Jump to content

Recommended Posts

Posted

[h=1]'Ivf verhoogt risico op bloedstolsels'[/h][h=2]AMSTERDAM - Vrouwen die zwanger zijn geraakt door in-vitro fertilisatie (IVF) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bloedstolsels.[/h]m1mxxhvaw6c3_sqr256.jpg Foto: ANP

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door het Karolinska Instituut in Zweden.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het British Medical Journal.

 

 

Hoewel het risico klein blijft, is de kans tijdens het eerste trimester van de zwangerschap hoog in vergelijking met vrouwen die zwanger worden op natuurlijke wijze, aldus de onderzoekers.

 

[h=2]Kans[/h]Wetenschappers zijn zich ervan bewust dat het risico op bloedstolsels tijdens een normale zwangerschap al groter is. De Zweedse wetenschappers bestudeerden 23.498 vrouwen die zwanger zijn geworden door middel van ivf en 116.960 vrouwen die op een natuurlijke wijze zwanger zijn geraakt.

De vrouwen waren gemiddeld 33 jaar en tussen 1990 en 2008 bevallen. De wetenschappers ontdekten dat vrouwen die via ivf zwanger zijn geraakt vaker de diagnose veneuze trombo-embolie (VTE) hadden dan vrouwen die op een natuurlijke wijze zwanger zijn geworden (respectievelijk 4,2 op 1000 ten opzichte van 2,5 op 1000).

Tijdens het eerste trimester wordt de kans op het ontwikkelen van bloedstolsels verhoogd (1,5 bij de IVF-groep en 0,3 in de andere groep). De onderzoekers vonden geen verschil in risico voor de zwangerschap of tijdens het jaar na de bevalling.

 

[h=2]Bloedstolsels[/h]Bloedstolsels kunnen zich in de beenaderen vormen. Er kan een stukje van het bloedstolsel in het been afbreken (embolie). Deze embolie wordt met de bloedstroom meegevoerd en kan in kleine vaatjes vastlopen. Er is sprake van een longembolie als de embolie in de bloedvaten van de longen vastloopt. Een longembolie kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs de dood.

Diep veneuze trombose (bloedprop gevormd in een diepliggende ader) en longembolie worden beschouwd als uitingen van hetzelfde ziektebeeld en worden daarom aangeduid met de term veneuze trombo-embolie (VTE).

 

[h=2]Gering[/h]Longembolie (PE) kwam bij 19 vrouwen voor die zwanger waren geworden door middel van IVF (0,08%), in vergelijking met 70 vrouwen die op een natuurlijke wijze zwanger zijn geraakt (0,05%).

Hoewel de artsen verklaren dat de absolute risico's voor PE laag zijn, waren er 2 tot 3 extra gevallen per 10.000 vrouwen uit de ivf-groep.

“Het is echter moeilijk om PE te diagnosticeren en het is nog steeds een belangrijke oorzaak van moedersterfte, waardoor deze resultaten van belang zijn voor artsen”, laten de onderzoekers weten.

Posted

Wat ik me dan afvraag: zouden vrouwen die IVF doen niet vaker een (verborgen) stollingsprobleem hebben waardoor ze moeilijker zwanger worden.... Is maar een gedachte. Misschien in het onderzoek wel meegenomen maar niet in het persbericht :-)

Posted
Wat ik me dan afvraag: zouden vrouwen die IVF doen niet vaker een (verborgen) stollingsprobleem hebben waardoor ze moeilijker zwanger worden.... Is maar een gedachte. Misschien in het onderzoek wel meegenomen maar niet in het persbericht :-)

 

Ja precies mijn gedachte..

Posted

En sowieso heb je als zwangere meer kans op stolsels. Ik moest niet voor niets aan de bloedverdunners, na de bevalling extra zware zelfs. En dat alleen omdat ik 15 jaar eerder een longembolie had gehad...

Posted
En sowieso heb je als zwangere meer kans op stolsels. Ik moest niet voor niets aan de bloedverdunners, na de bevalling extra zware zelfs. En dat alleen omdat ik 15 jaar eerder een longembolie had gehad...

 

Hier precies hetzelfde, bloedverdunners preventief van wege longembolie 22 jaar geleden. Gelukkig na 9 weken medicatie stopgezet vanwege verminderd risico en normale bloedwaardes.

Posted

Ik slik al jaren bloedverdunners en moest tijdens de zwangerschap bloedverdunners spuiten. Ik heb antifosfolipidesyndroom wat inhoud verhoogde kans op trombose en daardoor verhoogde kans op miskramen. Gelukkig was dit bekend voordat ik het IVF traject inging waardoor ik ook al ging spuiten voor iedere terugplaatsing. Kortom ik vraag mij dan af of je dan dubbel zoveel kans hebt op stolsel door IVF en door mń syndroom ? Gelukkig in mei 2011 een gezonde zoon op de wereld gezet wel enorm veel bloedverlies en stolsels.

Posted

Ik ook aan de bloedverdunners: vanaf de positieve test ascal, vanaf positieve hartactie dagelijks een fraxiparine injectie. Heb een stollingafwijking met verhoogd risico (binnen familie hebben vader/zus beiden zowel trombose als een longembolie gehad). Heb zelf nog nooit trombose of een embolie gehad overigens!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Posts

    • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
    • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
    • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
    • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
    • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
  • Topics

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use