Jump to content

Ingezonden brief Volkskrant zaterdag 26 mei 2012


Beanie

Recommended Posts

'Nieuw leven levert geluk, liefde en ook nog eens geld op'

 

Nederlanders betalen belastingen aan de staat. De staat levert daarvoor diensten. Tot ons 30ste kost elke Nederlander de staat geld, vooral voor onderwijs en opleiding. Daarna leveren wij tot ons 65ste (en waarschijnlijk binnenkort nog substantieel langer) de staat geld op, vooral in de vorm van inkomstenbelastingen.

Tenslotte, en dan vooral in de laatste maanden van ons leven, kosten wij weer geld, vanwege oudedagsvoorzieningen en zorg. Zolang de opbrengsten in de middenperiode groter zijn dan de som van de kosten aan het begin en het einde van ons leven, spekt elk individu de staatskas.

In ons land werkt het zo. Wij betalen met zijn allen gedurende ons hele leven per persoon gemiddeld 1,85 euro miljoen aan belastingen, sociale verzekeringspremies enzovoort, terwijl we van de staat 1,6 miljoen terugontvangen in de vorm van onderwijs, opleiding, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Een nettowinst voor minister De Jager van 250 duizend euro.

Reageerbuisbevruchting (IVF) is een unieke behandeling. Anders dan vele andere medische behandelingen leidt zij niet tot een verlenging van het leven maar tot nieuw leven. En dat nieuwe leven brengt, als toekomstige belastingbetaler, geld op. Dat leert een eenvoudige rekensom. De kosten van het 'maken' van een kind met behulp van ivf bedragen hooguit 15 duizend euro. Dat is dus maar een schijntje vergeleken met de 250 duizend euro die ieder nieuw kind ons oplevert.

Er zijn veel goede redenen waarom het voornemen van het huidige kabinet om te bezuinigen op ivf geen goed idee is, maar zelfs vanuit financieel oogpunt is het een onzalig plan om in 2013 het aantal ivf-behandelingen in het basispakket terug te brengen naar 1.

Wij geven u op een briefje dat een dergelijk beleid zal leiden tot een minder veilige ivf-behandeling, tot ongelijkheid (omdat alleen mensen met geld verdere ivf-behandelingen zelf kunnen betalen), tot minder zwangerschappen, tot meer twee-en meerlingen, tot meer neonatale intensivecare-behoefte, tot meer uitstelgedrag en zwangerschap op nog latere leeftijd, tot meer zwangerschapscomplicaties en tot meer paren die ongewenst kinderloos zullen blijven. En dus ook nog minder toekomstige belastinginkomsten.

In ons snel vergrijzend en ontgroenend land zouden de steeds zeldzamer wordende paren die nog wel kinderen willen maximaal gesteund moeten worden in hun streven die kinderen ook te krijgen.

Dat levert niet alleen veel geluk en liefde op, maar dus ook geld.

 

Prof. dr. Bart Fauser, prof. dr. Hans Evers, gynaecologen UMC Utrecht en MUMC Maastricht

Link to comment
Share on other sites

Verstandigere taal (en onderbouwd!) als dat geneuzel van die jongedame van laatst. Hoop dat dit bericht veel aandacht genereert. Fijn om te lezen dat deze heren het voor ons opnemen i.p.v ongenuanceerde berichten die het doen lijken alsof IVF gevolg is van het uitstellen tot te hoge leeftijd...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Posts

    • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
    • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
    • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
    • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
  • Topics

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use