu bij de tweede zwangerschap is de kans echter 1 op 180. Wij hebben altijd gezegd bij negatieve uitslag te zullen testen en geen kindje met down op de wereld te zetten. Echter wij wllen het risico van testen niet nemen en vinden inmiddels een kindje met down ook welkom al zal dit zwaar zijn en hebben we liever een gezond kindje. Wij willen nu graag een tripletest en echo's, omdat de nekplooi goed was en alleen de bloedwaardes afweken. Daarnaast willen we uitgebreide echo's. Maar wat als er toch meer aan de hand is met het kindje of toch down geconstateerd wordt? Hoe zitten we er dan in? Op dit moment willen we liever geloven dat alles goed is. Maar wat is wijsheid? Neem je het risico met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie op een miskraam of niet? Wat een dilemma!

 

Ik hoor graag jullie verhalen.

Link to comment
Share on other sites

Hoi mamavanCarmen,

Het nadeel aan zo'n combinatietest is inderdaad de onzekerheid... Daarom hebben wij er bewust niet voor gekozen (ben wel 36 jaar).

Je schrijft iets heel belangrijks in je bericht: inmiddels is een kindje met down ook welkom. Als dat zo is... waarom zou je dan een 'risico' nemen met een vruchtwaterpunctie? Als er uitkomt dat het kindje down heeft, laat je je zwangerschap dan afbreken? Als je dat niet doet, hoef je dus eigenlijk de punctie niet te doen.

Bij ons is de overweging: een kindje met down is welkom (inderdaad, liever een gezond kindje...). maar mocht het een kindje zijn met down en veel lichamelijke afwijkingen dan wordt het een ander verhaal. En die lichamelijke afwijkingen (met name ernstige hartafwijking komt regelmatig voor bij down) kun je zien bij de 20-weken echo.

Die laten wij wel doen. Mocht de uitslag daar niet goed zijn en er wordt bijvoorbeeld een hartafwijking gevonden, dan kun je op dat moment altijd nog een chromosoomonderzoek laten doen en je keuze maken.

Ik spreek nu wel vanuit de 'luxe' positie dat ik niet weet of wij een verhoogde kans hebben ja of nee. Als je al weet dat je kans hoger is, kun je dan nog onbezorgd genieten of wil je nu juist de zekerheid hebben? Dat kan ik niet voor je beoordelen...

Succes met je overwegingen!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb al mijn 3 kinderen niet getest. Een kind met down was hier ook welkom geweest.

Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om een kind wat gelukkig kan worden weg te laten halen.

Dat was voor ons het criterium: Kan het kind gelukkig worden. Als het kind een leven vol pijn zal hebben of een kasplantje zal worden hadden we voor het kind gekozen en het dan wel weg laten halen. Als de doktoren ons dat geadviseerd hadden. Als zij gezegd hadden doe dit je kind niet aan.

We zouden het welzijn van het kind voor ogen hebben en niet of het voor ons moeilijker zou zijn.

 

Vriendin heeft wel alles getest, wat haar goed recht is, en gelukkig was alles goed.

Toen het mannetje geboren werd, werd na 1.5 jaar fragiele x-syndroom geconstateerd.

Dat is heel moeilijk, vooral omdat er ook autisme aan vastzit. Maar wat is ze gelukkig met hun mannetje.

Ze is blij dat ze dit niet van te voren wist.

Natuurlijk zijn er veel moeilijke momenten maar die glimlach die hij alleen aan haar geeft is zo speciaal.

Het blijft moeilijk maar ze zijn samen gelukkig en ze redden het wel door de liefde voor elkaar.

 

En 180 is een heel grote kans op een gezond kindje. Maak het niet groter dan het is.

Ik hoop en duim voor jullie dat jullie een 100% gezond kindje zullen krijgen.

Link to comment
Share on other sites

hoi mamma van carmen,

ik heb twee gezonde dochters gekregen met niet zo heel goede uitslagen op de combinatietest: bij m'n oudste 1 op 600 en m'n jongste 1 op 106. bij m'n 0oudste was ik 39, de jongste 41. bij m'n oudste hebben niet verder getest omdat onze redenatie was: de kans op miskraam bij de vruchtwaterpunctie is groter dan de kans op een kindje met down. Dat risico wilden we niet nemen. En als het echt zwaar lichamelijk mis zou zijn, dan zou dat op de 20 wk echo te zien zijn.

Bij de jongste zaten we meer in de rats. behalve de verhoogde kans kon de echoscopist ook het derde bloedvat in de navelstreng niet vinden en dat zou kunnen duiden op nierproblemen. Het ziekenhuis raadde ons verder testen aan. Maar omdat het een zó groot wonder was dat ik de tweede keer zwanger was, wilden we weer het risico liever niet nemen. na een tip van een forumgenoot hebben we besloten om extra uitgebreide echo's te vragen bij 17 en 20 weken. Dan kunnen ze veel beter zien of er ook lichamelijke kenmerken zijn van down, zoals ontbrekend neusbotje, niet gesloten middenrif, ontbrekende bloedvaten e.d. Ook zijn de organen al veel beter ontwikkeld en kun je dus ook beter zien waar het eventueel mis is. En tenslotte kun je, als er aanleiding toe is, ook ná de 20 weken echo nog een vruchtwaterpunctie laten doen. En ik dacht dat de vrucht dan ook wat meer gesetteld is en er minder risico is op een miskraam door de punctie. De reden waarom ze de punctie zo vroeg mogelijk doen, is omdat je dan als ouder ruim de tijd hebt om na te denken wat je wilt doen, mochten er tekenen zijn dat het mis is, en omdat je waarschijnlijk het kindje nog niet gevoeld hebt. Als je de punctie na 20 weken doet,. dan heb je je al veel meer gehecht omdat je wsch het kindje al gevoeld hebt, en moet je ook nog eens supersnel beslissen omdat na 22 weken niet meer mag.

 

Ook bij ons zou een kindje met down welkom zijn, maar bij down zijn er ook grotere risico's op lichamelijke afwijkingen en handicaps. en dat zou ik een stuk zwaarder vinden. niet alleen voor ons., maar ook voor het kindje! De 20 weken echo zou hier uitsluitsel over geven.

 

Gelukkig zag bij ons de 17 weken echo er goed uit, we kregen al meer vertrouwen. en ook de 20 wk echo was helemaal goed. na die uitslagen heb je nog geen garantie, maar ik moet zeggen dat ik me geen zorgen meer heb gemaakt en dat we vertrouwen hadden in de goede afloop. natuurlijk was het nog steeds spannend bij de geboorte, maar volgens mij is dat altijd wel zo! Wij zijn iig heel blij met de manier waarop we het hebben aangepakt. Het kind in je buik zo min mogelijk verstoren en eerst alles uitwendig onderzoeken.

 

Ik weet trouwens niet hoe ik zou reageren als mijn partner of ik een chromosoom afwijking zouden hebben... dat ligt er misschien ook aan wat die afwijking doet. is het uiterlijk zichtbaar? hoe beinvloedt het de gezondheid van het kind? gaat het kind er erg veel last van krijgen?

Maar het blijft best een moeilijke beslissing!

Weet je, wij van de medische molen hebben al zo veel moeten doen om het kindje te krijgen, dat we misschien ook wel heel anders tegen die testen aankijken. je wilt absoluut het risico niet lopen van een miskraam, omdat het al een wonder is dat je zwanger bent geworden. Ik wens je heel veel geluk met je beslissing en hoop natuurlijk dat je moppie helemaal gezond ter wereld komt.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

de test is fout berekend. we hebben nu een kans van 1 op 260. ze hadden geen rekening gehouden met cryo conceptie leeftijd. ben zo opgelucht, wil iedereen aanmoedigen om alle waardes uit te laten leggen bij negatieve uitslag voordat men begint aan vruchtwaterpunctie. bij ons was geen rekening gehouden met dat cryo van 2 jaar geleden is en toen was ik dus 33 ipv 35. nu nieuwe uitslag dus en geen verhoogd risico meer.pffff wat een opluchting

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use