Jump to content

Geen ivf voor dikke vrouwen


mijnbaby

Recommended Posts

Ivf: verboden voor dikke vrouwen'

AMSTERDAM -

Vrouwen die gezond leven, veel fruit en volkorenproducten eten, hebben tot 60 procent meer kans op een succesvolle ivf-behandeling, bleek uit recent onderzoek van het Eramus MC. In reactie daarop stelt gynaecoloog Walter Kuchenbecker (UMCG) dat vrouwen met overgewicht geen vruchtbaarheidsbehandeling meer zouden moeten krijgen.

 

Buikvet en vet rond de darmen zouden zorgen voor een kleinere kans op een succesvolle zwangerschap. De menstruatiecyclus kan onderbroken worden, ovulatie blijft soms helemaal uit. Een vrouw met overgewicht zou daardoor meer moeite hebben zwanger te worden dan een slankere vrouw.

Overgewicht: geen ivf

De Groningse gyneacoloog constateert in zijn onderzoek dat vrouwen die moeilijk zwanger raken door overgewicht, bovendien moeite hebben af te vallen. Fertiliteitsklinieken zouden vrouwen in een eerder stadium intensief moeten begeleiden bij het afvallen, zodat ze op een gegeven moment zelf weer in staat zijn via de natuurlijke weg zwanger te raken. Dit stelt Kuchenbecker in zijn promotie-onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat vind jij van deze conclusie? Zouden vrouwen meer moeite moeten doen om af te vallen, zodat ze via de natuurlijke weg zwanger worden? Zouden fertiliteitsklinieken hun diensten inderdaad moeten weigeren aan vrouwen met overgewicht? Praat met ons mee!

Link to comment
Share on other sites

En hoe Weten ze dan dat niet zwanger raken komt door het overgewicht??

 

Ze hebben het over geen ovulatie hebben en verstoorde cyclussen. Ik heb ook overgewicht en onderzoeken hebben uitgewezen dat ik zo gezond ben als een vis. Prima bloedwaardes en cyclus op het klokje. Daar zou menig "slanke" dame jaloers op zijn. Prima gewicht wil niet zeggen dat je gezond bent.

 

Pure discriminatie. Rokers en drinkers worden toch ook niet uitgesloten???

Link to comment
Share on other sites

Ja hoor! Mijn BMI was prima en is nu bijna 27 na anderhalf jaar slikken en spuiten! Ik ben 15 kilo aangekomen door die behandelingen. Natuurlijk gaat ieder pondje door het mondje, maar gaan ze daarbij dan ook helpen? Je spuit je toch helemaal suf, ik heb er gastenen, depressies en weet ik veel wat van gekregen! Dan mogen ze ook wel een spuit ontwikkelen die helpt om niet zo aan te komen. Een spuitje meer of minder, hè?

 

Natuurlijk een abnormaal gewicht, met allerlei gezondheidsrisico's lijkt me een ander verhaal. Maar excessief overgewicht is bij meer specialismen een contraindicatie voor behandeling.

 

Ik denk alleen dat 'normaal' overgewicht bij 'normale' Hollandse vrouwen die een kilootje meer wegen, omdat ze bijvoorbeeld al een kind hebben, of aankomen van de behandeling, of gewoon niet het zusje van K.ate Moss zijn, absoluut geen reden mag zijn niet te behandelen. Logisch dat je iemand die 150 kilo weegt aanraadt daar iets aan te gaan doen, daar is toch geen onderzoek voor nodig. Jammer dat kostbaar onderzoeksgeld en kostbare onderzoekstijd wordt verkwist aan dit soort klinklare kul!

 

Beter zouden de hooggeleerde dames en heren hun tijd steken in onderzoek naar beperking van de vreselijke bijwerkingen en vergroting van kansen d.m.v. verbetering van de kwaliteit van embryo's of vergroting van de innestelingskans! Behandelingen zoals Pipelle zijn meer dan veelbelovend. Het heeft effect is al jaren bekend, bijvoorbeeld door vrouwen die direct na het verwijderen van een spiraal zwanger raken. Men weet dus al dat prikkelen van de baarmoeder een positief effect heeft op de innesteling. Doe dáár onderzoek naar! In plaats van je als onderzoekers over te geven aan de wet van de remmende voorsprong en te gaan zitten neuzelen in de marge over overgewicht van vrouwen. Nederland sjokt inmiddels totaal ingekakt achter in omringende landen en andere landen in de wereld aan op gebied van fertiliteitsbehandelingen. Doe daar wat aan, als je zonodig een hoogwaardige kenniseconomie wilt blijven!!! Dan beloof ik dat ik vandaag niet bij de Mac zal stoppen!

 

Ik heb gezegd!

 

Jongens, wat kan ik me hier kwaad om maken!

Link to comment
Share on other sites

En hoe Weten ze dan dat niet zwanger raken komt door het overgewicht??

 

Ze hebben het over geen ovulatie hebben en verstoorde cyclussen. Ik heb ook overgewicht en onderzoeken hebben uitgewezen dat ik zo gezond ben als een vis. Prima bloedwaardes en cyclus op het klokje. Daar zou menig "slanke" dame jaloers op zijn. Prima gewicht wil niet zeggen dat je gezond bent.

 

Pure discriminatie. Rokers en drinkers worden toch ook niet uitgesloten???

 

Sterker nog! Onderzoek heeft onlangs uitgewezen dat mensen met een BMI tussen 25 en 30 minder kans hebben te overlijden als ze ziek worden. Dat is natuurlijk ook wel logisch, want als je in het ziekenhuis belandt is de kans groot dat je een infectie oploopt, omdat het daar smerig is! Dan kan je dus wel een buffertje gebruiken, want de kans dat je verzwakt - niet alleen door de operatie, maar ook door infecties - is aanzienlijk! Kortom: een kilootje meer kan je leven redden als je wordt overgeleverd aan de dames en heren medici!

Link to comment
Share on other sites

Wat bereft roken, ik weet niet hoe ze het controleren maar weet wel dat Voorburg rokers 'weigert' en ja, ook behandelingen bij overgewicht ontmoedigt. Alle uitzonderingen daargelaten is het over het algemeen echt zo dat je met een gezond gewicht (en wat dat is valt over te discusieren) meer kans raakt om zwanger te raken. Los van een IVF behandeling. Maar of ziekenhuizen daarom het 'recht' zouden moeten hebben om vrouwen (en mannen?!) met overgewicht een behandeling te weigeren vind ik een heel dubieuze vraag. Het is wat hier al gezegd wordt, vaak helemaal niet de aanleiding voor de behandeling en dat wordt in dat stukje wel gesuggereerd. IVF is nu dus niet alleen voor te oude vrouwen, maar ook voor te dikke. 42plus hebben we uitgesloten, op naar de volgende groep. Zo komt het een beetje op mij over.

 

Ik realiseer me dat ik makkelijk kan praten hoor, hoewel ik dus in Voorburg de opmerking meekreeg dat ik écht niet lichter mocht worden, zij kijken dus ook de andere kant op, dus vind het moeilijk me in deze discussie te mengen. Op zich vind ik (goede!) hulp bij afvallen voor een behandeling helemaal niet slecht. Want ook al is het overgewicht misschien niet de reden voor de IVF, elke kilo minder schijnt echt een aantal procent meer kans te geven. Maar om afvallen als voorwaarde te stellen of reden om uit te sluiten, dat recht heeft niemand lijkt mij. Zeker niet als je bedenkt dat veel vrouwen juis aankomen dóór de IVF!!

 

(Overigens heb ik m'n vraagtekens bij dat onderzoek van het emc want ik weet hoe een vriendin op dat 'gezond zwanger worden' spreekuur behandelt is, welke vragen er gesteld werden en welke conclusies er getrokken werden).

 

Nou ja, de media zullen er wel weer van smullen....laat je niet opfokken meiden.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben een vrouw met overgewicht. Echter uit de onderzoeken is gebleken dat ik helemaal gezond ben, mijn hormoonspiegel is bijna perfect en alles ziet er perfect uit. De reden dat ik met IVF bezig ben is omdat mijn partner (wel helemaal gezond gewicht, geen grammetje vet te veel) onvruchtbaar is. Dus het weigeren van te zware vrouwen voor een ivf-behandeling is iets waar ik me niet in kan vinden. Als je onvruchtbaar bent door overgewicht, dan kan je inderdaad aangeven dat een vrouw eerst eens moet afvallen (het schijnt dat 10% lichaamsgewicht al een ongelooflijke boost in vruchtbaarheid geeft), maar ik moet zeggen dat er ook nogal eens gegeneraliseerd wordt (toen wij bij de gynaecoloog kwamen, gingen ze er wel vanuit dat het aan mij zou liggen omdat ik tegen de 100kg weeg.

Link to comment
Share on other sites

Debje, ik heb wel een vraag hoelang ben je.

 

Ik ben zelf 1.85, dus met een gewicht van 100 kg heb ik nog een acceptabele BMI.

De laagste BMI die ik gehad heb was 27.9, ik woog toen 95 kg en had kledingmaat 42.

De grens in het EMC ligt op 33,0 en het gezond zwanger spreekuur in het EMC vonden wij nergens op slaan.

Een procedure, de medewerker ging het vetgehalte bepalen van mijn partner, maar kwam er een twee drie niet uit daar, doordat hij door zijn werk teveel spiermassa heeft.

 

Zelf vind ik roken en drank iets waar je direct mee moet stoppen als je een kinderwens hebt, ook als je geen vruchtbaarheidsproblemen hebt.

 

Hoe verklaren ze het dan dat mijn nicht met een gewicht van ik verwacht ruim 130 kg wel spontaan zwanger raakt en mijn vriendin van 120 kg maar op een natte dweil hoef te gaan staan en jahoor zwanger. Daarbij komt nog dat ze beide 1.70 zijn. Dus BMI in combinatie met lastig zwanger worden daar geloven wij niet in.

 

Ik geloof wel als je een kinderwens en overgewicht hebt, je toch echt wel naar je eigen levensstijl moet kijken.

Nu er moet worden bezuinigd en ja dit treft de zorg natuurlijk het hardst, worden er sneller dit soort maatregelen getroffen.

En zoals er geschreven wordt, ieder pondje gaat echt door het mondje en als je weet wat de behandeling kost, wat we allemaal weten, kan ik mij wel voorstellen dat ze ervoor willen zorgdragen dat de slagingskans zo groot mogelijk is, daar het toch al een stressvolle periode is.

 

Maar weigeren of eerst een maagbalon laten plaatsen, want ik denk gelijk in oplossingen, vind ik ook erg heftig.

Link to comment
Share on other sites

"Fertiliteitsklinieken zouden vrouwen in een eerder stadium intensief moeten begeleiden bij het afvallen, zodat ze op een gegeven moment zelf weer in staat zijn via de natuurlijke weg zwanger te raken."

 

Uhm... ok, stel ik ben 30 kilo afgevallen, maar mijn man heeft heel slecht zaad, zou ik dan volgens deze meneer een grotere kans hebben om natuurlijk zwanger te worden? Snap best dat er een link is hoor maar mensen weigeren...

 

Ik heb het ook te horen gekregen: het was beter als ik 10 kilo afviel, maar ze lieten het aan mijzelf over. Dat lijkt me de beste manier om er mee om te gaan. Ik ben van de eerste natuurlijk zwanger geraakt met hetzelfde gewicht, alleen toen was ik (en mijn partner) jonger, werd mij verteld.

 

Je weet toch nooit zeker waardoor je wel of niet zwanger wordt, alles moet op zijn plek vallen bij een goede bevruchting, daar ben ik inmiddels van overtuigd.

Link to comment
Share on other sites

Volgens de BMI-berekening heb ik ook overgewicht, hier deden ze in het VU ook erg moeilijk over.

Bij het intake gesprek gaven ze direct aan dat ik te zwaar ben (mijn BMI was toen 28 of 29) en dat ze me niet willen helpen zonder dat ik op een 'gezond' gewicht ben. Tevens zouden de slagingskansen bij overgewicht fors minder zijn. Bij de uitgangsecho konden ze mijn linker eierstok niet goed vinden.

 

Ik ben toen op geheel eigen kracht in 3 maanden tijd bijna 15 kilo afgevallen. Toen er opnieuw een uitgangsecho werd gemaakt waren ineens beide eierstokken zichtbaar.

Vrij snel na de bevalling was ik de zwangerschapskilo's alweer kwijt, een jaar na de bevalling ben ik zelfs lichter dan voor m'n zwangerschap.

 

Ik vind het ergens wel goed dat ze zo streng zijn qua gewicht, met (extreem) overgewicht beginnen aan een zwangerschap kan voor veel complicaties zorgen en dat willen de fertiliteitsartsen natuurlijk beperken.

Link to comment
Share on other sites

Hoe dubbel is dit. Ik heb ook een bmi van rond de 30 (mede door de hormonen), maar ben tot nu toe met dit gewicht van beide terugplaatsingen zwanger geworden.

Eerst was het advies: afvallen! En de laatste keer (na mijn miskraam) zei de gyn dat het wel duidelijk was waar ons probleem lag (de bevruchting dus - wij hebben ICSI) en heeft ze niet eens meer naar mijn gewicht gevraagd. Als deze cryoterugplaatsing niet lukt, kunnen we ons dan ook weer gewoon aanmelden (gelukkig).

En daarbij: vaak is het probleem zelfs onbekend.... en dan wordt het volgens mij wel heel 'gemakkelijk' op het gewicht van de vrouw gegooid.

Uiteraard wil ik ook die extra kilo's weer kwijt, maar zo gemakkelijk gaat dat niet helaas.

Link to comment
Share on other sites

Tja, dit zijn en blijven altijd moelijke discussies... Ik raakte 'zwanger' van onze eerste icsi, weliswaar maar een hcg van 16 en dus liep T niet goed, maar ik woog toen inderdaad 100 kilo. De tweede poging was ik 20 kilo kwijt en uit die poging is fiene geboren. Zou het daar aan gelegen hebben? Of juist aan het feit dat er bij de eerste poging 7 zaadcellen gevonden zijn bij mijn vriend en bij de tweede na een tese voldoende zaad aanwezig was? Feit blijft dat ik bij beide puncties 30+ follikels had waaruit bij de eerste poging 21 eicellen en bij de tweede 25 eicellen gevonden werden. Die resultaten zijn dus inwisselbaar.

 

ik vind het weer typisch Nederlands om hele groepen zo over een kam te smeren. Juist bij ivf en icsi is geen situatie gelijk en moet de medische wereld kijken naar de mensen en niet naar de nummers...

Link to comment
Share on other sites

Ik ben inmiddels 15 kg afgevallen omdat ik graag zwanger wilde worden en hoorde dat overgewicht een negatieve invloed kon hebben. Ik heb (en had) een BMI dat net binnen de grenzen bleef (

Voordeel: mijn vel is nog niet helemaal in de oude proporties terug, dus dan past hopelijk mijn zwangere buik er nog redelijk in (scheelt weer extra striae :-) )

 

Maar goed, als is aangetoond dat de zaadkwaliteit van de man het probleem is, vind ik het criterium 'overgewicht bij de vrouw' toch aanzienlijk minder zwaar wegen, dan wanneer de problemen toch vooral of alleen aan de kant van de vrouw lijken te liggen.

Link to comment
Share on other sites

vlinder, ik ben 1.75, dus wel duidelijk te zwaar. Ben wel helemaal gezond. Eet gezond en krijg genoeg beweging. Moet wel zeggen dat in het ruime jaar dat we geprobeerd hebben, ik vaak getwijfeld heb of het aan mij kon liggen. Het is fijn om te weten dat het niet aan mij ligt, maar moet wel zeggen dat ik door de injecties (ben nu decapeptyl aan het spuiten) ik nog meer aan het aankomen ben en mijn buik steeds meer opgezwollen raakt.

 

Neemt voor mij niet weg dat als er duidelijke aanwijzingen zijn dat onvruchtbaarheid wel veroorzaakt wordt door overgewicht, dat je daar eerst wat aan moet doen. Zelf ben ik sinds ik het gehoord heb dat we aan de IVF moesten ook nog bezig geweest om een paar kilo af te vallen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb geen overgewicht en heb om me heen best wat vrouwen die dat wel hebben. En die zijn altijd zo zwanger op de natuurlijke manier, ik dacht soms dat ik misschien eerst 10 kilo moest aankomen. Wat meer vet rond de heupen is in mijn omgeving wel succesvol. Daar heb ik geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Dus...

Link to comment
Share on other sites

Interessante discussie. Dit onderwerp staat morgenavond gepland om 20.30 uur op tv bij De Vijfde Dag (Ned2)

Ze zijn nog op zoek naar vrouwen met hoog bmi, kinderwens en problemen met ivf intake.

Wie van jullie durft om voor de tv haar ervaring te vertellen? ik heb hier ook een oproep over geplaatst.

ik ben hier zelf niet bij betrokken, maar ik voel me wel betrokken (zit nu in IVF behandeling, BMI 28) en ik ga zeker kijken. Ik ben benieuwd naar de reportage. Ik denk dat het goed is als mondige IVF vrouwen met hoog BMI voor de minder mondige vrouwen opkomen en de andere kant van het verhaal laten zien.

Link to comment
Share on other sites

het programma is uitgesteld naar volgende week woensdag. De redactie zoekt nog vrouwen die hun verhaal willen vertellen. Het is journalistiek een goed programma. Mocht je toch geroepen voelen om voor jezelf en andere vrouwen op te komen... Ik denk dat het goed is om onze kant van het verhaal ook te belichten. Alle vrouwen die ondanks hoge BMI maar dankzij IVF toch een kindje krijgen, moeten deze kans ook krijgen in de toekomst en niet buitengesloten worden. Het traject geeft genoeg stress, als je verplicht moet afvallen, geeft het meer stress en kost het veel vruchtbare maanden. Zelf ben ik 15 kilo aangekomen sinds ik in het IVF traject zit, ik zou er erg verdrietig van worden als mijn IVF traject daardoor uitgesteld zou moeten worden.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Interessante discussie. Dit onderwerp staat morgenavond gepland om 20.30 uur op tv bij De Vijfde Dag (Ned2) Ze zijn nog op zoek naar vrouwen met hoog bmi, kinderwens en problemen met ivf intake.Wie van jullie durft om voor de tv haar ervaring te vertellen? ik heb hier ook een oproep over geplaatst. ik ben hier zelf niet bij betrokken, maar ik voel me wel betrokken (zit nu in IVF behandeling, BMI 28) en ik ga zeker kijken. Ik ben benieuwd naar de reportage. Ik denk dat het goed is als mondige IVF vrouwen met hoog BMI voor de minder mondige vrouwen opkomen en de andere kant van het verhaal laten zien.[/quoteHoi hoi ik wil heel,even reageren toen wij voor het eerst in het ziekejhuis,kwamen voor ivf werden,we niet eens geholpen ik heb een bmi van 33 dus ik was,te zwaar ik ben inmiddels,wel 40 kg afgevallen gezond bmi maar nu sta ik op een wachtlijst ik wil graagmijn verhaal kwijt
Link to comment
Share on other sites

Wil wel even reageren....

bij mijn eerste kindje woog ik in het begin 78 kilo. Naar meerdere follikelmetingen... En puregon en pregnyl spuiten en een hsg zwanger geworden.

Daarvoor woog ik 123 kilo en met behulp van een maagbandje 45 kilo afgevallen.

na de bevalling woog ik begin 90 kilo...

Vervolgens weer zwanger willen worden maar geen puf om eerst weer af te vallen.

Meerdere IUI's gehad... Weer HsG ... Zwanger, helaas missed abortion.

Daarna over gegaan op IVF.. Gewicht inmiddels 95 kilo Bmi van 32,9...(injecties helpen niet om af te vallen trouwens).

Men heeft totaal geen bezwaar gemaakt wat betreft mijn BMI...Na eerste IVF poging in combinatie met menopur direct zwanger.

Vind trouwens BMI metingen ook helemaal niet realistisch. Toen ik 78 kilo woog (dat is max van mijn toegestane BMI), kreeg ik achteraf te horen dat men mij toen veel te mager vonden. Zag er niet gezond uit...

En hoe meet je dat dan met sporters? Bijvoorbeeld bodybulders? Zijn zij ook te zwaar? Iedereen heeft zijn eigen bouw. BMI klopt niet. Men wordt over een kam geschoren. Lekker makkelijk!

Bij mijn tweede zwangerschap was ik wederom over de 100 kilo.

Nu ben ik weer bezig en de 90 kilo komt in zicht. Als ik nu rond de 80 kilo weeg ben ik dik tevreden. Dunner moet ik niet worden. Staat mijn niet. Maar volgens mijn BMI zal ik te zwaar zijn.

 

gr shanna

Link to comment
Share on other sites

Het is jammer voor de individuele gevallen maar klinieken worden steeds meer afgerekend op hun succespercentages. Die kunnen ze ophogen door de zogenaamde risicogevallen (overgewicht, hogere leeftijd) van te voren al weigeren. Erg oneerlijk maar wel de harde waarheid.

 

Afgezien daarvan lijkt het me voor een vrouw niet prettig om met overgewicht zwanger te zijn, een zwangerschap is sowieso al zwaar genoeg voor je lichaam!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use