Jump to content
Jheroen

Wat is PGD?

Recommended Posts

PGD is een afkorting voor preïmplantatie genetische diagnostiek. Dit is een methode waarmee we embryo's onderzoeken op een ernstige genetische aandoening en daarmee de kans op de geboorte van een aangedaan kind kunnen beperken. PGD wordt uitgevoerd bij paren die een sterk verhoogd risico hebben op het krijgen van een kind met een erfelijke aandoening, bijvoorbeeld een chromosoomafwijking, taaislijmziekte, hemofilie, de ziekte van Huntington of een ernstige spierziekte.

Voor PGD is een IVF-behandeling noodzakelijk. Hierbij worden - na bevruchting van eicellen met zaadcellen buiten het lichaam - één of enkele cellen afgenomen van embryo's die drie tot vijf dagen oud zijn. Deze cel of cellen worden in het laboratorium onderzocht op de aan- of afwezigheid van de betreffende ziekte. Op basis hiervan wordt besloten welke embryo's in aanmerking komen voor plaatsing in de baarmoeder. Alleen embryo's, waarvan de onderzochte cel of cellen de genetische ziekte, waarop het onderzoek was gericht, niet hebben, worden in de baarmoeder geplaatst. De kans op zwangerschap na terugplaatsing is ongeveer 25%. Als de vrouw na PGD zwanger wordt, is de kans groot dat er een kind zonder de genetische ziekte wordt geboren.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies. • Posts

  • Bij de 1e poging hadden we 4 follikesl, 4 eicellen en 2 bevruchtingen die mooie dag 3-embryo's werden. Laatste keer bij de ivf hadden we weer 4 follikels, maar 2 eicellen geoogst waarvan er gene bevrucht werd. We stonden dus direct met lege handen. Heeft iemand dat ook meerder meegemaakt? ICSI wordt vaak gedaan als bij een eerdere poging geen bevruchting heeft plaatsgevonden, maar bij ons is de eerste keer wel bevrucht.   Is eicelactivatie (AOA) of MOAT een idee? of heeft iemand daar ervaring mee?  
  • Hallo, laatste ivf-poging is helaas mislukt. Ik ben aan het kijken naar zorgverzekeraars die nog een 4e (en 5e) poging vergoeden. Daarvoor zou ik dan moeten overstappen. Maar hoe zit dat rondom de acceptatie? Ik neem aan dat je je medische geschiedenis ergens moet noteren en dus ook dat je al een paar ivf-pogingen hebt gedaan? Mag een verzekeraar je dan weigeren? Ik wil niet overstappen tijdens een poging, maar tussen 2 pogingen in, zal ik maar zeggen. 
  • Hoihoi. Op 27 okt heb ik een terugplaatsing gehad van 1 mooie embryo. Op wd 12 werd ik wakker met een raar gevoel en voor ik het wist zat ik op het toilet met een test... Had de hoop al een beetje opgegeven doordat ik ineens nergens meer last van had dus de test die ik deed legde ik heel nuchter neer, totdat er ineens een tuur streepje te zien was die binnen 2/3 min toch wel wat duidelijker werd.   Ik had het ziekenhuis een bericht gestuurd om te vragen of dit nog door de hormonen kon komen maar ze gaven aan dat dit niet meer kon, maar alsnog mocht ik volgens hun nog niet te vroeg juichen omdat het testje wel heel "vaag" was.  Nu heb ik vandaag wel wat bruinige afscheiding gehad en mijn onderrug is nogal gevoelig... vanavond nog een testje gedaan maar die is na mijn inziens toch wel weer iets donkerder.  Ik weet nu niet meer zo goed wat ik ervan moet denken. Maandag moet ik sowieso voor een test naar het ziekenhuis denk dat dit dus een heel lang weekend gaat worden 🙄   Wat denken jullie van de testen?  
  • @Johan ik rijd graag met je mee naar utroland. Wil je mij een pb sturen wanneer ik mee kan rijden?
  • Ik heb nog steeds wat ritjes over naar OVITRellende, CETROland, DECArdië en 64 kaartjes voor UTROvka. Tegen een kleine vergoeding voor de benzine neem ik je graag mee! Bij interesse, stuur me een berichtje.
 • Topics

 • Similar Content

  • By Solomun92
   Ik zal me even voorstellen. Ik ben kim, 27 jaar en al zn 3 a 4 jaar bezig met ivf.
   Ik heb afgelopen maandag de punctie gehad. Ondanks de pijn viel het me allemaal mee want hey! Er waren 18 eicellen geprikt!! 18!! Wauw!! Na onze vorige poging was dit fantastisch nieuws. Bij de 1e poging hadden we 15 eicellen waarvan er 2 bevruchte eicellen overbleven. Het 1e embryo is afgekomen 2 weken na mijn 1e test. 2 dagen voor de 1e echo. Bij het 2e embryo hebben we het hartje mogen horen met 8 weken. Helaas was het hartje de week erna gestopt. Uiteindelijk pas met 14 weken een curritage ondergaan.  Dus hey... 18 eicellen .. wauw!!!! Dinsdag morgen werden we gebeld met slecht nieuws. Er had geen enkele eicel zich gedeeld. Geen enkele van die 18 .. ze zouden om 16.00 uur nog eens kijken en terug bellen. Ook om 16.00 geen resultaat 😢 laatste poging om te kijken was vanmorgen. En jawel! Er is 1 eicel gedeeld! Nu is morgen de terug plaatsing geplant om 14.00 uur MITS het eitje zich nog gedeeld heeft. Er is dus een hele kleine mini kans dat we morgen een goed eitje terug geplaatst krijgen.. Maar wat als het mis gaat..? Wat als het niet deelt, of ik krijg weer een miskraam? Hierna heb ik nog maar 1 poging over.. Ik voel me machteloos. 
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use