Jump to content

Goede bevruchting maar slechte doordeling


NCM
 Share

Recommended Posts

Hallo!

 

Wij hebben nu 2 pogingen ICSI achter de rug en hebben donderdag een evaluatiegesprek gehad. Ons probleem ligt in het doordelen van de embryo's. De stimulatie gaat redelijk (wat langzamere opstart maar na verhoging medicatie voldoende eicellen), de bevruchting gaat ook goed (laatste keer 90% bevrucht) en de eerste paar controles gaat de deling ook goed. Maar dan... ongeveer als de embryo's zouden moeten delen van 8 naar 16 cellen stoppen ze er mee. Een aantal stoppen al eerder of gaan ongelijk maar de besten (kwaliteit 2 embryo's dus op zich prima) redden het niet om van 8 naar 16 cellen te delen.

 

Volgens de arts zijn de eicellen goed, er zijn 3 miljoen zaadjes om uit te kiezen dus dat is ook het probleem niet. Misschien zou het aan de laboratoriumomstandigheden liggen... Ze legde aan de hand van een voorbeeld uit: als je 3 koks hebt, met dezelfde ingrediënten voor Pasta Bolognese krijg je 3 verschillende gerechten. Ze gaf als suggestie om eens na te denken over een ander ziekenhuis waar misschien net andere laboranten werken met net andere materialen maar kon ons geen advies daarin doen welk ziekenhuis we zouden kunnen benaderen.

 

Mijn vraag is: zijn er meer dames/koppels die tegen het stoppen met delen aanliepen? Weten jullie of er ziekenhuizen zijn die hier meer mee kunnen/doen?

 

Hopelijk hebben jullie informatie die ons kan helpen want op internet kan ik erg weinig vinden hierover.

Link to comment
Share on other sites

Welk ziekenhuis zit je nu? Ik vind het op zich al een pre dat ze dit zelf opperen, echt applaus voor dit ziekenhuis. Meestal wordt het toch bij de patiënt gelegd. Grappig voorbeeld ook, ik roep hetzelfde al jaren met appeltaart: je doet niet telkens hetzelfde als die taart niet lekker is, dan pas je het recept aan :-)

 

Misschien een ziekenhuis proberen met een embryoscope, het Erasmus werkt daar tegenwoordig geloof ik mee? Was nooit echt fan van hun lab, maar dit is wel echt de nieuwste techniek. Dusseldorf zou ook een optie zijn daarvoor. Of imsi of picsi proberen?

Link to comment
Share on other sites

Hai Henne

 

Dank je voor je reactie! We lopen bij het Diaconessen in Voorburg waar we verder heel tevreden over zijn maarja... we willen graag zwanger worden en blijven en dat lukt tot nu toe nog niet. We hebben goede hoop op het medicatieschema (we gaan hoger starten omdat bij beide keren halverwege de stimulatie onvoldoende bleek) om zo een stabielere groei te krijgen en hopelijk resulteert dit ook in sterkere embryootjes :)

 

Dusseldorf is zo ver weg... dus daar zie ik wat tegenop. Erasmus had ik inderdaad ook aan gedacht.

Link to comment
Share on other sites

:-) Ik ben een grote fan van Voorburg en dit bevestigt voor mij het beeld dat ze idd naar je persoonlijke situatie kijken en niet alleen naar hun protocol. DD is idd een eind vanuit de Randstad, maar het EMC is misschien wel goed te doen dan voor jullie? Wij zijn juist omgekeerd overgestapt, grappig. Soms kan een ander ziekenhuis met een ander protocol en een ander lab echt uitmaken. Gent zou ook nog kunnen, is ook best nog een eind rijden trouwens hoor. Maar daar doen ze dacht ik wel imsi en/of picsi.

 

Ik zie alleen wel dat je nu Menopur gebruikt, toen ik in het EMC liep wilden ze dit pertinent niet voorschrijven. Terwijl ik met Gonal-F echt nauwelijks rijpe eitjes had. Maar als jij met Puregon op zich ook goede eitjes had, is dat geen issue.

Link to comment
Share on other sites

Hai

 

Puregon is niet het medicijn wat het beste bij mij past. We hadden wel voldoende eitjes maar een flink mindere kwaliteit dan dat we op Menopur hadden. Waarom wilden ze Menopur niet voorschrijven aan je? Vanwege het medicijn of vanwege jouw situatie?

 

Gent staat op het lijstje om nader te bekijken als de derde ronde gelijk zou zijn als de tweede en als er geen zwangerschap uit komt.

Link to comment
Share on other sites

Wij hadden in het EMC telkens wel voldoende eitjes met de punctie, maar die bleken dan niet rijp te zijn. Op die manier was er telkens maar één embryo. Ik had zelf gelezen over Menopur en dat dit voor sommige vrouwen uit kon maken in de kwaliteit/rijping van de eitjes. In het EMC werd dat direct van tafel geveegd, het zou eerder aan mijn leeftijd (toen 35) liggen en Menopur gebruikten zij niet omdat het minder zuiver was oid. In Voorburg kreeg ik op basis van de eerste drie pogingen plus bloedonderzoek gelijk Menopur voorgeschreven en daar hebben we zelfs telkens cryo's. MAAR: dat is inmiddels natuurlijk wel een aantal jaren gelezen, het kan best dat ze in het EMC inmiddels andere inzichten hebben. Wil je alleen meegeven dat áls je het gesprek aangaat in het EMC, je hier vooraf naar vraagt om teleurstelling te voorkomen.

 

Gent stond bij ons op de lijst voor als Voorburg tegen zou vallen :-)

Link to comment
Share on other sites

Waar loop jij Henne? En waar heb je gelopen want ik zie dat je een flinke geschiedenis hebt... (wat naar voor je!)

 

Welke medicijnen heb jij gebruikt en wat waren de resultaten? Merkte je verschil? Mag ik vragen hoe oud je nu bent (ik ben nu 33)?

 

Ik vond Puregon "fantastisch" om te prikken met die prikpen maar ik was de laatste dagen voor de punctie er helemaal ziek van. Van de Menopur heb ik totaal geen bijwerkingen gehad.

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben icsi 1, 2 en 3 in het EMC gedaan. Resultaat was telkens 1 embryo, ongeacht het aantal eitjes. Ik ben daar niet zwanger geweest, wel een keer een licht positieve test gehad voor in ongesteld werd.

Vanaf icsi 4 zitten we in Voorburg. Daar de eerste ronde 2 verse teruggeplaatst en nog 2 cryo's, niet zwanger, wel van de cryopoging weer een licht positieve test. De tweede stimulatie daar hadden we 9 embryo's, waarvan er 2 zijn teruggeplaatst en 6 ingevroren. Uit deze voorraad ben ik twee keer zwanger geweest, helaas beide keren mis gegaan. De derde keer prikken hadden we iets minder resultaat, uiteindelijk 2 verse teruggeplaatst en 1 cryo. Hiervan ook niet zwanger. Binnenkort beginnen we met een nieuwe ronde.

 

Menopur geeft bij mij duidelijk meer en betere kwaliteit eitjes, maar ze moeten ook wel echt groot genoeg zijn. In het EMC werd de punctie ingepland als de grootste follikel 18mm was. Ik heb vaak juist nog veel kleintjes en die deden dan dus niet meer mee. In Voorburg laten ze het nog wat verder door groeien. Dus het is niet alleen de menopur, ook de timing. Qua bijwerkingen heb ik alles al gehad, van doodziek tot fluitend de behandeling door.

 

Ik ben inmiddels bijna 37.

Link to comment
Share on other sites

Nou misschien dat we elkaar nog tegen gaan komen :), wij hopen eind april te kunnen starten (ben net ongi, en wil de volgende cyclus weer starten). Het klinkt alsof jij inderdaad beter resultaat behaalt in Voorburg! Je hebt in ieder geval cryo's! Zo ver zijn wij nog nooit gekomen... Ik wens je in ieder geval heel veel succes en sterkte voor ronde 7!! Hopelijk is het een geluksgetal

Link to comment
Share on other sites

Mij is wel eens verteld dat de eerst 3 dagen de zaadcel nog niet echt meetelt maar dat op dag 4 zijn eigenschappen zwaarder gaan wegen. Vandaar dat volgens deze arts de meeste embryo's op dag 4 stoppen. Als dit waar zou zijn, lijkt het bij jou dan toch ad zaadkwaliteit te liggen.

Bij mij heb ik in andere klinieken ook echt mindere resultaten geboekt maar in de klniek waar ik nu zit (uzb) had ik laatste keer maar liefst 7 blastocysten ( doorgekweekt naar dag 5). En eigenlijk ben ik daar van elke verse poging zwanger geraakt na elders 6 verse plus nog aantal cryopogingen niet. Ik klik dus met hun koks wel en elders totaal niet.

Helaas zijn mijn eicellen niet goed en eindigden meerdere zwangerschappen in m/a's. Maar zwanger word ik er!

Ben er overigens ook door mijn eigen gyn heengestuurd omdat het uzb zo hoog aangeschreven stond op icsi gebied, dus ook een goede gyn!

ik wens je veel succes

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Voorburg werkt sinds kort ook met de embryoscope. Wij hebben er vandaag filmpjes gezien van onze emmies. Ze gebruiken hem pas sinds kort dus misschien kan dit meer inzicht verschaffen?

 

Echt waar Sorpresa?!! Oh dat zou ik echt geweldig vinden! Wij gaan binnenkort weer voor een verse poging en hoewel we meestal prima embryo's hebben is elke verbetering natuurlijk welkom. Ik zag wel dat ze het lab 'verbouwd' hadden, waarschijnlijk dus hierom. Super zeg.

Link to comment
Share on other sites

Ow echt waar?? Ik ga het zeker vragen voor onze 3e poging daar! Ik wist inderdaad dat ze aan het verbouwen waren maar had deze link nog niet gelegd. Dank je voor de informatie Sorpresa! Ik hoop dat het een grote is want als ik het zo hoor is het animo groot :)

Link to comment
Share on other sites

Ik wist het dus ook helemaal niet. Heb expres deze poging weinig geschreven op het forum (maak ik mezelf gek mee) maar dit wilde ik wel even met jullie delen :-) De laborante was laaiend enthousiast over haar "speeltje" en heeft hem eerst maanden getest met muizenembryo's etcetera. Wij waren een van de eersten van wie de emmies in de embryoscope waren gekweekt. Ik heb verder geen idee hoeveel erin 'past' maar wij kwamen er ook pas achter dat ze er een hadden toen we gisteren kwamen voor de tp. Trouwens ook wel apart dat ik met 26 jaar 2 embryo's terug kreeg. Is veel aan het veranderen geloof ik?

Link to comment
Share on other sites

Hahaha snap ik helemaal! Ik moet zeggen dat ik vrij moedeloos naar het ziekenhuis ging gisteren maar toen we hoorden dat de kwaliteit veel beter is geworden, en daarna nog die filmpjes zagen en we er ook nog eens twee mee kregen... ja mijn dag was weer goed!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Lieve dames! Ik ben een hele tijd afwezig geweest. Ik heb echt een pauze genomen was alles, zelfs toen mijn man en ik in februari hebben besloten nog 1 laatste poging in Brussel te willen ondernemen heb ik besloten er tot ik weer aan de hormonen ging er echt niet mee bezig te zijn. En dus ook hier niet te komen. Dat is best aardig gelukt moet ik zeggen, niet alleen het hier niet komen maar ook echt even los koppelen. Maar daardoor heb ik van alles gemist!! @Kitje zo fijn dat jij en je meisje elkaar steeds beter leren kennen, ze is inmiddels al 8 maanden ongeveer? Ik hoop dat je heerlijk van je meisje geniet 😍 en de combinatie met werken ook een beetje gaat. Ik kan mij voorstellen dat je er niet naar uit keek. Maar hopelijk heb je inmiddels wel een fijne balans. is die stomme collega er nog? Die je zo slecht trok aan het einde? 😉 of hadden de hormonen en vermoeidheid ook wat invloed? @Chrissy Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je dochter! Het blijft fantastisch dat jij "gewoon" via IUI dit wondertje hebt gekregen. Ik hoop dat het goed gaat met jullie @Heleen79 Wat ontzettend verdrietig!! Ik begrijp wat voor ontzettende rollercoaster het is geweest. Van ongelofelijk blij en opgelucht dat je zwanger kan worden tot ongelofelijk verdrietig dat het mis is gegaan. Helaas heb ik, en vele op dit forum vergelijkbare ervaring. Lukt het om ook kracht te putten uit het feit dat je zwanger kan raken? Of is dat nog te vroeg of misschien werkt dat voor jou niet zo? Ik hoop dat je inmiddels eventueel weer verder kan.  @Mini123 welkom, haha het recht om dat te zeggen heb ik bijna niet. Aangezien ik er nogal even tussenuit ben geweest. Maar.... misschien ben ik wel een relevante op dit moment voor je. Want ik ben in juli met mijn 4de ICSI traject gestart. Na 3 keer in NL, nu in België Brussel, Jette). Ik ben benieuwd waar je staat in je eerste ICSI traject en de resultaten tot nu toe zijn! Als je het leuk vindt hierover dingen te delen, of vragen te stellen. Dan lijkt mij dat gezellig. @Bailey2021 wat heerlijk dat je zwanger van twee meisjes bent! Inmiddels ben je denk ik al bevallen? Hopelijk is alles helemaal goed verlopen, is toch extra spannend met een Tweeling zwangerschap. Het lijkt mij heel bijzonder een tweeling, en op onze leeftijd extra top (als het medisch allemaal goed gaat) omdat het dan misschien lukt om 2 kinderen te krijgen waar onze leeftijd kan zorgen dat het na elkaar lastiger is. Ik hoop dat de meisjes lekker tot week 38 zijn blijven zitten en gezond en wel nu in je armen liggen. Korte status update van mijn kant. Misschien weten jullie nog dat ik in NL mijn 3 ICSI pogingen heb benut in 2020 en 2021. Ik heb twee keer een miskraam gehad (1 keer na een verse Terugplaatsing van ICSI 2), en 1 keer een Missed Abortion bij een natuurlijke zwangerschap 3 jaar geleden.  Mijn laatste ICSI poging in NL in december 2021 eindigde met een enorme domper, aangezien na een mislukte terugplaatsing van de twee verse embryo's de enige cryo die ik in december wilde laten terugplaatsen is niet goed ontdooid. Mijn man en ik hebben echt even de ruimte genomen om te overwegen wat we gingen doen. We hebben ook echt nagedacht om te stoppen na 5 jaar proberen en bijna 3,5 jaar medische molen en alle teleurstellingen. Maar we hebben ook gesproken om nog 1 laatste keer een poging te wagen. En omdat het totale traject zo stom eindigde met dat niet goed ontdooien en omdat we in de toekomst geen spijt willen hebben dat we het niet een keertje in het buitenland hebben geprobeerd. We hebben ook heel serieus gesproken over eventueel werken met donor materiaal (eitje of volledige embryo) maar daar heel bewust niet voor gekozen. Ik twijfel er niet aan of we net zo veel van een kindje hadden gehouden als dat wel succesvol zou zijn maar voor ons allebei bleek dat niet de route te zijn. We wilden het nog 1 keer met ons eigen materiaal proberen. En na een beetje onderzoek gekozen voor België, Jette in Brussel.  Ik kan niet zeggen dat ik het een war bad vind in België, dat had ik wel eens op een forum gelezen maar ik vond het vooral groot en onpersoonlijk. Eigenlijk veel meer dan het Nederlandse Ziekenhuis. En wat een ellende met file. ALTIJD file bij Antwerpen, vaak bij Breda en 1 keer al bijna twee uur vast gestaan tot we in Utrecht waren vanuit Amsterdam😒. We zijn bijna elke keer de nacht ervoor al in Brussel gaan slapen om geen file stress te hebben en we meestal ook al vroeg de afspraak hadden. Dus we hebben nu een 4de ICSI ondernomen en ik mag vrijdag een bloed test doen. Vreselijk spannend dus weer!!  IK heb allerlei extra onderzoeken ondergaan, en eigenlijk blijft de conclusie dat alles er goed uit ziet, mijn bloedwaarden, vorm baarmoeder, hoge AMH voor mijn leeftijd, sperma. Dus geen nieuwe inzichten. En eigenlijk bijna hetzelfde gedaan als in NL. Alleen een kort protocol waar ik in NL altijd eerst met de pil ben gestart en daarna relatief lang prikken en hormonen gebruiken. Hier begon ik gewoon met Gonal F (300, dat is ook een verschil) op dag 2 van mijn cyclus en had ik op dag 11 al een punctie. Er zijn 13 eicellen geoogst, 7 rijp, 5 bevrucht en op dag 3 nog 4 in de race. Eigenlijk was het plan tot dag 5 door te ontwikkelen maar het lab heeft er voor gekozen toch op dag 3 de verse TP te doen. Het was een A kwaliteit, 8 cellig en geen fragmentatie. De overige 3 lieten ze wel tot dag 5 door ontwikkelen. Ik moet nog te horen krijgen of en hoeveel dat gered hebben (ik verwacht 1 of 0). Ik heb wel veel meer pijn gehad dan in NL, omdat ik tegen over stimulatie aanzat. Maar gelukkig met rust, veel drinken en paracetamol was het beheersbaar..... Dit gaat onze laatste poging zijn. Ik merk dat ik dat ongelofelijk spannend vind. Aan de ene kant wil ik graag weten wat de status is, om het eventueel ook een plek te gaan geven. Aan de andere kant vind ik het zo eng dat ik dan met lege handen sta en ook de hoop een einde heeft. Dus lieve dames... weer spannend!! Liefs    
  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use