Jump to content

Ouderschapsverlof


fren-1976
 Share

Recommended Posts

Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik na mijn verlof in contract terug zou gaan, maar nu las ik dat het wellicht handiger id om in eerste instantie voor die uren ouderschapsverlof op te nemen.

 

Zijn er meiden die dit gedaan hebben? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar vind ik meer info?

 

Ben benieuwd,

Fren

Link to comment
Share on other sites

Hoi fren,

 

Ik heb ook ouderschapsverlof. 1 dag in de week, 2 jaar. Heb nu nog een jaar te gaan. Weet er niet helemaal het fijne van maar een aantal voordelen zijn dat je voor de ouderschapsverlof dag nog een deel betaald krijgt, in mijn geval 27,5%. Je pensioen loopt gewoon door alsof je volledig werkt en het is belasting technisch voordelig omdat je over de ouderschapsverlof uren weer het een en ander kunt terug krijgen van de belastingdienst en dat maakt het best aantrekkelijk!ik heb zo geen site voor je met info, maar google maar even en zou ook even wat informatie vragen op je werk!

 

maar zou als het kan eerst ouderschapsverlof opnemen. Je kunt daarna altijd nog je contract gaan verlagen!

 

Succes!

Lfs annie

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ouderschapsverlof. Ben nu nog bezig met het ouderschapsverlof van Thomas (geboren juni 2010) en ga straks verder met het verlof van Joris (geboren september 2011).

 

Volgens mij kan je op de site van de overheid het meeste vinden. Google maar even op ouderschapsverlof en dan is het zowat de eerste link.

 

In principe heb je recht op 26 x het aantal contracturen dat je werkt. In mijn geval dus 26 x 40 uur (per kind onder de zeven of acht jaar). Je mag dit geloof ik aan een stuk opnemen, dus als je begint met ouderschapsverlof kan je het alleen maar onderbreken wegens zwangerschapsverlof (zoals ik gedaan heb). De "standaard" opname is de helft van je uren per week, dit kan je werkgever niet weigeren tenzij er zwaarwegende redenen zijn, maar in overleg mag het ook anders. Ik heb bij Thomas maar 16 uur per week opgenomen en ik mocht die 4 uren "opsparen" en aan het einde er weer bij plakken zodat ik op 1 jaar en 3 maanden uit kwam. Maar als je de standaard neemt en je werkt 40 uur, dan kan je dus een jaar lang voor de helft werken.

 

Voordeel is dat je na dat jaar in principe weer op je oude contracturenaantal terug komt, maar dat je ook contractvermindering kunt aanvragen. En dat is dan minder makkelijk weigeren voor je werkgever, want dan zijn er dus geen zwaarwegende redenen meer te bedenken (je hebt immers al een jaar minder gewerkt).

Ander voordeel is ook dat je (dit jaar nog) ook nog via de belasting ouderschapsverlofkorting kan aanvragen. Dan krijg je 4 euro per uur geloof ik voor de uren die je opneemt. En sommige werkgevers hebben hier ook nog andere regelingen voor.

 

Nadeel is dat je het zelf moet betalen (enkele werkgevers daargelaten). En als je er mee moet stoppen, om wat voor reden dan ook (zwangerschapsverlof daargelaten), dan is het weg en kan je het niet meer opnemen.

 

Dat is het volgens mij wel, dacht ik.

Link to comment
Share on other sites

Ja, dat mag.

Ik had een contract van 32 uur.

Ben gegaan naar een contract van 28 uur, waarbij ik 4 uur ouderschapsverlof opneem. Dus 24 uur werk.

De reden om dit te doen was de ouderschapsverlofkorting. Waar ik niet aan gedacht had, is dat de ouderschapsverlofkorting alleen geldt als je ook een teruggang in inkomen hebt. Dat zal meestal zo zijn (je krijgt immers niet betaald voor je verlofuren (bij de meeste werkgevers)), maar omdat ik een deel van mijn levensloopspaarpotje laat uitbetalen nu ging ik niet in inkomen achteruit. Dus die korting kreeg ik niet.

 

Pensioen weet ik niet zeker of dat doorloopt hoor. Als dat wel zo is: dan is dat nadelig voor de werkgever. Zo niet: volgens mij maakt het dan voor de werkgever niks uit.

 

Nog gevonden op internet:

 

Hoe lang mag ouderschapsverlof duren?

De verlofregeling duurde voorheen 13 weken, maar per 1 januari 2009 is het ouderschapsverlof verlengd naar 26 weken.

Het aantal uren verlof per week blijft hetzelfde: ten hoogste de helft van de werktijd per week, gespreid over twaalf maanden. In overleg met je werkgever kun je het ouderschapsverlof ook op een andere manier opnemen. Dit kan als volgt:

 • het verlof over een langere periode dan twaalf maanden uitsmeren.
 • meer uren verlof per week opnemen. Bijvoorbeeld voltijds.
 • het verlof opsplitsen in maximaal zes gedeelten. Elk gedeelte moet minimaal een maand duren.

BRON: http://www.mkbservicedesk.nl/239/ouderschapsverlof-hoe-werkt.htm

Link to comment
Share on other sites

Hoi Fren,

Ik ga ook 4 uur ouderschapsverlof per week opnemen. Ik sta voor 24 uur op papier maar ga 20 uur werken. Ik krijg voor 20 uur uitbetaald, en voor 24 uur pensioen. Als de uren op zijn kan ik terug naar 24 uur werken. Doordat ik een tweeling heb, duurt dit ongeveer 5-6 jaar voordat de uren op zijn.

Werkgever mag het niet weigeren. Op de site van de belastingdienst is hier meer over te vinden, en anders moeten ze het bij P&O ook weten, zij hebben als het goed is alle info al kant en klaar liggen!

 

Succes.

Link to comment
Share on other sites

Hi Lianne,

 

wij hebben helaas geen P&O, maar de vraag ligt nu bij ons administratiekantoor. Ik denk ook dat ik inderdaad de 4 uur ov ga opnemen ipv terug te gaan in uren. Net op tijd overigens, had bijna mijn nieuwe contract getekend :-)

Ga even speuren op de site van de belastingdienst.

 

Dank je wel!

Link to comment
Share on other sites

Hi Fren,

 

Het is inderdaad verstandiger om in eerste instantie ouderschapsverlof op te nemen. Zodra de ouderschapsperiode voorbij is kan je altijd nog beslissen om contractueel minder te gaan werken. Ouderschapsverlof mag je in elke vorm opnemen (redelijkerwijs) in goed overleg met je werkgever. Pensioen en alles loopt gewoon door, dus dat is mooi meegenomen en je mag je opgenomen ouderschaps uren aftrekken via de belasting. Wat ook een handige site is: http://www.szw.nl

 

Gr Ig

Link to comment
Share on other sites

hoi dames

 

ik heb ook gekozen om o.v. op te nemen en dat gaat om 16 uur per week (werkte voor de bevalling 40 uur). Ik heb begrepen dat de werkgever niet verplicht is om de pensioenpremie door te betalen. Bij ziekte krijg je overigens de verlofuren ook niet uitbetaald.

Maar goed, dat is ook het geval uiteraard als je minder uren werkt.

Als mijn ov erop zit kijk ik wel weer verder.

 

http://www.belastingdienst.nl/particulier/heffingskortingen/heffingskortingen-10.html

http://www.belastingdienst.nl/particulier/levensloopregeling/levensloopregeling-10.html

 

er zijn overigens ook werkgevers (ik geloof als je oa in het onderwijs zit) waarbij je werkgever je een gedeelte in de kosten tegemoet komt. de regeling is dan weer net wat anders.

Link to comment
Share on other sites

En stel je doet dit en je komt in de ww. Over welk bedrag krijg je dan ww? Waarschijnlijk over het laatstverdiende loon. Dat is dan het loon- de ouderschapsverlofuren denk ik...

 

Ik zou eigenlijk fulltime blijven werken omdat mijn man huisman is. Maar met 3 kindjes is dat voor hem ook best veel plus dat ik het zelf ook wel fijn vind om meer thuis te zijn. Alhoewel ik eigenlijk feitelijk maar 4 dagen werk en toch fulltime betaald krijg. Dus ik snij me waarschijnlijk gigantisch in de vingers als ik iets aan die regeling ga proberen te veranderen... Plus dat het met onze stichting niet zo goed gaat in crisis en de kans erin zit dat volgend jaar einde oefening is... En dan zou ik dus de ww in gaan voor het fulltime salaris. En dan kan ik dus sowieso een tijdje thuis zijn. Lastige keuzes....

 

groet,

Jeanine

Link to comment
Share on other sites

Hey Fren

Ik zit ook nog te dubben over wat ik ga doen:

Ik werk nu 32 uur. Wil ik straks gewoon 28 uur gaan werken of 32 uur met 4 uur ouderschapsverlof per week wat dus dan ook op 28 uur uit komt???

Ik neig naar dat laatste vanwege het voordeel wat het gedurende je verlof oplevert, maar als je binnen 6 maanden na je verlof terug gaat naar 28 uur werken, dan moet je volgens mij het bedrag wat je ontvangen hebt over je verlofuren terug betalen, dus als dat zo zou zijn, zou ik achteraf een tegenvaller hebben...

Ik ga t toch ook nog even met P&O overleggen...

Link to comment
Share on other sites

Hoi meiden,

 

Ik zag ook met deze vraag en heb uiteindelijk besloten om mijn contract aan te laten passen van 40 naar 32 uur.

Ondanks dat je in 2012 nog een deel van de Belastingdient terugkrijgt, is het ouderschapsverlof mij meer waard op het moment dat hij naar school gaat ondanks dat er tzt waarschijnlijk geen teruggave meer is.

 

Tevens hebben wij het geluk dat manlief 26 weken betaald én 26 weken onbetaald ouderschapsverlof krijgt, klein mazzeltje!

 

Succes met kiezen, Fren..

Link to comment
Share on other sites

Ik werk 22 uur (woensdag, donderdag en vrijdag) in het onderwijs! Ik zou half mei weer moeten beginnen en 29 juni gaat de zomervakantie in! Ik heb mijn betaalde verlof (55 procent) aan elkaar geplakt waardoor ik dus dit schooljaar niet meer hoef te werken en vanaf het nieuwe schooljaar (16 aug, 1e werkdag) neem ik op de woensdag ouderschapsverlof dan heb ik nog recht op 10 betaalde woensdagen en 54 onbetaalde woensdagen dus ik ben ongeveer nog 1,5 jaar de woensdag vrij!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use