Jump to content

Pipelle verdubbelt kans op innesteling?


Megan
 Share

Recommended Posts

Hoi meiden,

 

Net als helaas een aantal anderen, hebben wij te maken met een hardnekkig innestelingsprobleem. Prima zaadcellen, weliswaar via PESA verkregen, en prima eicellen, samen altijd topembryo's. Echter na 12 mislukte terugplaatsingen (5x ICSI en 7x cryo, totaal 15 embryo's) nog altijd niet het gewenste resultaat. Wel 1x een zwangerschap, maar de innesteling leek nergens op :-(. Het einde van de MMM lijkt in zicht te komen voor ons.

 

Nu ben ik veel aan lezen over de opties die ons nog resten. Aanvullend bloedonderzoek wijst nog niet op immunologische of stollingsproblemen. Hysteroscopie in orde; BMS altijd top en mooi opgebouwd; vitamine D waarde tijd geleden al opgekrikt, schildklier onder de 3, en ga zo maar door.

 

Een nieuwe methode is door in de cyclus voorafgaand aan stimulatie een biopt af te nemen van het baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt met een zogeheten pipelle. De cyclus daarna zouden er goede cellen worden aangemaakt die de kans op innesteling significant vergroten. Er zijn inmiddels zo rond de 5 wetenschappelijke studies gedaan wereldwijd die een positief effect constateren, hoewel het nog zeker niet als bewezen kan worden beschouwd. Zie ook dit artikel:

http://www.hln.be/hln/nl/38/Je-Kinderen/article/detail/1365674/2011/12/20/Verrassend-buisje-verdubbelt-de-kans-op-zwangerschap.dhtml

 

Het UZ Gent past deze techniek inmiddels ook toe en ook in het UMC Utrecht gebeurt iets dergelijks. Het is overigens zonder risico; dat is wel bewezen, dus het valt in de categorie 'baat het niet...'

 

Heeft iemand hier ervaring mee? Ben benieuwd!

 

Groet, Megan

Link to comment
Share on other sites

hoi Megan, ik ga dit topic in de gaten houden want ik ben ook benieuwd naar de pipelle. Voor onze komende poging zijn wij overgestapt naar gent, maar hebben pas begin mei een behandeling en willen dan ook evt gebruik gaan maken van de pipelle.

Ik weet alleen dat de pipelle niet samen gaat met prednisolon gebruik (bij immunologische afwijkingen). Verder dus ook op oek naar ervaringen van meiden.

Wie?

Link to comment
Share on other sites

Hi Wen,

Jij bent inderdaad de enige andere die ik ken van dit forum die t ook gaat doen. Op het freya en zp forum zijn enkele met ervaring en ook een die t binnenkort gaat doen. Verder heb ik wat info gekregen van iemand die 7 mislukte tp's had voor een brusje, en nu met een poging in Gent met pipelle en assisted hatching raak. Lijkt op jouw verhaal misschien! Ze is onlangs bevallen. De prof in Gent schijnt behoorlijk positieve resultaten te boeken. En die ervaringsdeskundige noemde het een pijnloze ingreep, maar dat verschilt per persoon geloof ik.

Ik kan trouwens pas op 12 juni bij prof de s terecht. Ik twijfel nu erg of ik ondertussen een poging in Utrecht moet doen, met pipelle......

Benieuwd of zich nog anderen melden!

Groet Megan

Link to comment
Share on other sites

Megan, dank je voor je verhaal! Ik lees in je handtekening dat je zelf ook al (helaas) een behoorlijke ervaringsdeskundige bent op het gebied van icsi.

Kan mij voorstellen dat je overweegt om toch nog een poging in Utrecht te doen. Het is best nog ver weg (12 juni) voordat je in Gent terecht kan. Mischien kan je af en toe eens bellen / mailen met de vraag of er iemand is uitgevallen ofzo?

Wel interessant overigens om te weten dat ze in Utrecht ook zo iets doen. Wist ik helemaal niet. Heet dat daar ook pipelle?

Link to comment
Share on other sites

Hoi wen en Eva en Danielle

Loopt echt storm hier hè? ;-)

Wen, ja in Utrecht gebruiken ze ook de pipelle. Dat is zeg maar het staafje / kathetertje waarmee ze de biopt afnemen. In Utrecht is het onderzoek alleen niet gericht op het onderzoeken van de invloed op de zwangerschapskans, maar op het onderzoeken van genen in het bms. Maar de dokter belde me vandaag en ze heeft tot nu toe 4 vrouwen behandeld die daarna nog een behandeling hebben gedaan en daarvan zijn er twee zwanger nu. En die hadden ook al meerdere mislukkingen achter de rug.

Voel mij met m'n twaalf terugplaatsingen wel een uitzondering hoor. Maarja.

Hee weet jij op welke dag prof de s de biopt afneemt? Ik ja contact dus met iemand die had m op dag 21 gehad, en dat doen ze in Utrecht ook. Maar gent mailde me dat ze het daar de eerste helft van de cyclus doen. Weet jij het?

Ik denk dat ik het nog maar eens ga wagen in utrecht, met pipelle......

Fijn weekend!

Link to comment
Share on other sites

Hoi Megan

 

Spannend meid en ik hoop dat dit voor jou ook een positieve uitpak zal gaan hebben.

Kan helaas geen antwoord geven op je vraag, maar hoop dat iemand je hierbij kan helpen.

Weet je al wanneer je precies van start gaat met je nieuwe behandeling?

Link to comment
Share on other sites

Wat goed om te horen dat dit in nederland ook al is. In april hebben we nog een normale icsi, lukt dit niet dan is onze 3e icsi ook met pipelle. Dit doen we in israel waar mijn mans aangetrouwde neef ivf arts is. Hopelijk is het niet nodig maar ik hou toch dit topic in de gaten. Succes allemaal!

Link to comment
Share on other sites

Wij gaan over ruim een week naar Gent en zal dan de pipelle gaan bespreken. Mochten jullie nog vragen hebben over de pipelle, laat het dan maar weten dan stel ik ze in Gent.

 

Kanoon, Ik heb wel vaker gelezen dat israel erg voor loopt op ivf gebied. Zijn daar klinieken die aan te raden zijn en wat kost ivf daar?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Hoi wen, ben benieuwd hoe het in Gent was! Heb je er een dagje van gemaakt? Wat zei de prof over de pipelle? En succeskansen? Bij wat voor vrouwen werkt het? Welke cyclusdag nemen ze af?

Ik dacht dat ik mijn vragen hier al had opgeschreven :-( nou hopelijk heb je toch wat antwoorden gekregen. Ben ook heel benieuwd naar het aanvullende bloedonderzoek en wat daar uitkwam. Groet! Megan

Link to comment
Share on other sites

Hoi dames. Gezien het tijdstip en het feit dat ik zo naar mijn bedje wil, heb ik de tekst hieronder even gekopieerd vanuit het andere topic:

 

Vandaag naar Gent geweest en ben weer helemaal positief teruggekomen.

De uitslagen van het bloed en de hysteroscopie waren goed. Alleen waren de waarden van mijn bloedstolling ietwat verhoogd. Geen reden voor heparine spuiten, maar wel het advies om aan de kinderasperine te gaan voor betere doorbloeding.

Verder werd ons de pipelle aangeraden. Door het gebruik van een pipelle( in een bepaald deel van je cyclus) worden de samenstelling van de cytokines in je baarmoeder verander, waardoor de acceptatie van een embryo groter kan worden.

Volgens de arts was uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat de pipelle kan bijdragen tot een hogere slagingskans. Uiteraard kunnen ze niets garanderen, maar elk extra kansje is meegenomen.

Een pipelle kan echter niet samen met prednisolon, maar gezien de huidige bloedwaarden vond zij dit overbodig.

Ook werd ons aangeraden om de emmy's tot dag 5 te laten doorgroeien zodat ze beter kunnen observeren wat er na de bevruchting met onze emmy's gebeurd. Ook zou een blastocyste kunnen bijdragen aan een grotere kans op innesteling.

Tot nu toe hebben wij in totaal 9 emmy's terug geplaatst gekregen, zonder resultaat waardoor de arts eigenlijk wel zou willen weten wat er na 2 of 3 dagen verder gebeurd met de emmy's.

Dit geeft echter wel een risico op geen terugplaatsing, dus wij moesten er maar even rustig over nadenken. Als wij ze op dag 3 teruggeplaats willen hebben, dan kan dat ook.

Ga dus maar eens een avondje googlen op dit onderwerp.

Terugkijkend op de dag heb ik weer een ontzettend goed gevoel bij deze arts. Ondanks dat wij op bepaalde gebieden van mening verschillen (zij werkt alleen met behandelingen indien ze wetenschappelijk onderbouwd zijn, terwijl ik zelf absoluut geloof dat er meer is tussen hemel en aarde en dus ook in alternatieve behandelingen geloof), heb ik wel een goede klik met haar en heb ook nog eens volledig vertrouwen in haar kennis.

Wat ik wel opvallend vond is dat ze een aantal kanttekeningen / vraagtekens plaatste bij de immunologische onderzoeken van dr. Pf. Niet dat zij er negatief in stond, maar zij was op sommige gebieden daar best wat kritisch over.

Verder is het behandelplan besproken en wij kunnen gaan starten!

De data zijn al vastgelegd......slik. Komt ineens wel heel dichtbij allemaal. Zeker nu er al data besproken zijn.

Mijn man moest er zelfs erg om lachen, want ik ben iemand die altijd en eeuwig twijfelt welke maand ik zal gaan starten met een behandeling. Ik vind altijd wel weer een reden om de behandeling met een maandje uit te stellen. Dat komt door mijn eigen angst. Ik vraag mij continue af wat de beste tijd is om te beginnen. Waardoor ik onzeker ben en dan de neiging heb om het maar weer uit te stellen.

Vandaag moest echter wat data worden vastgelegd vanwege de planning en de pipelle. Ik dus nerveus en mijn man in een deuk. Maar mischien is dit wel eens goed voor mij.

Zodra ik ongi wordt (is aanstaande donderdag of vrijdag) ga ik starten met de pil.

Op 24 april krijgen wij de pipelle en op 1 mei stop ik met de pil. Zodra ik daarna ongi wordt (verwachting rond 4 mei), ga ik beginnen met spuiten en is de start van icsi 5 een feit. Brr...maar aan de andere kant ook zoveel zin in. helemaal hernieuwd vertrouwen in een positieve afloop!

 

 

Voor de pipelle moest ik minimaal 2 weken de pil geslikt hebben. Zodra de pipelle heeft plaats gevonden, moet ik nog exact 1 week de pil doorslikken en dan stoppen.

Met de pil is het allemaal wat beter te plannen met hun rooster en ook mijn werkrooster.

Vanwege mijn werkrooster is besloten om de pipelle te laten plaats vinden als ik zo'n kleine 3 weken de pil hebt geslikt. Mijn cyclus wordt dan toch immers plat gelegd.

Zonder pilgebruik hadden ze het over dag 21 van de cyclus.

Link to comment
Share on other sites

Hoi wen bedankt voor je uitgebreide verhaal.

Fijn dat je er weer positief instaat! Dus prof de s gaf jou een goed gevoel?

Hoe was ze kritisch op de onderzoeken van dr pf.?

ik krijg donderdag de pipelle maar mocht geen pil gebruiken omdat ze voor dit onderzoek het bms ook daadwerkelijk gaan onderzoeken. Door de pil zou het niet representatief zijn.

Ik zou toch ook wel benieuwd zijn naar uitslagen van bloedonderzoek. Krijg nu wel meer checks op stolling, wil ook best aan de kinderaspirine.

Spannend dat je al data hebt! Ga je echt wel volgen!

Grt Megan

Link to comment
Share on other sites

Megan, dank je wel voor je lieve reactie.

Ik kom nu net thuis en duik zo mijn bedje in. Ik kom morgen even terug op je vraag mbt de kritische kanttekeningen zoals dr. de S ze had.

Link to comment
Share on other sites

Megan, de stokpaardjes van dr. de Su zijn: veilig en gezond, betaalbaar voor iedereen en wetenschappelijk onderzoek. Uit de 2 consulten die wij nu bij haar hebben gehad merkte ik dat zij geen voorstander is van het commerciele karakter van sommige behandelingen of klinieken. Dit puur vanuit haar visie als arts. Ik merkte echt dat dit vak van voorplantingsgeneeskunde haar passie is.

Wat betreft de onderzoeken van dr. Pf. Zij was niet afwijzend naar zijn werk, maar zij maakte wel de kanttekening/ opmerking: Als je 20 willekeurige mensen pakt en die worden uitgebreid op hun bloed geconrtroleerd, dan is statistisch bewezen dat er minimaal 19 mensen wel een of meerdere lichte bloedafwijkingen hebben. Je vind eigenlijk altijd wel iets.

Dat wil overigens absoluut niet zeggen dat zij niet geloofd in prednisolon etc. In tegendeel. Bij bepaalde afwijkingen wordt er vanuit Gent ook prednisolon, bloedverdunenrs etc voorgeschreven.

Ik had echter wel de indruk dat zij een beetje moeite had met het standaard advies die aan iedereen wordt gegeven over de vitamine D en omega 3. Daar vind ze het bloedonderzoek te prijzig voor. Vandaar die kanttekeningen van haar.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Hoi wen,

 

De mening en visie van prof de s spreken mij wel aan zoals je het omschrijft.

Ik heb de pipelle vorige week gehad. Er zijn twee biopten afgenomen en bloed. Het was bij mij niet pijnlijk, hooguit wat vervelend. Maar het kan verschillen. Ik kreeg ook al resultaten van de biopt en het bloed. Alles was in orde. Stolling ok, geen fosfolipidesyndroom, schildklier prima. Geen ontstekingen in het bms en het was voldoende 'rijp' zoals het in deze fase hoort te zijn.

Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. 24 april komt ook al aardig dichtbij! Loopt je planning nog goed, je was later ongesteld dan verwacht hè?

Groet ! Megan

Link to comment
Share on other sites

Mega, Jeetje at is dat ineens snel gegaan met de pipelle! Fijn om te lezen dat het niet pijnlijk was en natuurlijk nog beter om te lezen dat alles helemaal goed was.

Wanneer ga je nu starten met medicatie en een nieuwe poging? Of ben je al bezig met een poging? (ben het nl even een beetje kwijt, sorry).

Ik kan mij wel herinneren dat je schreef dat het op de 19e dag van je cylcus zou gaan plaats vinden. Mag je nu bij komende ongi gaan starten?

 

Hier idd de pipelle volgende week op de 23e. Was nog even spannend. Ik heb altijd een zeer regelmatige cyclus en nu voor het eerst in jaren werd ik gewoon 4 dagen later ongi. Mogelijk door de dhea. Ik ben afgelopen maandag gestart met de pil en ga het dus exact op tijd redden. Ik moet nl minimaal 2 weken de pil hebben geslikt voordat je de pipelle krijg. Ik zit dus exact aan 2 weken. Na de pipelle moet ik de pil nog 1 week doorslikken en dan stoppen. Daarna dus beginnen met spuiten in het korte protocol.

Wel vreemd hoor. Ik slik nu voor het eerst sinds ruim 10 jaar weer een pil. Ben benieuwd wat voor effect dit heeft op mijn icsi poging.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Eva en Noor, bedankt voor de belangstelling!

De pipelle is goed gegaan. Nergens last van gehad. De prof had gezegd dat het best even een vervelend gevoel kon geven, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het aanbrengen van de eendenbek vervelender vond.

Ik voelde niets van het weghalen van het baarmoederslijmvlies. Het was ook binnen enkele minuten gebeurd. Ze gaan met een dunne slang bij de baarmoeder naar binnen en halen dan wat slijmvlies weg.

Daarna wel wat licht bloedverlies gehad, maar dat is normaal. Verder ook daarna alles goed gegaan.

 

Ik had overigens mijn prof vorige week wat vragen gemaild, waaronder ook over de pipelle. Het stukje over de pipelle heb ik hieronder gekopieerd voor verdere info. (mischien ook handig voor meelezers die wat meer info over de pipelle willen hebben).

Eerst volgt mijn vraag en in het blauw weergegeven is het antwoord van mijn arts.

 

Verder heb ik aankomende dinsdag 24 april de afspraak staan voor de pipelle. Het viel mij op dat er op internet nog weinig betrouwbare informatie over te vinden is, behalve dan dat het de kans op een innesteling kan vergroten.

Ik vroeg mij eigenlijk af wat de pipelle dan exact doet. Ik begreep vorige keer dat de samenstelling van de cytokines in de baarmoeder veranderd na een pipelle en dat dit een positieve invloed kan hebben op de innesteling. Heb ik dat op die manier goed begrepen of heeft u voor mij nog aanvullende informatie over de pipelle?.

Inderdaad. Er zijn studies gebeurd in Israël die net dat hebben aangetoond. Voorlopig is het mechanisme nog niet met zekerheid gekend, maar er zijn wel aanwijzingen in die richting. Verder zijn er een aantal kleinere klinische studies die aantonen dat de innestelingskans toeneemt. Ik doe het regelmatig, vanuit de idee dat het niet schadelijk is, niets kost en misschien helpt…

Zo vroeg ik mij bijvoorbeeld af waarom dit nooit gecombineerd mag worden met prednisolon? .

Omdat prednisolon vermoedelijk net de veranderingen die de pipelle teweeg brengt teniet doet.

Ook vroeg ik mij af of de ontstekingsreactie door de pipelle nog verdere invloed heeft op het immuunsysteem en / of verdere andere ontstekingen in het lichaam?.

Nee, het is een natuurlijke positieve reactie van het lichaam op de “schade” die de biopsie veroorzaakt (net zoals menstruatie “schade en ontsteking” berokkent), en die reactie is ook geheel plaatselijk. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat je dat in het bloed kan merken, dat er symptomen ontstaan of wat dan ook. Dit soort biopsies gebeuren al vijftig jaar, om andere redenen, dus de techniek is niet experimenteel.

Of moet het achteraf gecombineerd worden met bijvoorbeeld een antibioticakuur?

Nee, zeker niet.

Link to comment
Share on other sites

Ja wen, bedankt!! Mooi dat jij er ook geen last van had, ik ook niet. Deed ze een keer beetje schrapen en toen eruit? Bij mij twee keer, er ging ook een biopt weg voor ander onderzoek.

En ik heb helaas wel net antibiotica gehad vanwege blaasontsteking. Ik hoop dat dit het effect niet negatief beïnvloedt, in Umc dachten ze van niet.

Heb expres gewacht tot de cyclus na die van de pipelle.

Maar vraag me dus af waarom de sutter zegt, ZEKER niet.

 

Maar goed! Nu afwachten! Succes met spuiten alvast, nog een weekje?

Groet Megan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Het blijft spannend....ik heb dus afgelopen vrijdag een bloed test gedaan en er is HCG... Maar het is maar 16. Dat is de ondergrens van wat ze willen zien. Dus komende woensdag weer bloed geven.... PFFFFF extra heftige verlengde wachtweken op deze manier!
  • Lieve dames! Ik ben een hele tijd afwezig geweest. Ik heb echt een pauze genomen was alles, zelfs toen mijn man en ik in februari hebben besloten nog 1 laatste poging in Brussel te willen ondernemen heb ik besloten er tot ik weer aan de hormonen ging er echt niet mee bezig te zijn. En dus ook hier niet te komen. Dat is best aardig gelukt moet ik zeggen, niet alleen het hier niet komen maar ook echt even los koppelen. Maar daardoor heb ik van alles gemist!! @Kitje zo fijn dat jij en je meisje elkaar steeds beter leren kennen, ze is inmiddels al 8 maanden ongeveer? Ik hoop dat je heerlijk van je meisje geniet 😍 en de combinatie met werken ook een beetje gaat. Ik kan mij voorstellen dat je er niet naar uit keek. Maar hopelijk heb je inmiddels wel een fijne balans. is die stomme collega er nog? Die je zo slecht trok aan het einde? 😉 of hadden de hormonen en vermoeidheid ook wat invloed? @Chrissy Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je dochter! Het blijft fantastisch dat jij "gewoon" via IUI dit wondertje hebt gekregen. Ik hoop dat het goed gaat met jullie @Heleen79 Wat ontzettend verdrietig!! Ik begrijp wat voor ontzettende rollercoaster het is geweest. Van ongelofelijk blij en opgelucht dat je zwanger kan worden tot ongelofelijk verdrietig dat het mis is gegaan. Helaas heb ik, en vele op dit forum vergelijkbare ervaring. Lukt het om ook kracht te putten uit het feit dat je zwanger kan raken? Of is dat nog te vroeg of misschien werkt dat voor jou niet zo? Ik hoop dat je inmiddels eventueel weer verder kan.  @Mini123 welkom, haha het recht om dat te zeggen heb ik bijna niet. Aangezien ik er nogal even tussenuit ben geweest. Maar.... misschien ben ik wel een relevante op dit moment voor je. Want ik ben in juli met mijn 4de ICSI traject gestart. Na 3 keer in NL, nu in België Brussel, Jette). Ik ben benieuwd waar je staat in je eerste ICSI traject en de resultaten tot nu toe zijn! Als je het leuk vindt hierover dingen te delen, of vragen te stellen. Dan lijkt mij dat gezellig. @Bailey2021 wat heerlijk dat je zwanger van twee meisjes bent! Inmiddels ben je denk ik al bevallen? Hopelijk is alles helemaal goed verlopen, is toch extra spannend met een Tweeling zwangerschap. Het lijkt mij heel bijzonder een tweeling, en op onze leeftijd extra top (als het medisch allemaal goed gaat) omdat het dan misschien lukt om 2 kinderen te krijgen waar onze leeftijd kan zorgen dat het na elkaar lastiger is. Ik hoop dat de meisjes lekker tot week 38 zijn blijven zitten en gezond en wel nu in je armen liggen. Korte status update van mijn kant. Misschien weten jullie nog dat ik in NL mijn 3 ICSI pogingen heb benut in 2020 en 2021. Ik heb twee keer een miskraam gehad (1 keer na een verse Terugplaatsing van ICSI 2), en 1 keer een Missed Abortion bij een natuurlijke zwangerschap 3 jaar geleden.  Mijn laatste ICSI poging in NL in december 2021 eindigde met een enorme domper, aangezien na een mislukte terugplaatsing van de twee verse embryo's de enige cryo die ik in december wilde laten terugplaatsen is niet goed ontdooid. Mijn man en ik hebben echt even de ruimte genomen om te overwegen wat we gingen doen. We hebben ook echt nagedacht om te stoppen na 5 jaar proberen en bijna 3,5 jaar medische molen en alle teleurstellingen. Maar we hebben ook gesproken om nog 1 laatste keer een poging te wagen. En omdat het totale traject zo stom eindigde met dat niet goed ontdooien en omdat we in de toekomst geen spijt willen hebben dat we het niet een keertje in het buitenland hebben geprobeerd. We hebben ook heel serieus gesproken over eventueel werken met donor materiaal (eitje of volledige embryo) maar daar heel bewust niet voor gekozen. Ik twijfel er niet aan of we net zo veel van een kindje hadden gehouden als dat wel succesvol zou zijn maar voor ons allebei bleek dat niet de route te zijn. We wilden het nog 1 keer met ons eigen materiaal proberen. En na een beetje onderzoek gekozen voor België, Jette in Brussel.  Ik kan niet zeggen dat ik het een war bad vind in België, dat had ik wel eens op een forum gelezen maar ik vond het vooral groot en onpersoonlijk. Eigenlijk veel meer dan het Nederlandse Ziekenhuis. En wat een ellende met file. ALTIJD file bij Antwerpen, vaak bij Breda en 1 keer al bijna twee uur vast gestaan tot we in Utrecht waren vanuit Amsterdam😒. We zijn bijna elke keer de nacht ervoor al in Brussel gaan slapen om geen file stress te hebben en we meestal ook al vroeg de afspraak hadden. Dus we hebben nu een 4de ICSI ondernomen en ik mag vrijdag een bloed test doen. Vreselijk spannend dus weer!!  IK heb allerlei extra onderzoeken ondergaan, en eigenlijk blijft de conclusie dat alles er goed uit ziet, mijn bloedwaarden, vorm baarmoeder, hoge AMH voor mijn leeftijd, sperma. Dus geen nieuwe inzichten. En eigenlijk bijna hetzelfde gedaan als in NL. Alleen een kort protocol waar ik in NL altijd eerst met de pil ben gestart en daarna relatief lang prikken en hormonen gebruiken. Hier begon ik gewoon met Gonal F (300, dat is ook een verschil) op dag 2 van mijn cyclus en had ik op dag 11 al een punctie. Er zijn 13 eicellen geoogst, 7 rijp, 5 bevrucht en op dag 3 nog 4 in de race. Eigenlijk was het plan tot dag 5 door te ontwikkelen maar het lab heeft er voor gekozen toch op dag 3 de verse TP te doen. Het was een A kwaliteit, 8 cellig en geen fragmentatie. De overige 3 lieten ze wel tot dag 5 door ontwikkelen. Ik moet nog te horen krijgen of en hoeveel dat gered hebben (ik verwacht 1 of 0). Ik heb wel veel meer pijn gehad dan in NL, omdat ik tegen over stimulatie aanzat. Maar gelukkig met rust, veel drinken en paracetamol was het beheersbaar..... Dit gaat onze laatste poging zijn. Ik merk dat ik dat ongelofelijk spannend vind. Aan de ene kant wil ik graag weten wat de status is, om het eventueel ook een plek te gaan geven. Aan de andere kant vind ik het zo eng dat ik dan met lege handen sta en ook de hoop een einde heeft. Dus lieve dames... weer spannend!! Liefs    
  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use