Jump to content

Oproep documentaire Brandpunt


Henne

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Vanuit het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben (Voorburg) ben ik gevraagd mee te werken aan een documentaire voor Brandpunt (KRO). De reportage volgt een van de gynaecologen daar die zich sterk maakt voor meer kennis over en bewustzijn van vruchtbaarheid. Zij wil dat vrouwen hier bewuster mee omgaan en zelf de regie nemen over hun vruchtbaarheid. Wat uiteindelijk natuurlijk ook inhoudt: eerder aan kinderen beginnen. Een best gevoelig onderwerp!

 

Ik heb zelf inmiddels met de redacteuren en de gynaecologe gesproken en ben van mening dat ze het onderwerp heel breed aan bod laten komen. Natuurlijk is het 'eerder kinderen krijgen' een belangrijk thema, maar ze willen ook duidelijk maken dat ivf niet zaligmakend is (je krijgt niet hupsakee een tweeling bij de eerste poging) en ook de dreigende bezuinigingen op ivf komen aan de orde.

 

Ik heb toegezegd mee te werken juist omdat ik, met mijn wijsheid van nu, heel goed snap dat die bewustwording toe moet nemen. Als ik nu mensen van dertig of ouder in mijn omgeving hoor zeggen 'ik wil heel graag kinderen, maar nu nog niet', dan wil ik ze wel door elkaar rammelen en zeggen 'ja nu wel!' Die wereldreis, dat huis, die carierre....alles kan nog als je ouder wordt en kinderen krijgen kan straks niet meer of alleen met heel veel moeite. Maar ja, toen ik zelf 30 was en 2 hoog op een flat zonder lift zat, was dat voor mij óók een reden om het uit te stellen...

 

Hoewel ze het fijn vinden dat ik die boodschap over wil brengen, past mijn situatie echter niet heel goed in het verhaal van de docu. De reden dat wij aangewezen zijn op icsi ligt niet bij mijn leeftijd, als speelt die inmiddels zeker wel mee. Ze zijn bij Brandpunt dus nog op zoek naar een vrouw die wel vanwege haar leeftijd aangewezen is op ivf en daarover zou willen vertellen. Van wat ik nu over de reportage weet gaat dit op een hele 'neutrale' manier, er wordt absoluut geen oordeel geveld. Er is bijvoorbeeld bewust voor gekozen om niet een 'jonge' vrouw in beeld te brengen die nog helemaal niet nadenkt over kinderen en om dan vervolgens te verkondigen dat ze dit beter wel zou moeten doen...zoiets... Dat is de insteek niet.

 

Ik heb er zelf lang over gedacht of ik mee zou werken. Ik word zelf vaak heel boos als in artikelen over ivf het beeld geschetst wordt dat vrouwen alleen ivf doen omdat ze kinderen krijgen uitstellen en dat dit dus allemaal heel veel geld kost en ze 'gewoon maar eerder kinderen moeten krijgen'. Zo simpel is het natuurlijk niet. Maar dat is dus ook precies wat deze docu niet wil. Er wordt duidelijk dat ivf niet alleen vanwege leeftijd wordt toegepast, dat het geen wondermiddel is en dat er altijd redenen zijn voor uitstel, maar dat dit je vruchtbaarheid niet ten goede komt. Ook de relatie tussen later kinderen krijgen en bijvoorbeeld borstkanker komt aan de orde. Veel vrouwen weten niet dat hier een verband tussen bestaat. En ik heb er bijvoorbeeld zelf al voor gepleit om ook de rol van de man te benoemen. Want hoe vaak wil de vrouw niet al kinderen terwijl de man er nog (lang) niet aan toe is? Mannen denken ook altijd maar dat ze tot in de eeuwigheid superzaad hebben, maar niets is minder waar, ook bij hen speelt leeftijd een rol!

 

Vind het moeilijk dit oproepje te plaatsen, juist omdat het zo'n gevoelig onderwerp is en ik ook niemand voor het hoofd wil stoten. Bovendien is het gros van de meiden hier denk ik vanwege medische redenen aangewezen op ivf. Aan de andere kant sta ik zelf heel erg achter de gedachte dat vrouwen én mannen zich ervan bewust moeten zijn dat vruchtbaarheid niet maakbaar en niet te plannen is, zoals zoveel andere dingen tegenwoordig wel. En dat is denk ik iets dat we allemaal wel herkennen.... of dat nu voortschrijdend inzicht is geweest (zie boven ;-)) of niet.

 

Als er iemand is die zich in de oproep herkent (aangewezen op ivf vanwege (bewust of onbewust) 'uitstel' van de kinderwens) en mee zou willen werken, stuur me dan een pb'tje dan kan ik je in contact brengen met de redacteur voor meer informatie (dan kun je nog altijd nee zeggen hoor)

Groetjes,

Henne

Link to comment
Share on other sites

Hi Henne,

 

Heel interessant! Tzt zal ik zeker kijken, laat je het weten als het uitgezonden wordt?

 

situatie is niet op ons van toepassing, maar anders zou ik wel serieus nadenken om eraan mee te werken.

 

Groetjes!

Link to comment
Share on other sites

@Henne, heet de redacteur Y Roerdink? Dan ben ik via het 40+ topic al benaderd . Bij mij gaat het wel om op oudere leeftijd zwanger willen worden, niet vanwege carriere willen maken oid,maar het niet hebben van een partner die ook kids wilde. En dan op latere leeftijd alsnog de ware tegen te komen.

Goed dat het onder de andacht wordt gebracht en op een integere manier.

Link to comment
Share on other sites

Hoi Henne,

 

Ik hoor en lees het vaak, dat tegenwoordig 1 op de 7 (of zelfs 6) stellen hulp nodig heeft om zwanger te worden, en dat dit (groten)deels komt door uitstel. Toch zie ik zelf om me heen, en op dit forum, veel vaker wat jij ook al zegt: dat men om medische redenen is aangewezen op IVF/ICSI, en niet vanwege hoge leeftijd. Is het dus wel waar, wat er steeds gezegd wordt, dat dit uitstel zo veel invloed heeft? Op dit forum zie ik opvallend vaak dat 'het' aan de man ligt, en dan is die leeftijd nog minder relevant. Bij mannen neemt de vruchtbaarheid ook wel af, maar niet zo vroeg en drastisch als bij vrouwen.

 

Wat ik wel erg herken is een ander punt dat je aanhaalt: dat mannen vaak veeeeel later kinderen willen dan hun vrouw. Ik heb eens gehoord dat een vrouw gemiddeld 2 jaar bezig is om haar man te overtuigen, en bij mij klopte dat precies. Hij wilde graag wachten tot we een huis hadden met een lege, ongebruikte kamer, en een overschot van 500 euro in de maand waar we niks mee deden. Niet zo'n realistische eis ;-)! En als dan blijkt dat er vruchtbaarheidsproblemen zijn is het toch een nadeel dat je die twee jaar al verspeeld hebt.

 

Nog een punt van overweging: ik zie ook vaak, erg vaak, op dit forum dat vrouwen in de mmm opeens toch spontaan zwanger worden. Als die vrouwen 30 jaar eerder hadden geleefd toen er nog geen IVF was, hadden ze uiteindelijk vast wel een paar kinderen gehad. Die vrouwen/stellen zijn dan dus niet als 'onvruchtbaar' de geschiedenis in gegaan. Wat ik bedoel te zeggen is dat 'tegenwoordig' 1 op de 7 stellen hulp zoekt omdat ze niet snel genoeg zwanger worden naar hun zin, maar dat betekent niet dat al die stellen zonder deze hulp kinderloos zouden zijn gebleven. Misschien is dus dat getal '1 op 7' wel angstaanjagender dan de werkelijkheid.

 

En tot slot! Vrouwen die aan de pil zijn, worden door de hormonen in een staat van 'schijnzwangerschap' gehouden. In die conditie zijn ze minder goed in staat om een juiste partner te kiezen, die immunologisch en genetisch goed bij ze past. Dat schijnt onbewust via geur te gebeuren, en juist rond de eisprong zijn vrouwen daar goed in. Al die vrouwen die al vanaf hun 16e aan de pil zijn hebben hun partners dus gekozen op andere gronden, en dat resulteert misschien in een verminderde gezamenlijke vruchtbaarheid. Ik denk zelf dat dat ook best zou kunnen bijdragen.

 

Ik zat laatst bij een werk-uitje met iemand aan tafel die zei dat al die onvruchtbare mensen misschien beter konden accepteren dat ze dus geen kinderen konden krijgen. Ook omdat je met ICSI bijvoorbeeld dat gen voor slecht zaad weer doorgeeft aan je zoons, die je zonder ICSI nooit had kunnen verwekken. Ik heb gezegd dat-ie eigenlijk groot gelijk had, maar op het moment dat je zelf voor die keuze staat voel je dat echt niet zo. Net zoals het bieden van 4 maanden extra overleving voor kankerpatienten die hoe dan ook dood gaan, met medicijnen die 80,000 euro per behandeling kosten. In het grote plaatje snapt iedereen dat dat een enorme belasting op de zorgkosten is, net als IVF trouwens, maar als het jezelf of een dierbare betreft pak je alle kansen met beide handen aan...

 

Het is daarom goed om het hele IVF-verhaal wat 'menselijker' te maken met zo'n documentaire. Ik ben benieuwd wat ze er van maken!

Groeten,

Barbara

Link to comment
Share on other sites

Helemaal mee eens met Barbara, ook al ben ik dus wel oud(er), mijn vriend zijn zaad is ook slecht en dat was het volgens de artsen ook 15 jaar geleden al geweest.

Uit ervaring weet ook ik dat je steeds je grens verschuift. Als je mij 5 jaar geleden had gevraagd of ik ooit voor ecd zou kiezen had ik nee gezegd. En kijk nu, we zitten midden in het ecd proces. Van buiten af is het vaak makkelijk praten. En rationeel bekeken klopt het ook. Totdat je er zelf mee te maken krijgt, dan is het geen kwestie van ratio meer, maar van gevoel.

Prima als dat wat meer belicht zou worden in de media.

Link to comment
Share on other sites

:bravo: Barbara!! :bpotda:

 

Henne: copy-paste in een mailtje naar Brandpunt??? Lijkt me goed als ze hun onderwerp van meerdere kanten belichten ipv de standaard-kijk 'vrouwen wachten te lang uit vrije wil en krijgen dan hun leeftijd tegen'. Dat is gewoon te makkelijk, te zwart-wit.....

 

Bijzonder trouwens over de pil & de keuze van een man, nooit eerder gelezen!

Link to comment
Share on other sites

Hallo Henne,

 

wat goed dat je meedoet! Ik vind dat er zeker aandacht moet zijn voor omvruchtbaarheid. Er zitten zeker meer kanten aan de zaak. Ook ik wilde al veel eerder kinderen, maar mijn man nog niet. Hij was er nog niet aan toe. En ik heb eerlijk gezegd ook niet de illusie dat het dan wel heel makkelijk gelukt zou zijn, omdat er bij ons geen oorzaak is gevonden. Dus wie zegt dat ik op mijn 25e wel meteen zwanger zou zijn geworden? Ik ben begonnen op mijn 29e, niet jong, maar ook niet oud volgens mij.

En ook belangrijk: toen ik jong was, was de slogan: 'een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!". En dat betekende alles behalve jong moeder worden, maar juist dat je moest studeren, werken en onafhankelijk zijn. Ik was 24 toen ik afstudeerde en om dan meteen moeder te worden dat deed je gewoon niet! Want dan zou je nooit zelf een carriere hebben. Stel je voor...je eerste baan en dan meteen 3 dagen willen werken. Dus ik zeg...lang leve de emancipatie!

De slogan nu is: 'een slimme meid begint op tijd'. En daarmee bedoelen ze wel jong moeder worden. Dus de tijden zijn wel weer veranderd.

Hopelijk krijg je de ruimte in deze documentaire om alle verschillende kanten te belichten.

 

Laat je wel nog weten wanneer het uitgezonden wordt en zo? Want dit onderwerp wil ik (ik denk iedereen hier) niet missen!!

 

Neel

Link to comment
Share on other sites

:bravo: Barbara!! :bpotda:

 

Henne: copy-paste in een mailtje naar Brandpunt??? Lijkt me goed als ze hun onderwerp van meerdere kanten belichten ipv de standaard-kijk 'vrouwen wachten te lang uit vrije wil en krijgen dan hun leeftijd tegen'. Dat is gewoon te makkelijk, te zwart-wit.....

 

Bijzonder trouwens over de pil & de keuze van een man, nooit eerder gelezen!

 

*Bloos*...

Leuk, al die positieve reacties!

:icon_flower:

Link to comment
Share on other sites

Interessant verhaal over de pil en de keuze van mannen,daar zit vast een kern van waarheid in.

 

Maar over de opmerking "slechte zaad-gen" Je leest het juist zo vaak dat verminderderde zaadkwaliteit door te laat ingedaalde balletjes, de bof etc komt en wat denk je van de mannen die hun steralisatie ongedaan hebben laten maken en het alsnog alleen goed is voor icsi of zelfs alleen tese, dat is naar mijn idee een grotere groep dan de mannen de genetisch gezien slecht zaad hebben.

 

Mijn vriend heeft zowel de bof als te laat ingedaalde balletjes en zelf een liesbreuk gehad, en gelukkig was ik al een lange tijd niet meer aan de pil toen ik hem heb leren kennen haha.

 

Ja en zo jammer dat vrouwen (maar ook mannen) vaak te lang wachten, zie het bij vriendinnen van mij ook, op het laatste nippertje nog een kindje, 1 met 40 en 1 met 38, gelukkig hadden hun wel geluk om meteen zwanger te worden.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben ook benaderd door die journaliste. Ik heb een heel gesprek met haar gehad en besloten om ook mee te doen.

Normaal hoef ik niet zo nodig op tv, maar als ik hiermee iets kan bijdragen dat het in de toekomst voor andere vrouwen nog mogelijks is, doe ik het.

 

Het wordt rond 22 april uitgezonden. Ze willen het de avond voor het debat in de 2e kamer uitzenden, in de hoop het debat te kunnen beïnvloeden.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de journaliste ook gesproken, zij willen graag dat ik mee doe. Ik wil het zelf ook wel maar mijn vriend ziet het minder zitten zeker nu we met ecd bezig zijn en wat er de afgelopen dagen heeft gespeeld. Ik heb afgesproken het haar deze week te laten weten.

@ vrouwtjetheelepel; Voor ons geldt dat we ouder zijn, bij mij naast de leeftijd niets mis en bij mijn vriend een zaadprobleem die hij waarschijnlijk ook al op jongere leeftijd zou hebben gehad. Bij mij is het geen kwestie geweest van uitstellen omdat ik zonodig nog carriere wilde maken of verre reizen ofzo ,maar een kwestie van niet de juiste partner hebben/geen partner hebben en pas op latere leeftijd mijn huidige vriend leren kennen. Ik vindt het zo jammer dat er blijkbaar een beeld heerst dat oudere vrouwen met een kinderwens, gewoon te laat begonnen zijn en het uitegesteld hebben. Alleen daarom zou ik al mijn verhaal willen vertellen op tv.

Link to comment
Share on other sites

Ik had eerst gezegd dat ik mee zou doen, maar ben nu erg aan het twijfelen.

Ik vind het belangrijk dat er een goed beeld komt van oudere moeders die IVF doen.

Ik ben er ook zo eentje die eerst geen partner had en daarna eentje met slecht zaad.

En ik vind het belachelijk dat ze de vergoedingen willen verminderen.

 

Maar ik vind het toch wel moeilijk dat daarna iedereen op de hoogte is.

Mijn directe omgeving weet het al, maar de rest van de mensen die we kennen niet.

Dus ik weet het nog niet zeker of ik wel of niet mee doe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use