Jump to content

Wat voor zwangerschapscursus?


fren-1976
 Share

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Ik zie door de bomen het bos even níet. Er is zoveel aanbod aan zwangerschapscursussen, dat ik benieuwd ben naar ervaringen van iedereen.

 

-Welke cursus heb je gedaan?

-Heb je het gevoel er baad bij gehad te hebben tijdens de bevalling?

-wanneer ben je begonnen tijdens je zwangerschap?

 

Ik weet ook niet goed wat bij mij zou passen. Ik doe normaal gesproken aan yoga bij een docente die heerlijk nuchter is, heel zweverige cursussen zijn niet aan mij besteed.

 

Kortom, ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

 

Groetjes Fren

Link to comment
Share on other sites

Hey Fren,

 

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik ga vanaf 4 oktober (ben dan 17,5 week zwanger) starten met zwangerschapsyoga. Eenmaal per maand mogen de partners mee. De yoga is, voor zover ik heb begrepen, vooral gericht op een juiste ademhaling en leren controle te krijgen over je lichaam voor tijdens de bevalling. Ik heb er heel veel zin in!

 

Succes met het maken van een keuze ;-)

Link to comment
Share on other sites

Ik heb samen met mijn man Samen Bevallen gedaan (alle lessen met z'n tweeen dus, we waren in totaal met 6 stellen).

 

Zeker veel aan gehad, het was precies wat ik nodig had. 10 lessen van 2 uur (laatste keer NA de bevalling). Steeds 1 uur theorie en daarna 1 uur praktijk (allebei over allerlei verschillende onderwerpen, inclusief de mogelijk problemen). Geen gymoefeningen.

Ik vond het heel fijn om van alles te leren en in die zin veel aan gehad, dat wij tijdens de bevalling totaal geen stress hadden. We wisten wat er gebeurde, wat er nog allemaal kon gebeuren en wat we dan moesten doen. Mijn man was hierin fijn betrokken, hij wist de dingen ook allemaal.

 

Van het praktijkgedeelte vond ik vooral de verschillende manieren van ademhalen echt fijn om te leren, het gaf mij van te voren rust ... dat ik zou weten wat ik moest doen. En dat was ook zo (heb een hele goede bevalling gehad (6,5 uur weeen en 10 minuten persen, zonder pijnstilling of hechtingen) waarin ik het gevoel had dat m'n lichaam precies deed wat het moest doen).

Of het door de cursus komt weet ik natuurlijk niet, maar het heeft me in mijn hoofd vooraf en tijdens echt rust gegeven.

 

Je groeit naar de bevalling toe ... ik was van te voren (voor de cursus) echt bang, zag er als een berg tegenop. Door de cursus en door het feit dat je die baby er op een gegeven moment gewoon uit wil, was die angst weg tegen het eind. Ging ontspannen de bevalling in (en zei 5 minuten nadat ze er was: dit kan ik nog wel een keer doen .. haha).

 

Oh, ik weet niet meer precies wanneer ik begonnen ben. Gewoon aangemeld en de cursusleidster gaf aan met welke groep je mee ging doen.

 

Ben benieuwd wat je gaat volgen Fren! Het is sowieso leuk om met andere zwangeren te beppen en even met je kindje bezig te zijn.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een cursus zwangerschapsgym gedaan en dat is ongeveer een les of 7 a 8, inclusief 1 partneravond en 1 terugkomavond. Yoga vond ik te lang (meer dan 17 lessen) en was voor mij te zweverig. Tijdens de zwangerschapsgym krijg je tips en ademhalingsoefeningen. De tips zijn voornamelijk voor tijdens de zwangerschap om goed om te gaan met je bekken en groeiende buik. De ademhalingsoefeningen vooral als voorbereiding op en gebruik tijdens de bevalling. Het is zeker geen "echt" sporten of zo.

 

Ik heb het als leuk ervaren en tijdens de bevalling van Thomas kwamen de oefeningen goed van pas. Bij deze baby heb ik dezelfde cursus nog een keer gedaan, maar nu meer voor de gezelligheid en om andere zwangeren te ontmoeten.

De start van deze cursussen is meestal afgestemd op je zwangerschapstermijn, ik geloof niet dat je daar zelf stem in hebt.

 

Je moet vooral voor iets kiezen wat je aanspreekt. Als jij het fijn vind om yoga te doen, dan is zwangerschapsyoga het misschien helemaal voor jou. Ik zou ook zeker kijken naar hoeveel tijd je er aan wilt spenderen. Wil je echt tig lessen doen of vind je het met een paar alweer leuk genoeg geweest? Wil je je partner erbij betrekken, dan is een cursus Samen Bevallen misschien wat.

 

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren,

Ik doe ZwangerFit bij een fysiotherapiepraktijk. Ik ben geloof ik begonnen in mijn 21e week en still going strong - of ik er baat bij ga hebben tijdens mijn bevalling weet ik dus nog niet. Wel is het echt flink sporten (je traint de belangrijkste spiergroepen, met gewichtjes, op zo'n gymbal, op een matje, met elastieken, etc. - heel afwisselend) en geloof ik er heilig in dat hoe fitter je de bevalling in gaat, hoe fitter je er ook weer uitkomt. Er zit ook een theoriecyclus bij, waarbij de laatste 'les' met partner is. Ook niets zweverigs aan. Wat mij betreft een aanrader dus!

Link to comment
Share on other sites

Hey hoi,

tijdens de zwangerschap van onze eerste, hebben we de cursus 'samen bevallen' gedaan.

Is heel goed bevallen ;-) Vooral het samen doen; het delen van de ervaringen; erg leuk.

Tijdens de bevalling heb ik zeker aan de ademhalingsoefeningen veel gehad (en mijn partner ook om mij daar in te ondersteunen).

Ik weet nog niet of ik nu weer een cursus ga doen.

 

Succes!

Groetjes Wendy

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren,

 

Wij hebben ook Samen Bevallen gedaan. Dus alle lessen met partner.

 

Hele fijne cursus en veel aan gehad. Het bestond uit 9 lessen (+ 1 keer na bevalling) van 2 uur. 1 uur theorie en 1 uur praktijk. Theorie vond ik heel interessant, steeds andere onderwerpen en ook de moeilijke onderwerpen werden besproken. Aan de theorie hebben we veel gehad, we gingen ontspannen de bevalling in. We wisten wat er gebeurde, wat er nog kon gaan gebeuren en wat we dan moesten doen. Het fijne vond ik dat mijn man dus ook al die dingen wist.

 

Praktijk vond ik vooral de ademhalingsoefeningen fijn om te leren. Eerste les ging trouwens niet over bevallen, maar over de zwangerschap. Houding en anatomie enzo ... ook nuttig.

 

Ik was van te voren echt heel bang voor de bevalling, dat was ook de reden om een cursus te gaan doen. Na de cursus was ik er helemaal klaar voor. Ging vol vertrouwen en ontspannen de bevalling in (die ook heel goed ging, 6,5 uur weeen, 10 minuten persen, geen pijnstilling, geen hechtingen). Ik weet zeker dat de cursus daarbij geholpen heeft, het ademen, maar vooral hoe ik erdoor in mijn hoofd voelde voor de bevalling (al helpt het ook mee dat je tegen het eind dat kind er gewoon uit wilt hebben .. haha).

 

Succes met alles!

 

Groetjes,

Annelies

 

PS: weet niet meer wanneer die cursus startte, heb me gewoon opgegeven en werd ingedeeld

PPS: oh, nog een anekdote van de bevalling. We hadden dus een bepaalde ademhaling geleerd, liep lekker. Tegen het eind kwam er zo'n vepleegster naast m'n bed zitten (we moesten naar het ziekenhuis) die keihard een ander soort ademhaling ging zitten doen (5 keer zuchten meen ik, terwijl wij 7 keer geleerd hadden, volgens haar ging je van 7 keer hyperventileren ... pffff). Irritant! Gezegd dat we het anders geleerd hadden .. ze ging gewoon door. Gelukkig was het vlak daarna dienstwissel en de nieuwe verpleegster respecteerde ons daarin. Dus: kom voor jezelf op, daar kan je man je ook bij helpen.

Link to comment
Share on other sites

Hey Fren,

Ik ga een zwangerschapscursus op basis van oefeningen volgens de Ceasartherapie doen - 8 lessen van 2 uur die vanaf week 25 starten.

Vooral gericht op je houding tijdens de zwangerschap en oefeningen (incl ademhalingen) voor tijdens de bevalling. 1 les is met partner (wat meer dan genoeg is voor de mijne hahaha).

Ik heb hiervoor gekozen omdat het mij vooral om de praktische tips gaat.

Om gewoon een beetje fit te blijven wil ik misschien naar zwangerschapszwemmen, maar dat kan ik per losse les betalen, dus dat is makkelijk.

Succes met je keuze!

Link to comment
Share on other sites

Hey Fren

Er nog niet uit dan dus? Die van ons kost 80,-, dus 5,- per uur omgerekend. Vond ik op zich wel mee vallen, want zag er ook van in de honderd euro. En kan je via je verzekering niet wat declareren? Want sommige verzekeringen vergoeden therapiën, zoals zwangerschapstherapie dus ook ;-)...

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Sommige cursussen worden deels vergoed door de verzekeraar!

Wij kregen een factuur, zodat we konden proberen te declaren (niet gedaan, volgens mij ben ik niet ZO goed verzekerd, heb het ook niet nagezocht).

Link to comment
Share on other sites

ik heb juist geen enkele cursus gedaan en ben dat nu ook weer niet van plan

ten eerste kon ik geen cursus vinden waarvan ik dacht dat is het

en ten tweede vond ik ze ook allemaal erg duur

ben wel een paar keer naar zwangerschapzwemmen geweest

dit is geen cursus maar een zwemhalfuurtje om je bekkenbodemspieren buik en rug te trainen

geen ademhalingsoefeningen of zo

gewoon gegeven door een badjuf

en extra verwarmd water

er mogen dan alleen zwangeren komen

je was hier vrij in om wel of niet te komen dus geen abonnement of verplicht aantal lessen

ik woon in een dorpje dus rustig en had samen met een zwangere vriendin het hele zwembad voor ons zelf

net prive les

succes met je keuze

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren,

Ik ga binnenkort starten met de cursus zwanger en fit, de meest basic cursus van 35,- die de GGD aanbiedt. Het is puur gericht op ademhalingstechniek en spieroefeningen voor bekken etc. Er zit ook een partneravond bij. Het is de goedkoopste die ik zag en ik doe het puur om iets meer voorbereid de bevalling in te gaan.

Op de site van de GGD in jouw regio staan allerlei cursussen die worden aangeboden, heb je daar al op gekeken?

Ik ga ook via hun naar een avond over borstvoeding geven, zodat je goed leert aanleggen. Deze is bijv gratis en duurt twee uur.

 

Succes met je keuze!

Link to comment
Share on other sites

Manlief wil mee naar zwangerschapsmassage, dat is voor paren, en een keer of 8 geloof ik. Totale voorbereiding op de geboorte.

Manlief wil ook dat ik me ga inschrijven voor zwanger-fit. Ook totale voorbereiding op geboorte. ;-) Maar dan onder begeleiding van fysiotherapeute en gericht op bekkenbodem versterken e.d. zodat al vroeg in de zwangerschap problemen voorkomen kunnen worden. (maar het is toch een uurtje "sporten" )

 

Toch maar even met mannie overleggen ;-)

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren, nog een kleine aanvulling.

Ik heb mijn 1e zwsch lekker alles gedaan omdat ik niet kon kiezen haha: zwsch yoga (heerlijk voor mezelf, een uurtje bewust zijn van je baby in je buik en lekker ontspannen). was een verkorte cursus omdat wij met een groep meiden in aug-sep gingen bevallen. speciaal voor ons heeft de juf een verkorte cursus die een deel van de zomer doorliep aangeboden.

zwanger en fit via de thuiszorg (vergoed door verzekering, viel bij mij onder diverse cursussen of preventie oid), daar vond ik niet zo veel aan.

Verder heb ik nog zwangerschapshaptonomie gedaan. Dit is ook vergoed omdat de therapeute ook gewone haptonomie deed. ze heeft dus de facturen als 'haptotherapie' omschreven. Ik vond de haptotherapie heel fijn omdat je alles met je partner doet. daardoor is hij vanaf al heel vroeg in de zwsch betrokken bij de kleine. is niet zweverig maar verrassend concreet: je partner leert bv met zijn handen op jouw buik het kindje te wiegen en ermee te 'spelen'. daarnaast aandacht voor houding, bevalling, ondersteuning door partner etc. Bij ons kwamen we zelf ook meer 'bij elkaar'.

Ik vond zelf de yoga heel fijn van te voren voor mezelf en tijdens de bevalling heb ik het ademen gebruikt. de hapto vond ik heel fijn omdat het de betrokkenheid van de partner heel erg vergroot en ook voor de houdingen tijdens de bevalling (en de dingen die partner wel en niet kan doen ter ondersteuning).

 

Een vriendin van me die op de verloskamers van een ziekenhuis heeft gewerkt, zei dat haar ervaring was dat vrouwen met zwsch yoga vaak het best voorbereid de bevalling ingingen (beter ook dan een 'gewone' pufcursus) en dat de hapto met name voor de tweede keer een verrijking was.

 

btw, voor de tweede hebben we alleen een herhalingsles bij de hapto gedaan. ik had graag weer de zwsch yoga gedaan, meer voor mijn eigen rust, maar dat kreeg ik niet geregeld met werk, studie en opvang voor m'n peuter.

 

succes met de keuze!

Link to comment
Share on other sites

Ja, bij de eerste ben ik echt all-out gegaan haha! Me ook suf gelezen aan boekjes, internet, etc.. Is me wel goed bevallen, ik wist echt álles ;-). (behalve natuurlijk de belangrijkste dingen: hoe gaat het nou écht haha).

Voor de 2e allemaal niet gedaan. Aan de ene kant wel relaxed, aan de andere kant merkte ik tegen het eind dat ik misschien iets té nonchalant ermee omging, en dat ook deze kleine recht had op aandacht en een gefocuste mams..

Veel plezier bij de yoga!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use