Jump to content

Nieuwsbericht AMC: reden om rustig aan te doen?


Guest Miki
 Share

Recommended Posts

Hello ladies,

 

 

 

Ik veroordeel roken tijdens de zwangerschap heel erg, sorry als ik daarmee iemand beledig. Maar als ik een rokende zwangere zie staan, vind ik de wereld echt heel oneerlijk! Alleen stressen doen we allemaal en, als dat vrijwel continu is, lijkt dat ook heel slecht te zijn. Oei, daar heb ik zelf ook vaak en veel last van! Hoe gaan we onszelf in hemelsnaam chill houden, mocht het ooit (weer?) zover komen?

 

 

 

xxx

 

 

 

 

 

Stress even slecht als roken voor baby

 

 

 

Uitgegeven:26 november 2009 14:28Laatst gewijzigd:26 november 2009 15:10

 

AMSTERDAM - Een volledige baan met veel stress is even slecht voor een ongeboren baby als roken tijdens de zwangerschap.

 

 

 

m1dzcjhatvyo.jpg © Gezondheidsnet

 

 

 

Kinderen van moeders die meer dan 32 uur per week werken met veel stress, zijn gemiddeld 159 gram lichter bij de geboorte en dat komt overeen met het roken van zes tot zeven sigaretten per dag tijdens de zwangerschap.

 

Dat heeft sociaal geneeskundige Tanje Vrijkotte van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ontdekt in een onderzoek naar de ontwikkeling van duizenden Amsterdamse kinderen.

 

 

 

Roken is altijd de belangrijkste oorzaak voor een laag geboortegewicht genoemd, maar moet die eerste plaats nu gaan delen met stressvol werk van de moeder, stelt Vrijkotte.

 

 

 

Stresshormoon

 

 

 

 

 

Vrouwen die veel stress hebben op hun werk, maken het stresshormoon cortisol aan en dat komt in de placenta terecht. Daar beïnvloedt het hormoon de ontwikkeling van de foetus, zeker tijdens de eerste maanden als alle organen worden aangelegd.

 

De meeste aanstaande moeders nemen pas kort voor de bevalling verlof op, maar nu blijkt dat zij ook in de eerste maanden al beter minder stressvol werk kunnen gaan doen. Een laag geboortegewicht kan voor veel ontwikkelingsproblemen zorgen.

 

Vorige maand pleitte hoogleraar en gynaecoloog G. Bonsel van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ook al voor minder werken in de eerste maanden van de zwangerschap.

 

 

 

Verlof

 

 

 

 

 

Zwangere vrouwen zouden volgens hem in de eerste drie maanden niet meer dan 32 uur per week moeten werken of beter nog, in die tijd ook een beroep moeten kunnen doen op zwangerschapsverlof.

 

Uit het onderzoek van Vrijkotte is ook gebleken dat een op de vijf Turkse vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap. Van de Nederlandse moeders doet 11 procent dat en onder Marokkanen is dat 4 procent.

 

Bovendien blijkt dat Turkse en Marokkaanse kindjes een jaar na hun geboorte zwaarder zijn dan Nederlandse baby's. Volgens Vrijkotte is dat niet gunstig, want het is bekend dat dikke baby's vaak hun hele leven last blijven houden van overgewicht.

 

Er is nader onderzoek nodig om te ontdekken hoe het komt dat de allochtone kinderen zwaarder worden.

 

 

 

© ANP

 

 

 

 

 

Bron: http://www.nu.nl/algemeen/2131452/stress-even-slecht-als-roken-baby.html

Link to comment
Share on other sites

Shit, hier heb ik het wel moeilijk mee... ik zou niet weten hoe ik stress moet vermijden. Mijn werk brengt altijd wel stress en conflicten mee en mijn thuissituatie (een zeer puberend kind) ook! En helaas merk ik ook, als ik door deze zaken boos of opgefokt ben, dat mijn onderbuik verkrampt. Dat mijn hartslag stijgt en de adrenaline door mijn bloed giert.

 

 

 

Maar aan andere kant... er worden ook zoveel kinderen in oorlogstijd geboren. Mijn oma heeft 3 kinderen in WO II gebaard, de laatste in het ergste jaar, op zoek naar eten en schuilend in kelders.

 

 

 

Ik probeer met yoga en ademhalingsoefeningen de stress binnen de perken te houden.

 

 

 

Groetjes, Nine

Link to comment
Share on other sites

Ja ik schrok hier ook wel van Nine! Maar precies wat je zegt, veel yoga en ontspanningsoefeningen. Helpt heel goed!

Link to comment
Share on other sites

Hoi dames

 

 

 

voor onze 2de icsi was ik onder behandeling bij een acupunctuur arts, hij begon al meteen over het vermijden van stress.

 

Gevoelsmatig dacht ik ook dat het weleens van invloed zou kunnen zijn vandaar dat ik na de tp direct vakantie opnam (gelukkig kunnen regelen)

 

de eerste poging en cryo-poging was voor mij een stress-periode wat werk betreft: collega lange tijd uitgeschakeld + ineens tal van nieuwe projecten waar ik alleen voor stond.

 

Maar goed, die tijd is weer voorbij, maandag ga ik weer werken en heb me voorgenomen om in mijn pauze Niet meer door te werken maar even op de bank te gaan liggen ..

 

Bij mij is overigens wel de kans erg groot dat ik al vroeg minder of moet stoppen met werken, tenminste, dat lees ik bij zeer veel meerlingzwangerschappen.

 

 

 

dames, goed dat we het nu weten, kunnen we proberen er rekening mee te houden

 

 

 

 

 

groetjes

 

Babeth

Link to comment
Share on other sites

Roken is niet gezond, maar alcohol misschien nog ongezonder en zelfs koffie en alle andere cafeïnehoudende dranken zijn niet goed tijdens de zwangerschap.

 

 

 

Over stress heb ik zo mijn eigen gedachten.

 

Behalve dat vrouwen ook in oorlogstijd zwanger raken, zijn er ook vrouwen die zwanger raken om hun relatie te redden (hoe stressvol is dat?)

 

Natuurrampen? Na het overlijden van een dierbare? Een slepende ziekte van een naaste?

 

In Afrika heerst er hongersnood en allerhande ziektes, heeft dit een negatief effect op de geboortes? Het lijkt op het tegendeel.

 

Etc. etc.

 

 

 

Ik ben in verwachting geraakt van ons zoontje tijdens een enorm stressvolle periode voor ons. Een heleboel stressfactoren bij elkaar zelfs.

 

En ook nu, ben ik spontaan zwanger geraakt in een hele stressvolle periode. In ons geval, zo hebben wij ons wel eens afgevraagd is stress blijkbaar goed voor ons?

Link to comment
Share on other sites

Grappig op te weten.

 

Op m'n werk weten een heleboel mensen van onze ivf-behandelingen, zo ook mijn baas "de burgemeester" (= een vrouw).

 

Zij vroeg mij deze week nog of het misschien ook beter zou zijn om een half jaar niet te werken tijdens de periode van behandeling, zodat als ik hierdoor zwanger zou raken geen stress van het werk erbij heb.

 

Naar mijn idee was dat helemaal niet het geval en raadt men juist altijd aan om gewoon door te gaan met je dagelijkse bezigheden.

 

Maar nu ik dit zo lees, begin ik toch te twijfelen.

Link to comment
Share on other sites

He Mart, tof dat je baas zo meedenkt!

 

 

 

Maar let op, dit artikel koppelt stress niet aan zwanger raken of miskramen he?

 

 

 

Ik werk al een tijd, mede hierom, niet. Maar of dit nu enig effect heeft gehad? Stress zit in mijn karakter, waar ik ook ben en wat ik ook doe.

 

 

 

Wil zelf dus graag weer aan de gang! Maar wellicht een tandje minder, mocht 't weer lukken.

Link to comment
Share on other sites

Toen ik dit bericht vanmorgen las bedacht ik me dat ik mijn huisarts eens ga vragen of er getest kan worden hoe hoog het percentage cortisol in mijn lichaam/bloed is. Haar kennende gaat ze daar vast en zeker wel mee akkoord om te checken.

Link to comment
Share on other sites

Natuurlijk is stress niet goed! We krijgen vaak in het dagelijks leven allerlei kwalen die te herleiden zijn naar stress. Ik weet dat het art. gaat over stress TIJDENS zwangerschap, maar ik geloof ook dat het te maken heeft met 'zwanger worden'. Eerste ICSI poging heb ik mijn werkgever niets verteld en er kwam een hoop stress bij kijken. Ik heb na de mislukte 1e poging ontslag genomen en ik mocht direct gaan, waardoor ik ZONDER stress mijn 2e poging in ben gegaan. Ik weet zeker dat het mij geholpen heeft. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar vast staat STRESS IS SLECHT!

 

 

 

Liefs en succes allemaal.

Link to comment
Share on other sites

Hey Miki,

 

 

 

Dat schrijven ze inderdaad niet in het artikel, maar als stress in de eerste maanden invloed uitoefent op de ontwikkeling van de foetus, waarin de belangrijkste organen worden aangelegd, denk ik dat hierdoor stagnatie kan optreden in de ontwikkeling van deze organen met een miskraam tot gevolg.

 

 

 

Of zal het niet zover gaan?

 

Wel een interessant artikel in ieder geval.

 

 

 

We gaan er nu eerst even lekker een paar dagen tussen uit. Even relaxen. Zal dus even niet kunnen reageren op berichtjes.

 

:theCabin:

 

 

 

Alvast een heel fijn weekend en pas op jezelf!

 

 

 

X, Martha.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • @Heleen79 Jeetje, wat een verdrietig bericht 😞 Hoopte zo dat jou het geluk ook was gegund! Dikke knuffel! Een miskraam hakt er -zoals Kitje zegt- altijd in: Maakt niet uit hoeveel weken je zwanger bent. Je bent aan de ene kant blij omdat je een positieve test hebt en aan de andere kant blijf je altijd die angst houden. Net als Kitje was die angst pas ook bij mij voorbij toen ik haar dagelijks ging voelen en een lieve echoscopiste zei: 'Owh, maar dit kindje gaat echt wel geboren worden hoor!' Pas toen durfde ik er een beetje in te gaan geloven.  Wat jullie zeggen: Misschien is het inderdaad nog eens goed om een gesprek met die fertiliteitsarts aan te gaan. Ik merk inderdaad dat zij nog vaak in mijn gedachten verschijnt. Zeker nu rond deze tijd weer.  Ze heeft me heel vaak het gevoel gegeven dat ik 'achterlijk' was, dat ik iets fout had gedaan, ik het gesprek over dat we maar 1 IVF poging zouden doen niet goed had onthouden, gezegd dat ik te oud was en maar eerder had moeten komen, want dat zij dan meer kansen had gehad etc. Nou durf ik wel te zeggen dat ik niet de domste ben en mijn man ook niet, maar dat zij ons het gevoel wel heeft gegeven dat het onze eigen schuld was, terwijl het om zo een gevoelig onderwerp gaat! Aan de andere kant hebben we toen tegen elkaar gezegd: Streep door dat ziekenhuis en we gaan verder kijken. Aan de andere kant zou ik er wel andere vrouwen mee kunnen helpen: Vrouwen die niet zo weerbaar zijn of die het geld niet hebben om verder te gaan bij een kliniek.  Heb zelfs nog even overwogen om in een ander ziekenhuis te gaan bevallen om deze reden. Gelukkig werkt zij op een andere afdeling en verwacht ik haar niet tegen te komen en anders is het misschien maar beter voor haar als ze niet bij mijn bevalling aanwezig is 😜  Inmiddels hier alweer 2 weken met verlof en een spannende tijd breekt aan. Het meisje is nog steeds te groot en ze heeft volgens mij nog genoeg te eten in m'n buik, want ze maakt nog geen aanstalten om uit huis te gaan 😉 Over 5 dagen krijg ik een doorverwijzing om te worden ingeleid. Ik vind het heel spannend, maar kijk er ook naar uit om haar te ontmoeten 💗
  • Te vroeg geroepen. Gisteravond en vanmorgen weer zeurende buikpijn en lage rugpijn... Ik denk dat dat een voorbode is van niet veel goeds.... Ik bewaar mijn rust en probeer vooral te berusten... Er is toch niks wat ik kan doen... geen bloed geeft moed, maar verwacht het een dezer dagen...
  • Zondag avond nog buikpijn en maandag ochtend maar verder niet meer. Ik ben nu wel heeel erg moe... dus so far, so good🤞🏻 Ik ben zooo benieuwd... ik hoop het zo enorm.
  • Wat spannend meis! Ben hard voor je aan het duimen dat deze mag blijven  Hoe voel je je nu? Nog buikkrampen?
  • Oei dat is balen zeg! Pijnlijk! Wat voorn werk doe je? Wat een heerlijke geruststelling dat alles goed is met de kleine! Ja dat hoop ik ook en dat het 9 mnd mag blijven groeien en gezond geboren mag worden. Het is wel echt een spannende tijd zo na de miskramen. Als ik zwanger ben dan zal ik tot en met 13 weken niet echt heeel relaxed zijn.... Maar goed, eerst maar eens een positieve test😇
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use