Jump to content

slechts 1 follikel low responder: toch punctie?


Veertje39
 Share

Recommended Posts

hoi allemaal,

 

Een urgente vraag: bij de echo vandaag bleek na 10 dagen Menopur hoogste dosis 450 IE spuiten dat er slechts 1 follikel van 14mm was gegroeid. Bij de uitgangsecho 10 dagen eerder lagen er slechts 5 klaar. Normaal laten ze bij minder dan 3 follikels de punctie niet doorgaan, maar in mijn geval wellicht wel. Zaterdag weer een echo en dan beslissen. Wie heeft er advies?

 

Belangrijke info:

- nu 2e IVF

- 1e IVF 6 follikels uitgangsecho, 4 follikels bij punctie, 3 eicellen, 3 bevrucht, 3 ingevroren (ivm onderzoek AMC), alle drie cryo's na elkaar teruggeplaatst, geen innesteling

- ik krijg door deelname onderzoek 1 extra poging van het AMC cadeau, dus hierna nog 2 pogingen

- eileiders zitten dicht door waarschijnlijk chlamydia, geconstateerd tijdens kijkoperatie en HSG-echo, dus geen alternatief als IUI mogelijk

- ik ben 39 jaar

- zaadkwaliteit vriend redelijk

- onderzoek half jaar geleden naar aantallen eitjes was niet een zeer laag aantal eitjes uitgekomen

 

Vragen:

1 wat moet ik doen als zaterdag maar 1 follikel groot genoeg is?

2 iemand ervaring met door een operatie de eileiders weer toegankelijk maken? En zit daar dan een lange hersteltijd (=IVF-wachttijd aan?)

3 stel dat we geen punctie doen, moet ik dan weer een maand rustpauze voor nieuwe stimulatiepoging?

4 helpen andere hormonen? Bvb is het zo dat Decapeptyl groei kan afremmen?

5 wat kost een poging zelf betalen met zo'n hoge dosis Menopur?

6 denken jullie dat het in Dusseldorf of Belgie beter zal gaan, en waarom wel/niet?

7 kan het dat er bij de punctie toch meer eicellen gevonden worden dan er follikels waren te zien (dit lees ik weleens op fora)

8 wat is de kans dat uit 1 follikel een ei komt dat ook nog bevrucht wordt?

9 is het beter om de kans op bevruchten te vergroten door ICSI?

 

Erg bedankt voor jullie antwoorden, meedenken en adviezen.

 

groet, Veertje

Link to comment
Share on other sites

Hoi veertje! Wat een vragen! En wat een dilemma. Bij mij was ook een keer 1 follikel maar bij de punctie toch meer. Wat je kansen zijn weet ik niet, ik had destijds liever afgebroken bij die poging.

Maar toen kreeg ik nog geen 450 eenheden, nu wel.

Een eigen poging is nu toch nog niet aan de orde? En dat ligt enorm uit elkaar qua prijs is mijn ervaring.

Neusspray synarele schijnt minder af te remmen dan deca. En andere medicatie, dat weet ik niet. Ikzelf ben geprikt op dhea en heb dat extra geslikt. Je kunt in dd een keer een gesprek aanvragen?? Gewoon om mee te laten denken. Ik vind dr. V.erhoeff ook wel goed in meedenken, van het Maasstad zkh.

Na afbreken moet je wel een maand rust geloof ik vanwege de hormonen. Een cyclus ertussen. Heb je wel het korte protocol? Zonder pil? Dat is beter voor low responders.

Ik hoop dat je nog wat reacties krijgt!

Groetjes, moes

 

 

Verzonden vanaf mijn iPhone met behulp van Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

hoi Moes,

 

Jij hebt al een heel traject achter de rug, met 6 IVF's! Hopen dat het nu wel lukt met ICSI.

Ik heb inderdaad kort protocol zonder pil.

En zelf betalen is nu idd nog niet aan de orde maar als ik deze laat doorgaan, heb ik nog maar 1 poging van de verzekering en 1 van het AMC cadeau over, en als daar ook maar heel weinig eitjes uitkomen lijken de kansen zo klein. Dus het stelt me gerust als ik weet dat ik verdere pogingen kan betalen. Ik zag op een ander forum trouwens dat sommige ziektekostenverzekeringen in hun meest uitgebreide pakket een 4e en soms een 5e poging vergoeden, dus dat is het waard uit te zoeken.

Ik heb dezelfde vraag ook op andere fora gezet, en daar ook wat reacties gehad, dus dat helpt me goed.

 

Jij heel veel succes en superbedankt!

Link to comment
Share on other sites

Veertje, juist omdat je eerder bij de uitgangsecho wel meerder follikels had ( ik weet niet of dat buj deze poging ook het geval was) maar indien er nu geen echo was gemaakt zou ik denk ik , indien er morgen nog weinig te zien is deze poging stoppen en inderdaad synarel voorleggen!

 

wat een nare situatie zeg! Succes en sterkte

Link to comment
Share on other sites

Ook ik zou hoe moeilijk ook de poging staken. Je wilt zo graag maar de pogingen zijn zo kostbaar. Aangezien t zaad redelijk is kun je wellicht vragen ofdat je een escape iui kunt doen dan doe je voor je gevoel in ieder geval iets! Succes met deze beslissing 1

Link to comment
Share on other sites

Hoi Veertje,

Jemig meis wat moeilijk toch, al die beslissingen! Ik heb geen antwoorden op je vragen maar ik kom ook uit A.mc vandaan (en was toen ook 39). Ik wil mijn verhaal met je delen maar het is helaas geen positief verhaal. Mijn 1e IVF had ik een goed resultaat (6 follikels, 5 eitjes en 4 topembryo's. Een verse TP (vroege MK) en een cryo. 2 1/2 maand later de 2e IVF en maar 1 follikel nadat er eerst ook meerdere zaten maar die groeiden niet mee. Binnen 3 mnd tijd van een hele goede poging naar een 'slechte' poging....en ik moest stoppen van het A.mc. Geen vrouw is hetzelfde maar mijn ervaring is dat er in het A.mc niks mogelijk is en ze niet afwijken van hun protocollen. Ik mocht het niet nog een keer proberen, ik mocht geen ander protocol, geen andere medicatie (gebruikte ook 450eh Meno.). Ik ga heel erg duimen dat dit jou niet gaat overkomen en jij (na deze toch al zo moeilijke beslissing) nog een kans gaat krijgen. Tijdens de introductie dekken ze zich bij de powerpoint-presentatie al in door te zeggen dat niet elke vrouw de 3 pogingen krijgt die de verzekering vergoed. Ze bekijken het na elke poging en baseren daar hun beslissing op. Ik werd niet betrokken in dit proces, de beslissing namen ze in het team en werd als mededeling verteld. Ik vind het heel moeilijk om dit op te schrijven maar houd in je achterhoofd dat het A.mc niet denkt in de 3 pogingen die de verzekering betaald (zoals wij wel denken want voor ons zijn dit 3 kansen!!!). Ik ben overgestapt naar G.eertgen en heb daar nog een 3e en 4e poging gedaan, helaas zonder resultaat. Maar ik ben heel erg blij dat ik daar nog wel de mogelijkheid heb gehad om het te proberen en daardoor te accepteren dat mijn eicelvoorraad niet meer voldoende/van slechte kwaliteit is. Ik hoop dat ik een uitzondering ben en dat andere vrouwen wel mogelijkheden krijgen in het A.mc om mee te denken in het beleid, mee te denken en voorstellen te doen betreft medicatie en daarin gehoord worden.

Ik ben dit jaar overgestapt van zorgverzekeraar (naar U.mc) en zij vergoeden (in hoogste pakket) 5 IVF's. Ik ga nu het traject in van ECD en hoop daar op meer geluk.

Ik hoop echt dat dit jou niet gaat overkomen maar houd ergens in je achterhoofd dat het A.mc dus niet denkt in de 3 verzekerde pogingen...

Heel veel succes en ik ga voor je duimen!!!

Link to comment
Share on other sites

hoi Janneke,

 

Bedankt voor je bericht!

Balen dat het bij jou zo gelopen is, maar wellicht lukt het met de ECD.

 

Ik zit bij OLVG, en ben juist verheugd hoe lief ze zijn en hoe goed ze meedenken! AMC doet de TP maar is blijkbaar alleen uitvoerder en geen beslisser? In ieder geval is het bij mij erg goed gegaan: bij de punctie afgelopen maandag is 1 groot en ook nog een heel klein follikel aangeprikt, resulterend in 2 eitjes! Beide bevrucht, goede kwaliteit, beide teruggeplaatst! We zijn dus heel blij met de beslissing ervoor te gaan, achteraf gezien.

18 mrt bloeduitslag. Maar ookal lukt het deze keer niet, dan nog heb ik het idee dat ze bij mijn derde poging weer goed zullen meedenken.

 

ik laat het weten, jij sterkte!

Link to comment
Share on other sites

hoi Bianca,

 

Bedankt voor je bericht!

Wat erg van je dochter..... Hoop dat je huidige zwangerschap goed loopt.

 

Wij hebben toch besloten ervoor te gaan, en het is goed uitgepakt: bij de punctie afgelopen maandag is 1 groot en ook nog een heel klein follikel aangeprikt, resulterend in 2 eitjes! Beide bevrucht, goede kwaliteit, beide teruggeplaatst! We zijn dus heel blij met de beslissing ervoor te gaan, achteraf gezien.

18 mrt bloeduitslag.

 

ik laat het weten, jij sterkte!

Link to comment
Share on other sites

ha Moes,

 

 

Wij hebben toch besloten ervoor te gaan, en het is goed uitgepakt: bij de punctie afgelopen maandag is 1 groot en ook nog een heel klein follikel aangeprikt, resulterend in 2 eitjes! Beide bevrucht, goede kwaliteit, beide teruggeplaatst! We zijn dus heel blij met de beslissing ervoor te gaan, achteraf gezien.

18 mrt bloeduitslag.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

hoi allemaal,

Update: niet zwanger helaas.

Wel goed gesprek met aan andere OLVG-gyn gehad. Hij nuanceerde een aantal opmerkingen.

Ook gesprek bij Geertgen Elsendorp gehad. Die weerlegden e.e.a.

Wel is het zo blijkt uit deze gesprekken dat de kans dat ik zwanger word wat lager ligt dan de gemiddelde IVF-deelnemer, omdat ik zo weinig eitjes aanmaak, maar zeker niet onmogelijk. Wel naarmate we verder in het traject komen er rekening mee houden dat de kans groter is dat het niet lukt dan dat het wel lukt. Ik krijg gewoon 300 IE Menopur van OLVG/AMC bij mijn 3e poging volgende maand. De meerwaarde van 450 is er eigenlijk niet, beaamde ook Geertgen. Maar 150 IE is echt te weinig vonden beiden.

We gaan dus 3e poging bij OLVG doen, 4e poging zonodig ook want ik wil die en ik heb er recht op.

Als het daarna nog nodig is gaan we de 5e bij Geertgen doen, die gaf ons een goed gevoel en is ook betaalbaar (2800 euro incl medicijnen). Omdat het bij ons in het lab wel goed gaat met 100% bevruchting is nu de meerwaarde om voor een ander ziekenhuis te kiezen voor poging 3 niet zo hoog.

 

Nogmaals dank voor alle tips.

Link to comment
Share on other sites

Onze dochter Charlotte is geboren bij de 1e IVF poging, leek ook maar 1 follikel te zijn, waren er bij punctie 2 geloof ik. Maar ze was en is van superkwaliteit. Heel veel succes!!

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Hallo Veertje,

 

sorry dat is zo inbreek als nieuweling, maar zag je topic en dacht.. Dit heb ik ook! Ik heb iedere keer maar 1,5 a 2 eitjes liggen en na lang gesprek met de fertiliteit arts gaf hij bij mij aan dat er niets aan te doen is. Ik heb nog een alternatief schema met decapeptyl en gonal f die ik kan proberen om de slapers wakker te krijgen.. Mocht dit niet lukken gaan we ervoor. Twee is beter dan geen.

hij zag geen reden om de IVF af te zeggen bij maar twee eicellen.

 

succes meid met deze extreem moelijke tijd!

 

Groetjes Orchis

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Het blijft spannend....ik heb dus afgelopen vrijdag een bloed test gedaan en er is HCG... Maar het is maar 16. Dat is de ondergrens van wat ze willen zien. Dus komende woensdag weer bloed geven.... PFFFFF extra heftige verlengde wachtweken op deze manier!
  • Lieve dames! Ik ben een hele tijd afwezig geweest. Ik heb echt een pauze genomen was alles, zelfs toen mijn man en ik in februari hebben besloten nog 1 laatste poging in Brussel te willen ondernemen heb ik besloten er tot ik weer aan de hormonen ging er echt niet mee bezig te zijn. En dus ook hier niet te komen. Dat is best aardig gelukt moet ik zeggen, niet alleen het hier niet komen maar ook echt even los koppelen. Maar daardoor heb ik van alles gemist!! @Kitje zo fijn dat jij en je meisje elkaar steeds beter leren kennen, ze is inmiddels al 8 maanden ongeveer? Ik hoop dat je heerlijk van je meisje geniet 😍 en de combinatie met werken ook een beetje gaat. Ik kan mij voorstellen dat je er niet naar uit keek. Maar hopelijk heb je inmiddels wel een fijne balans. is die stomme collega er nog? Die je zo slecht trok aan het einde? 😉 of hadden de hormonen en vermoeidheid ook wat invloed? @Chrissy Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je dochter! Het blijft fantastisch dat jij "gewoon" via IUI dit wondertje hebt gekregen. Ik hoop dat het goed gaat met jullie @Heleen79 Wat ontzettend verdrietig!! Ik begrijp wat voor ontzettende rollercoaster het is geweest. Van ongelofelijk blij en opgelucht dat je zwanger kan worden tot ongelofelijk verdrietig dat het mis is gegaan. Helaas heb ik, en vele op dit forum vergelijkbare ervaring. Lukt het om ook kracht te putten uit het feit dat je zwanger kan raken? Of is dat nog te vroeg of misschien werkt dat voor jou niet zo? Ik hoop dat je inmiddels eventueel weer verder kan.  @Mini123 welkom, haha het recht om dat te zeggen heb ik bijna niet. Aangezien ik er nogal even tussenuit ben geweest. Maar.... misschien ben ik wel een relevante op dit moment voor je. Want ik ben in juli met mijn 4de ICSI traject gestart. Na 3 keer in NL, nu in België Brussel, Jette). Ik ben benieuwd waar je staat in je eerste ICSI traject en de resultaten tot nu toe zijn! Als je het leuk vindt hierover dingen te delen, of vragen te stellen. Dan lijkt mij dat gezellig. @Bailey2021 wat heerlijk dat je zwanger van twee meisjes bent! Inmiddels ben je denk ik al bevallen? Hopelijk is alles helemaal goed verlopen, is toch extra spannend met een Tweeling zwangerschap. Het lijkt mij heel bijzonder een tweeling, en op onze leeftijd extra top (als het medisch allemaal goed gaat) omdat het dan misschien lukt om 2 kinderen te krijgen waar onze leeftijd kan zorgen dat het na elkaar lastiger is. Ik hoop dat de meisjes lekker tot week 38 zijn blijven zitten en gezond en wel nu in je armen liggen. Korte status update van mijn kant. Misschien weten jullie nog dat ik in NL mijn 3 ICSI pogingen heb benut in 2020 en 2021. Ik heb twee keer een miskraam gehad (1 keer na een verse Terugplaatsing van ICSI 2), en 1 keer een Missed Abortion bij een natuurlijke zwangerschap 3 jaar geleden.  Mijn laatste ICSI poging in NL in december 2021 eindigde met een enorme domper, aangezien na een mislukte terugplaatsing van de twee verse embryo's de enige cryo die ik in december wilde laten terugplaatsen is niet goed ontdooid. Mijn man en ik hebben echt even de ruimte genomen om te overwegen wat we gingen doen. We hebben ook echt nagedacht om te stoppen na 5 jaar proberen en bijna 3,5 jaar medische molen en alle teleurstellingen. Maar we hebben ook gesproken om nog 1 laatste keer een poging te wagen. En omdat het totale traject zo stom eindigde met dat niet goed ontdooien en omdat we in de toekomst geen spijt willen hebben dat we het niet een keertje in het buitenland hebben geprobeerd. We hebben ook heel serieus gesproken over eventueel werken met donor materiaal (eitje of volledige embryo) maar daar heel bewust niet voor gekozen. Ik twijfel er niet aan of we net zo veel van een kindje hadden gehouden als dat wel succesvol zou zijn maar voor ons allebei bleek dat niet de route te zijn. We wilden het nog 1 keer met ons eigen materiaal proberen. En na een beetje onderzoek gekozen voor België, Jette in Brussel.  Ik kan niet zeggen dat ik het een war bad vind in België, dat had ik wel eens op een forum gelezen maar ik vond het vooral groot en onpersoonlijk. Eigenlijk veel meer dan het Nederlandse Ziekenhuis. En wat een ellende met file. ALTIJD file bij Antwerpen, vaak bij Breda en 1 keer al bijna twee uur vast gestaan tot we in Utrecht waren vanuit Amsterdam😒. We zijn bijna elke keer de nacht ervoor al in Brussel gaan slapen om geen file stress te hebben en we meestal ook al vroeg de afspraak hadden. Dus we hebben nu een 4de ICSI ondernomen en ik mag vrijdag een bloed test doen. Vreselijk spannend dus weer!!  IK heb allerlei extra onderzoeken ondergaan, en eigenlijk blijft de conclusie dat alles er goed uit ziet, mijn bloedwaarden, vorm baarmoeder, hoge AMH voor mijn leeftijd, sperma. Dus geen nieuwe inzichten. En eigenlijk bijna hetzelfde gedaan als in NL. Alleen een kort protocol waar ik in NL altijd eerst met de pil ben gestart en daarna relatief lang prikken en hormonen gebruiken. Hier begon ik gewoon met Gonal F (300, dat is ook een verschil) op dag 2 van mijn cyclus en had ik op dag 11 al een punctie. Er zijn 13 eicellen geoogst, 7 rijp, 5 bevrucht en op dag 3 nog 4 in de race. Eigenlijk was het plan tot dag 5 door te ontwikkelen maar het lab heeft er voor gekozen toch op dag 3 de verse TP te doen. Het was een A kwaliteit, 8 cellig en geen fragmentatie. De overige 3 lieten ze wel tot dag 5 door ontwikkelen. Ik moet nog te horen krijgen of en hoeveel dat gered hebben (ik verwacht 1 of 0). Ik heb wel veel meer pijn gehad dan in NL, omdat ik tegen over stimulatie aanzat. Maar gelukkig met rust, veel drinken en paracetamol was het beheersbaar..... Dit gaat onze laatste poging zijn. Ik merk dat ik dat ongelofelijk spannend vind. Aan de ene kant wil ik graag weten wat de status is, om het eventueel ook een plek te gaan geven. Aan de andere kant vind ik het zo eng dat ik dan met lege handen sta en ook de hoop een einde heeft. Dus lieve dames... weer spannend!! Liefs    
  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use