Jump to content

1 of 2 cryo's?


Sproet
 Share

Recommended Posts

Hallo lieve meiden,

 

Na onze eerste helaas op niets uitgelopen TP van twee verse emmies gaan we nu richting de TP van de cryo('s)..we hebben er twee. Een 5 en een 7 celligen van klasse 2. Best leuke ijsklontjes-kindjes toch? Als ze goed ontdooien uiteraard..maar nu dan...

 

1 of 2 cryo's terugplaatsen?

Wat hebben jullie gedaan, of wat zouden jullie doen? En met argumenten alsjeblieft! Ik ben nieuwsgierig en ik weet niet waarom en hoe... Ik twijfel heel erg. Uiteraard gaat het om de beste slagingskans, althans, daar gaan we allemaal voor toch? Wat moet ik doen....?

 

Ze gaan overigens volledig in eigen cyclus, geen hormonen etc..

 

Liefs, Sproet

Link to comment
Share on other sites

Hai Sproet,

 

Ik heb zelf altijd gekozen voor twee en als ik ze had drie stuks omdat er wel eens eentje het ontdooien niet overleeft. Daarnaast is de kans op een tweeling niet zo heel groot, zeker niet op mijn leeftijd. Bij mijn eerste poging was ik al 36 en toen adviseerde mijn gyn er twee te doen. Vanaf 38 adviseerde hij er drie te doen. Was toen in duitsland, maar ook in belgie kreeg ik het zelfde advies.

 

Maar misschien ben jij een hele jonge blom van 28 :-) dan zou ik het risico niet nemen en er een doen.

 

De kans bestaat natuurlijk wel dat er 1 het ontdooien niet overleeft, dan moet je wel tot de volgende maand wachten. Ze kunnen meestal niet nog snel die andere ook ontdooien, alhoewel ik het soms wel eens hoor / lees hier.

 

Er zijn cijfers bekend over hoe groot de kans op een tweeling is in combinatie met je leeftijd maar dat blijft een getal. Je kunt altijd in de groep vallen waar je niet in wilt zitten.

 

Sterkte met je beslissing.

Link to comment
Share on other sites

Hoi Sproet,

 

Allereerst succes met de TP, of het er nou 1 of 2 worden!

 

Ik was 25 op het moment van TP en had geen keuze; er werd er 1 teruggeplaatst en dat is nu mijn geweldige

zoon! Ondanks dat de keuze voor ons al gemaakt was door de gyn, zouden wij dezelfde keuze gemaakt hebben; 1 emmy terug laten plaatsen.

Dit met als reden om de kans op een tweeling zo klein mogelijk te houden. Een tweeling is uiteraard welkom als ze in mijn buik ziuden groeien, maar toch wilden wij de kans zo klein mogelijk houden.

Overigens heb ik altijd geroepen 'plaats maar 2 emmy's terug' om de kans op zwangerschap te vergroten, maar dit was voordat ik uberhaupt zwanger was.

 

Succes met je keuze!

Link to comment
Share on other sites

Eigenlijk is het hel simpel: wil je wel of niet het risico nemen/de kans lopen dat je een meerling krijgt. Natuurlijk kan dat bij de tp van 1 ook, maar die kans is echt behoorlijk klein.

 

Je hebt met een tp van 2 wel een wat grotere kans op zwangerschap, maar dus ook de kans dat het een meerling wordt, met alle risico's van dien. Zoals Noor al aangeeft speelt leeftijd hierin een rol, maar bijvoorbeeld ook de reden dat je IVF/ICSI doet. Als je als vrouw prima vruchtbaar bent en er is 'alleen' een zaadprobleem, dan heb je met tp van 2 wel een grotere kans op een tweeling dan wanneer de vrouw bijvoorbeeld endometriose heeft of slechte eicellen oid.

 

Wij hebben zelf altijd gekozen voor twee (als die er waren), maar elke keer vroegen we ons weer af of we er goed aan deden. Stel dát het een meerling is en er is iets niet goed, zou ik dat mezelf ooit vergeven? Uiteindelijk ben ik telkens zwanger geweest van eentje, dus het dilemma heeft zich vanzelf opgelost.

Link to comment
Share on other sites

Hoi Sproet,

 

Het is een beslissing die jezelf moet maken.

Bij de 3e en laatste poging hebben wij 2 embryo laten terugplaatsen.

 

Ik had er al eerder twee willen laten terugplaatsen, maar dat was tegen het beleid van het ZKH.

De vraag is kun je het fysiek een tweelingenzwangerschap aan en kan je een tweeling laten opgroeien.

Ik begrijp van de tweeling mama's dat dit erg druk is, ik ben zelf ook een tweeling, ik moet zeggen het is erg leuk, maar er zijn ook veel minder leuke kanten. Als je hier allemaal ja tegen kunt zeggen en je wilt graag 2 kindjes, zou ik ervoor gaan.

 

Het zegt niets hoor, 2 embryo's terug plaatsen, kan ook betekenen, dat je zwanger wordt van 1 kindje of in het slechtse geval niet.

Ze kunnen je in het ZKH zwanger maken, maar helaas niet houden, dat moet je lichaam zelf doen.

Mijn fertiliteitsarts wilde dit wondermiddel graag in haar kast hebben staan, helaas had ze het niet.

 

Succes met je keuze, volg je hart dan kom je er wel en praat erover met je vriend/partner/man.

 

Liefs,

Vlinder

Link to comment
Share on other sites

Lief! Allemaal! Ik ben een onwijs jonge blom van net 40!! :-)

Ik was gewoon in verwarring. Las ergens dat 1x2 of 2x1 statistisch hetzelfde resultaat zou geven.

Wij willen graag onze kansen vergroten uiteraard. Een tweeling zou welkom zijn. Meer dan zelfs.. Maar als dit dus de enige reden is om het niet te doen gaan wij er wel voor. Ik ben gewoon ontzettend benieuwd naar kansspreiding.

 

Uiteraard moeten we eerst nog heel hard duimen of ze het overleven. Ze zitten apart in een rietje...

 

Ik hoop! Ik blijf hopen!

 

Dank jullie alvast en ik hoop dat iemand me wat meer aan cijfers kan helpen. 2x1 of 1x2.

 

Xx

Link to comment
Share on other sites

Heb je hier wat aan? http://www.umcn.nl/Zorg/Afdelingen/VerloskundeenGynaecologie/voortplantingsgeneeskunde/Documents/ivfda-nl.pdf

 

Wij hebben twee verse emmies gekregen, allebei redelijke kwaliteit en ik ben 27. De kansen zijn natuurlijk niet alleen afhankelijk van 1 of 2 emmies maar ook van leeftijd mama en kwaliteit emmies. Ik zou in jouw geval voor twee gaan, maar das mijn gevoel.

De tweelingzwangerschap valt me zwaar (mss een eenlingzwangerschap ook wel!) maar ik ben ontzettend dankbaar voor dit wonder en kijk heel erg uit naar mijn kleintjes. Succes met kiezen!

Link to comment
Share on other sites

Daar zeg je zowat....voor zover ik weet geeft 1x2 een iets grotere kans dan 2x1 maar niet een twee keerzo grote kans. Of je 1x2 komt vergelijken met 2x1.... Vergelijk het even met een loterij, heb je liever elke maand een lot met een kans van 20% of om de maand een lot met een kans van 35%. Mijn vader is statisticus (en ik ben erfelijk belast) en hij zou zeker weten zeggen dat je met dat lot van 35% meer kans hebt. Je kunt je kansen namelijk niet optellen, je begint elke keer opnieuw.

Maar gevoelsmatig vonden wij het soms best moeilijk om te kiezen voor minder terugplaatsingen met misschien wel wat meer kans, je wilt soms liever gewoon veel kansen hebben.

 

In jouw geval, leeftijd, zou ik overigens voor twee gaan nu jij aangeef dat en evt tweeling geen bezwaar is.

Link to comment
Share on other sites

Hier kwam ik wat getallen tegen..

http://www.hfea.gov.uk/2587.html

 

The birth rates of both singletons and multiples following two embryo transfers have improved over time:

 • In 1992, 14 in every 100 women (14%) treated with assisted reproductive technologies (ART) involving a two embryo transfer gave birth to a singleton.
 • By 2006, 26 in every 100 women (26%) treated with a two embryo transfer gave birth to a singleton.
 • A two embryo transfer is three times more likely to result in a singleton than a multiple birth. Even so, the percentage of women who had a multiple birth following a two embryo transfer doubled between 1992 and 2006.
 • In 1992, 4 in every 100 women (4%) who had IVF and ICSI treatment involving a two embryo transfer had a multiple birth. By 2006, 8 in every 100 women (8%) had a multiple birth

Staat niet bij of het over vers of cryo's gaat... Denk vers.. 8 procent kans op een meerling volgens deze getallen.

Gr

noor

Link to comment
Share on other sites

Hi Sproet,

 

In de link van Sorpresa staat het document waar ik ook al eerder naar heb verwezen, namelijk de kans op zwangerschap is net zo groot als je 2 keer 1 embryo terugplaatst, als wanneer je 1 keer 2 embryo's terugplaatst. Kortom het scheelt je dus een behandelpoging (en dus in jouw geval de enorme domper als dan de tweede niet ontdooit en je dus niet mag komen). Het voordeel is bij jou natuurlijk wel dat je het in je natuurlijke cyclus doet, dus je bent niet ziek van de medicatie, maar het kost je dan alleen een maand extra.

 

Ik heb altijd bij hoog en laag geroepen nóóit voor twee te gaan, maar toen het drie keer niet was gelukt en het ziekenhuis me adviseerde voor twee te gaan hebben we het toch gedaan. We hebben de ruimte, ik werk nu niet echt vast, op dit moment hebben we er de middelen voor (je kan nooit in de toekomst kijken) en toen die twee er een keer in zaten werd ik er helemaal niet zenuwachtig van, maar juist blij! Het is ook een gevoelskwestie. Denk je een tweeling aan te kunnen en durf je het risico van complicaties aan? Hoe klein de kans ook is? Het blijft moeilijk en zo'n moeilijke beslissing neem je volgens mij uiteindelijk toch op gevoel. Ik wel in ieder geval.

 

Mijn arts vertelde me dat vorig jaar uit alle IVF behandelingen in het ziekenhuis slechts twee tweelingen zijn geboren: eentje na het terugplaatsen van twee embryo's en eentje na het terugplaatsen van één embryo! Toen was ik om. En ja, je verhoogt de kans op een tweeling geloof ik met 10% als het lukt om zwanger te worden. Maar die kans is maar iets van 30% ofzo en bij cryo's nog een stukje lager. Nou ik kan echt niet goed rekenen, maar ik kwam toen ik het voor ons uitrekende uit op een kans van iets van 2% per terugplaatsing. Is dat niet net zo veel als de kans dat je zwanger raakt met de pil?

 

Kortom: de keus is persoonlijk en als je ineens zwanger bent van een tweeling dan heb je helemaal niks aan mijn kansberekeningen en mooie praatjes, maar de bovenstaande overwegingen waren voor mij in ieder geval reden om voor twee te gaan.

 

Oh ja, ik vroeg me ook nog af, samen met mijn man: 'hebben we er liever twee bij of geen?' toen was het antwoord volmondig twee! Op een gegeven moment ben je op en stop je er mee... Hoe veel behandelingen houd je vol, we zijn immers niet allemaal zulke onwijze bikkels als Henne. Dan toch liever de kansen per behandeling vergroten met het risico op een tweeling, dan straks gedesillusioneerd met lege handen staan. Nou ja, het klinkt wat dramatisch, maar dat heeft met mijn gemoedstoestand te maken. Je snapt wel wat ik bedoel!

 

Liefs,

 

Floor

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use