Jump to content

Gastouder: waar selecteer je op? Tips?


fren-1976

Recommended Posts

Aangezien de kinderopvang in 2013 hoogstwaarschijnlijk nóg duurder wordt, ben ik me aan het oriënteren op gastouders. Mijn dochter zit nu op een kinderdagverblijf waar ik erg tevreden over ben, maar het rekensommetje geeft aan dat een gastouder volgend jaar zo'n 200 euro per maand goedkoper is.

 

- bij welke gastouderbureaus zitten jullie?

- hoe heb je de keuze gemaakt?

- waar moet je op letten?

- heb je nog tips?

- zijn er meiden die hun kindje eerst op een kdv hadden en overgestapt zijn? Ben je tevreden?

 

Ik hoor het graag!

Fren

Edited by fren-1976
Typefoutjes
Link to comment
Share on other sites

Aangezien de kinderopvang in 2013 hoogstwaarschijnlijk nóg duurder wordt, ben ik me aan het oriënteren op gashouders.
Ben je d'r nou al beu fren, dat je gaat zoeken naar gashouders??? HahahaIk vind het wel interessant topic, want ook wij willrn eventueel over naar gastouders...
Link to comment
Share on other sites

Gevoel bij de gastouder, huis/inriching, hygiëne, omgang met kinderen.

Wij betalen 4.50 per uur inclusief luiers/billendoekjes, groente/fruithap en drinken. Ook hebben we haar gevraagd naar haar 'opvoed'wijze, wij vinden het belangrijk dat deze met onze denkwijze matcht danwel zij haar ideëen aanpast aan die van ons.

 

Verder is ze flexibel qua dagen/tijden, mits wij deze uiterlijk 2 weken van tevoren doorgeven. Indien de wijziging korter dan 2 weken plaatsvindt, moeten we alsnog betalen. Haar vakantie en onze vakantie hoeft niet doorbetaalt te worden. Ons gastouderbureau heeft ook een kdv. Op dagen dat de gastouder niet beschikbaar is wegens vakantie of andere belangrijke afspraken, mogen wij tegen de uurprijs van de gastouder gebruik maken van het kdv.

Link to comment
Share on other sites

Thanks ivfsh!

 

Fren, er was onlangs ook een ander topic geopend m.b.t. ervaringen bij een gastouder. Een forum-lid haar zus wilde als gastouder starten en zij vroeg hier info. Wellicht dat je hier nog 's kan kijken of er handige tips voor je in staan?

 

Uit dat topic blijkt wel dat wij het qua regels wel getroffen hebben met onze gastouder. Velen zijn in uurprijs duurder en dat dan zonder luiers etc.

 

Wat ons erg aansprak is de korte lijn van de communicatie en de huiselijke sfeer. Ze smst bijv. elke dag dat Vince daar is tussen de middag hoe het met hem gaat. Alle gebruiken die Vince heeft m.b.t. slapen/eten neemt zij daar over. Door de kleinschaligheid denk ik dat hier meer tijd voor is dan op een kdv. Vince heeft bij de gastouder een aantal vriendjes/vriendinnetjes in verschillende leeftijden; een tweeling (meisjes) van twee jaar, een jongetje van een jaar en per oktober nog een baby van 3 maanden. Waar wij ook op hebben gelet is de samenstelling van het gastgezin, ondanks dat alleen de moeder gastouder is. Wij wilden bijv. geen alleenstaande moeder als gastouder, maar een weerspiegeling van ons eigen gezin, een 'papa' en een 'mama' dus. Ook heeft onze gastouder voor elke dag een achterwacht geregeld. Mocht ze onverhoopt met een van de kindjes ergens naar toe moeten (dokter, ziekenhuis etc.) dan komt de achterwacht bij haar thuis om de zorg van de overige kindjes op zich te nemen. Dit zijn alle moeders van de opvangkindjes, mijn man en haar man. Zo zijn alle dagen ingedekt. Iedereen weet van elkaar wie welke dag achterwacht is en zodoende weet je dus ook bij wie je kindje tijdelijk is ondergebracht in noodgevallen.

 

Voordeel van de gastouder is dat je alleen betaalt voor wat je afneemt, i.p.v. 11 uur bij een kdv terwijl je veel minder uren afneemt.

Link to comment
Share on other sites

Dat was mijn zus :)

 

Milou gaat dus per 1-12 ook over van het KDV naar de gastouder, haar tante.

Vind het aan de ene kant jammer, want vind het juist op een KDV leuk dat er een redelijk grote groep kindjes is. Milou doet het daar heel goed en is supersociaal.

Maar goed, ze gaat natuurlijk met mijn zusje mee, want dat is pas helemaal fijn (m´n zus werkt nu ook op het KDV).

 

Qua uurprijs is het bij ons in de regio allemaal ongeveer hetzelfde (tussen 5,60, en 5,90), wel de 1 met en de 1 zonder billendoekjes en andere kleine dingen. Allemaal zonder luiers.

(zus heeft natuurlijk net allerlei onderzoek hierna gedaan).

 

Een vreemde gastouder lijkt me best moeilijk, omdat het zo 1 op 1 is, lijkt me het gevoel wat je bij haar hebt het allebelangrijkst. Dat iemand een pedagogische achtergrond heeft. Er zijn wel diploma eisen aan een gastouder, maar die zijn superbreed. Dus ik zou wel navragen wat iemand aan opleiding / ervaring met groepjes kinderen heeft.

 

Daarnaast zijn er wel veel verschillen in welke uren wel en niet worden berekend. Hier in de regio is er 1 waar je echt nooit hoeft te betalen als je kindje niet komt, de ander waar je zo'n beetje altijd wel moet betalen. (mijn zus gaat hier tussen in zitten). Wat vind je belangrijk en noodzakelijk t.a.v. deze flexibiliteit. Kan financieel wel schelen, maar vooral als je kindje veel ziek is of jullie om andere redenen vaak geen opvang af zullen nemen.

 

Als de KOT inderdaad omlaag gaat weer, in 2013, gaat het ons ook zo'n 200 euro per maand schelen (we blijven dan gelijk tov wat we nu netto betalen, anders zijn we in 2013 ruim 200 euro duurder uit).

Vind het een groot voordeel dat je alleen afgenomen uren gaat betalen, vind dat zo frustrerend aan een KDV.

 

Achterwacht is trouwens verplicht als de gastouder 4 of meer kindjes per dag opvangt (en officieel erkend gastouder is, dus is ingeschreven bij een Gastouderbureau, maar dat zal wel, want anders krijg je geen KOT).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Posts

    • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
    • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
    • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
    • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
  • Topics

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use