Jump to content

Wat voor zwangerschapscursus?


fren-1976

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Ik zie door de bomen het bos even níet. Er is zoveel aanbod aan zwangerschapscursussen, dat ik benieuwd ben naar ervaringen van iedereen.

 

-Welke cursus heb je gedaan?

-Heb je het gevoel er baad bij gehad te hebben tijdens de bevalling?

-wanneer ben je begonnen tijdens je zwangerschap?

 

Ik weet ook niet goed wat bij mij zou passen. Ik doe normaal gesproken aan yoga bij een docente die heerlijk nuchter is, heel zweverige cursussen zijn niet aan mij besteed.

 

Kortom, ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

 

Groetjes Fren

Link to comment
Share on other sites

Hey Fren,

 

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik ga vanaf 4 oktober (ben dan 17,5 week zwanger) starten met zwangerschapsyoga. Eenmaal per maand mogen de partners mee. De yoga is, voor zover ik heb begrepen, vooral gericht op een juiste ademhaling en leren controle te krijgen over je lichaam voor tijdens de bevalling. Ik heb er heel veel zin in!

 

Succes met het maken van een keuze ;-)

Link to comment
Share on other sites

Ik heb samen met mijn man Samen Bevallen gedaan (alle lessen met z'n tweeen dus, we waren in totaal met 6 stellen).

 

Zeker veel aan gehad, het was precies wat ik nodig had. 10 lessen van 2 uur (laatste keer NA de bevalling). Steeds 1 uur theorie en daarna 1 uur praktijk (allebei over allerlei verschillende onderwerpen, inclusief de mogelijk problemen). Geen gymoefeningen.

Ik vond het heel fijn om van alles te leren en in die zin veel aan gehad, dat wij tijdens de bevalling totaal geen stress hadden. We wisten wat er gebeurde, wat er nog allemaal kon gebeuren en wat we dan moesten doen. Mijn man was hierin fijn betrokken, hij wist de dingen ook allemaal.

 

Van het praktijkgedeelte vond ik vooral de verschillende manieren van ademhalen echt fijn om te leren, het gaf mij van te voren rust ... dat ik zou weten wat ik moest doen. En dat was ook zo (heb een hele goede bevalling gehad (6,5 uur weeen en 10 minuten persen, zonder pijnstilling of hechtingen) waarin ik het gevoel had dat m'n lichaam precies deed wat het moest doen).

Of het door de cursus komt weet ik natuurlijk niet, maar het heeft me in mijn hoofd vooraf en tijdens echt rust gegeven.

 

Je groeit naar de bevalling toe ... ik was van te voren (voor de cursus) echt bang, zag er als een berg tegenop. Door de cursus en door het feit dat je die baby er op een gegeven moment gewoon uit wil, was die angst weg tegen het eind. Ging ontspannen de bevalling in (en zei 5 minuten nadat ze er was: dit kan ik nog wel een keer doen .. haha).

 

Oh, ik weet niet meer precies wanneer ik begonnen ben. Gewoon aangemeld en de cursusleidster gaf aan met welke groep je mee ging doen.

 

Ben benieuwd wat je gaat volgen Fren! Het is sowieso leuk om met andere zwangeren te beppen en even met je kindje bezig te zijn.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een cursus zwangerschapsgym gedaan en dat is ongeveer een les of 7 a 8, inclusief 1 partneravond en 1 terugkomavond. Yoga vond ik te lang (meer dan 17 lessen) en was voor mij te zweverig. Tijdens de zwangerschapsgym krijg je tips en ademhalingsoefeningen. De tips zijn voornamelijk voor tijdens de zwangerschap om goed om te gaan met je bekken en groeiende buik. De ademhalingsoefeningen vooral als voorbereiding op en gebruik tijdens de bevalling. Het is zeker geen "echt" sporten of zo.

 

Ik heb het als leuk ervaren en tijdens de bevalling van Thomas kwamen de oefeningen goed van pas. Bij deze baby heb ik dezelfde cursus nog een keer gedaan, maar nu meer voor de gezelligheid en om andere zwangeren te ontmoeten.

De start van deze cursussen is meestal afgestemd op je zwangerschapstermijn, ik geloof niet dat je daar zelf stem in hebt.

 

Je moet vooral voor iets kiezen wat je aanspreekt. Als jij het fijn vind om yoga te doen, dan is zwangerschapsyoga het misschien helemaal voor jou. Ik zou ook zeker kijken naar hoeveel tijd je er aan wilt spenderen. Wil je echt tig lessen doen of vind je het met een paar alweer leuk genoeg geweest? Wil je je partner erbij betrekken, dan is een cursus Samen Bevallen misschien wat.

 

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren,

Ik doe ZwangerFit bij een fysiotherapiepraktijk. Ik ben geloof ik begonnen in mijn 21e week en still going strong - of ik er baat bij ga hebben tijdens mijn bevalling weet ik dus nog niet. Wel is het echt flink sporten (je traint de belangrijkste spiergroepen, met gewichtjes, op zo'n gymbal, op een matje, met elastieken, etc. - heel afwisselend) en geloof ik er heilig in dat hoe fitter je de bevalling in gaat, hoe fitter je er ook weer uitkomt. Er zit ook een theoriecyclus bij, waarbij de laatste 'les' met partner is. Ook niets zweverigs aan. Wat mij betreft een aanrader dus!

Link to comment
Share on other sites

Hey hoi,

tijdens de zwangerschap van onze eerste, hebben we de cursus 'samen bevallen' gedaan.

Is heel goed bevallen ;-) Vooral het samen doen; het delen van de ervaringen; erg leuk.

Tijdens de bevalling heb ik zeker aan de ademhalingsoefeningen veel gehad (en mijn partner ook om mij daar in te ondersteunen).

Ik weet nog niet of ik nu weer een cursus ga doen.

 

Succes!

Groetjes Wendy

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren,

 

Wij hebben ook Samen Bevallen gedaan. Dus alle lessen met partner.

 

Hele fijne cursus en veel aan gehad. Het bestond uit 9 lessen (+ 1 keer na bevalling) van 2 uur. 1 uur theorie en 1 uur praktijk. Theorie vond ik heel interessant, steeds andere onderwerpen en ook de moeilijke onderwerpen werden besproken. Aan de theorie hebben we veel gehad, we gingen ontspannen de bevalling in. We wisten wat er gebeurde, wat er nog kon gaan gebeuren en wat we dan moesten doen. Het fijne vond ik dat mijn man dus ook al die dingen wist.

 

Praktijk vond ik vooral de ademhalingsoefeningen fijn om te leren. Eerste les ging trouwens niet over bevallen, maar over de zwangerschap. Houding en anatomie enzo ... ook nuttig.

 

Ik was van te voren echt heel bang voor de bevalling, dat was ook de reden om een cursus te gaan doen. Na de cursus was ik er helemaal klaar voor. Ging vol vertrouwen en ontspannen de bevalling in (die ook heel goed ging, 6,5 uur weeen, 10 minuten persen, geen pijnstilling, geen hechtingen). Ik weet zeker dat de cursus daarbij geholpen heeft, het ademen, maar vooral hoe ik erdoor in mijn hoofd voelde voor de bevalling (al helpt het ook mee dat je tegen het eind dat kind er gewoon uit wilt hebben .. haha).

 

Succes met alles!

 

Groetjes,

Annelies

 

PS: weet niet meer wanneer die cursus startte, heb me gewoon opgegeven en werd ingedeeld

PPS: oh, nog een anekdote van de bevalling. We hadden dus een bepaalde ademhaling geleerd, liep lekker. Tegen het eind kwam er zo'n vepleegster naast m'n bed zitten (we moesten naar het ziekenhuis) die keihard een ander soort ademhaling ging zitten doen (5 keer zuchten meen ik, terwijl wij 7 keer geleerd hadden, volgens haar ging je van 7 keer hyperventileren ... pffff). Irritant! Gezegd dat we het anders geleerd hadden .. ze ging gewoon door. Gelukkig was het vlak daarna dienstwissel en de nieuwe verpleegster respecteerde ons daarin. Dus: kom voor jezelf op, daar kan je man je ook bij helpen.

Link to comment
Share on other sites

Hey Fren,

Ik ga een zwangerschapscursus op basis van oefeningen volgens de Ceasartherapie doen - 8 lessen van 2 uur die vanaf week 25 starten.

Vooral gericht op je houding tijdens de zwangerschap en oefeningen (incl ademhalingen) voor tijdens de bevalling. 1 les is met partner (wat meer dan genoeg is voor de mijne hahaha).

Ik heb hiervoor gekozen omdat het mij vooral om de praktische tips gaat.

Om gewoon een beetje fit te blijven wil ik misschien naar zwangerschapszwemmen, maar dat kan ik per losse les betalen, dus dat is makkelijk.

Succes met je keuze!

Link to comment
Share on other sites

Hey Fren

Er nog niet uit dan dus? Die van ons kost 80,-, dus 5,- per uur omgerekend. Vond ik op zich wel mee vallen, want zag er ook van in de honderd euro. En kan je via je verzekering niet wat declareren? Want sommige verzekeringen vergoeden therapiën, zoals zwangerschapstherapie dus ook ;-)...

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Sommige cursussen worden deels vergoed door de verzekeraar!

Wij kregen een factuur, zodat we konden proberen te declaren (niet gedaan, volgens mij ben ik niet ZO goed verzekerd, heb het ook niet nagezocht).

Link to comment
Share on other sites

ik heb juist geen enkele cursus gedaan en ben dat nu ook weer niet van plan

ten eerste kon ik geen cursus vinden waarvan ik dacht dat is het

en ten tweede vond ik ze ook allemaal erg duur

ben wel een paar keer naar zwangerschapzwemmen geweest

dit is geen cursus maar een zwemhalfuurtje om je bekkenbodemspieren buik en rug te trainen

geen ademhalingsoefeningen of zo

gewoon gegeven door een badjuf

en extra verwarmd water

er mogen dan alleen zwangeren komen

je was hier vrij in om wel of niet te komen dus geen abonnement of verplicht aantal lessen

ik woon in een dorpje dus rustig en had samen met een zwangere vriendin het hele zwembad voor ons zelf

net prive les

succes met je keuze

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren,

Ik ga binnenkort starten met de cursus zwanger en fit, de meest basic cursus van 35,- die de GGD aanbiedt. Het is puur gericht op ademhalingstechniek en spieroefeningen voor bekken etc. Er zit ook een partneravond bij. Het is de goedkoopste die ik zag en ik doe het puur om iets meer voorbereid de bevalling in te gaan.

Op de site van de GGD in jouw regio staan allerlei cursussen die worden aangeboden, heb je daar al op gekeken?

Ik ga ook via hun naar een avond over borstvoeding geven, zodat je goed leert aanleggen. Deze is bijv gratis en duurt twee uur.

 

Succes met je keuze!

Link to comment
Share on other sites

Manlief wil mee naar zwangerschapsmassage, dat is voor paren, en een keer of 8 geloof ik. Totale voorbereiding op de geboorte.

Manlief wil ook dat ik me ga inschrijven voor zwanger-fit. Ook totale voorbereiding op geboorte. ;-) Maar dan onder begeleiding van fysiotherapeute en gericht op bekkenbodem versterken e.d. zodat al vroeg in de zwangerschap problemen voorkomen kunnen worden. (maar het is toch een uurtje "sporten" )

 

Toch maar even met mannie overleggen ;-)

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren, nog een kleine aanvulling.

Ik heb mijn 1e zwsch lekker alles gedaan omdat ik niet kon kiezen haha: zwsch yoga (heerlijk voor mezelf, een uurtje bewust zijn van je baby in je buik en lekker ontspannen). was een verkorte cursus omdat wij met een groep meiden in aug-sep gingen bevallen. speciaal voor ons heeft de juf een verkorte cursus die een deel van de zomer doorliep aangeboden.

zwanger en fit via de thuiszorg (vergoed door verzekering, viel bij mij onder diverse cursussen of preventie oid), daar vond ik niet zo veel aan.

Verder heb ik nog zwangerschapshaptonomie gedaan. Dit is ook vergoed omdat de therapeute ook gewone haptonomie deed. ze heeft dus de facturen als 'haptotherapie' omschreven. Ik vond de haptotherapie heel fijn omdat je alles met je partner doet. daardoor is hij vanaf al heel vroeg in de zwsch betrokken bij de kleine. is niet zweverig maar verrassend concreet: je partner leert bv met zijn handen op jouw buik het kindje te wiegen en ermee te 'spelen'. daarnaast aandacht voor houding, bevalling, ondersteuning door partner etc. Bij ons kwamen we zelf ook meer 'bij elkaar'.

Ik vond zelf de yoga heel fijn van te voren voor mezelf en tijdens de bevalling heb ik het ademen gebruikt. de hapto vond ik heel fijn omdat het de betrokkenheid van de partner heel erg vergroot en ook voor de houdingen tijdens de bevalling (en de dingen die partner wel en niet kan doen ter ondersteuning).

 

Een vriendin van me die op de verloskamers van een ziekenhuis heeft gewerkt, zei dat haar ervaring was dat vrouwen met zwsch yoga vaak het best voorbereid de bevalling ingingen (beter ook dan een 'gewone' pufcursus) en dat de hapto met name voor de tweede keer een verrijking was.

 

btw, voor de tweede hebben we alleen een herhalingsles bij de hapto gedaan. ik had graag weer de zwsch yoga gedaan, meer voor mijn eigen rust, maar dat kreeg ik niet geregeld met werk, studie en opvang voor m'n peuter.

 

succes met de keuze!

Link to comment
Share on other sites

Ja, bij de eerste ben ik echt all-out gegaan haha! Me ook suf gelezen aan boekjes, internet, etc.. Is me wel goed bevallen, ik wist echt álles ;-). (behalve natuurlijk de belangrijkste dingen: hoe gaat het nou écht haha).

Voor de 2e allemaal niet gedaan. Aan de ene kant wel relaxed, aan de andere kant merkte ik tegen het eind dat ik misschien iets té nonchalant ermee omging, en dat ook deze kleine recht had op aandacht en een gefocuste mams..

Veel plezier bij de yoga!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use