Jump to content

Hoe lang utrogestan gebruiken na verse tp?


Dublin

Recommended Posts

Dames, ik ben zeer benieuwd naar de adviezen van het utrogestan gebruik bij tp van een versie IVF/ICSI poging. Wij zijn bezig met een poging voor een brusje en in het zkh waar wij lopen is het nu (sinds een jaar) gebruikelijk om vanaf de dag van tp te starten met de utro en dan 10 dagen 3 maal daags 2 bolletjes te gebruiken. Mijn vorige poging heeft geleid tot een zwangerschap, maar ook een VMK die startte na het stoppen met de bolletjes.

Mijn gevoel zegt dat ik de utro langer moet gebruiken dan 10 dagen, maar de arts geeft aan dat dit niet hoeft. Zwangerschapshormonen moeten voldoende zijn om een goede zwangerschap te houden.

 

Iemand tips?

Link to comment
Share on other sites

Hi Dublin,

 

Bij mij in het ZH was het protocol dat je startte met de utrogestan op de dag van de punctie. Hiermee gewoon doorgaan, bij een positieve test kreeg je dan meteen een herhalingsrecept om iig door te gaan tot een week of 8. Bij mijn eerste IVF was ik zwanger, maar na een goede echo op 6w3d is het hartje gestopt eigenlijk vlak na het stoppen met de utrogestan. Vandaar dat ik daarom toen ik zwanger was bij IVF3, langer 'mocht' doorgaan. Tot een week of 11 3x2 bollen per dag, daarna heel langzaam afgebouwd tot ik bijna 13 weken zwanger was. Er is nooit een progesteron spiegel geprikt maar gevoelsmatig was er toch een verband.

Ik zou zeggen: gewoon aankaarten en vragen of je er mee door kunt gaan tot een week of 12. Als ze niet meer willen voorschrijven is het misschien mogelijk om via meelezeressen nog wat op de kop te tikken... Of anders je HA te vragen om een herhalingsrecept?

Link to comment
Share on other sites

Hoi Dublin,

 

Wat leuk dat jullie voor een brusje gaan, heel veel succes!

 

In het VU moest ik met de bollen beginnen op de dag van de tp en moest ik doorgaan tot de testdag. Ik heb in totaal 11 dagen bollen gebruikt. Bij de cryo tp in natuurlijke cyclus heb ik helemaal niks gebruikt na de tp.

Link to comment
Share on other sites

Hoi Dublin,

Bij een cryo in kunstmatige cyclus heb je geen geel lichaam dus dan wordt er geen progesteron door een geel lichaam aangemaakt en 'moet' je tot ongeveer 12 weken Utrogestan gebruiken, tot de placenta de hormoonproductie heeft overgenomen (dat is rond 10 weken). Bij een verse zijn de theorieën verschillend. In principe zijn er gele lichamen van de eicellen, en zorgen de eierstokken dus voor voldoende hormoonproductie, maar er zijn ook theorieën dat er in de follikels is geprikt en dat de productie daardoor en door alle medicatie gerstoord kan zijn. Ik heb het twee keer tot 12 weken gebruikt, terwijl mijn ziekenhuis het niet voorschrijft, maar ze vonden het ook niet erg dat ik het langer wilde gebruiken. 'Als het jou een rustig gevoel geeft dan doen we het toch?!' was de reactie.

Je kunt het met enige moeite via internet krijgen, maar er zijn ook wel andere wegen om aan een paar extra doosjes te te komen. Het is in ieder geval niet gevaarlijk voor de baby ofzo, dus als je liever langer gebruikt, dan zou ik het gewoon doen!

Mij wens je een mooie, doorgaande zwangerschap!

Floor

Link to comment
Share on other sites

Dublin, ik heb bij mijn dochter de Utro ook tot 12 weken gebruikt. Ook een beetje eigen initiatief eigenlijk, omdat het voor mij goed voelde. De zwangerschap ervoor werd het ook geadviseerd, vandaar eigenlijk.

kwaad kan het zeker niet en als het je gerust stelt, zou ik het zeker doen.

overigens haalde ik de Utro steeds weer als herhaalrecept, dus geen briefje van de gyn nodig, alleen de eerste keer vanaf de punctie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use