Jump to content

Risico van ICSI


bianca1

Recommended Posts

Hoi,

 

Vandaag heb ik een gesprek gehad met Dr Jansen in Voorburg.

Eindelijk hebben we groen licht gekregen om in November weer van start te gaan na aardig wat onderzoeken etc.

In ons vorige ziekenhuis hebben we 1x ivf gehad maar doordat er maar 1 embryo was ontstaan hebben we onze 2de poging gekozen voor ICSI.

Nu vroegen we vandaag of dat we nu ook weer ICSI toe konden laten passen.

Dit kon wel maar hij vroeg ofdat wij de risico van ICSI wisten. Uhmmm nee.Dus er werden gelijk formulieren gehaald waarin het 1 en ander uitgelegd werd.

En volgens Dr Jansen is het dus zo dat mochten we een zoon krijgen de kans groot zou zijn dat hij onvruchtbaar zou zijn.Bij een meisje geld dit niet.

Dit omdat de zaadcel er van buiten wel goed uitziet maar ze niet aan de binnen kant kunnen kijken.

Vond dit wel vreemd om te horen.We hebben dit nog nooit eerder gehoord. Ook moeten we dus de formulieren tekenen.

We laten sowieso ICSI toepassen.Maar het is een lastige keuze.Maar wij zien het gewoon het zelfde als wanneer je natuurlijk zwanger raakt dan weet je toch ook niet of je kindje later vruchtbaar is of niet?

Hebben jullie hier ook van gehoord??

 

Groetjes Bianca

Link to comment
Share on other sites

hoi Bianca

 

bij ons is dat wel aangekaard ( in Brussel) maar dat zou alleen aan de orde zijn als er bij mijn een bepaalde chromosomale afwijking zou zijn, indien die er zou zijn dan zou een zoontje ook azoospermie hebben, maar uit het onderzoek kwam geen chromosoomafwijking.

Toen ik dat hoorde (en de uitslag nog niet wist) dacht ik ook, als we een zoon krijgen en als hij die afwijking heeft dan weten we dat tenminste, kunnen we hem voorbereiden en wie weet hoe ver ze tegen die tijd weer zijn?

Link to comment
Share on other sites

Het hangt er natuurlijk erg van af waarom de man verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar is. Als de oorzaak ligt in een genetische afwijking, dan is de kans natuurlijk aanwezig dat deze afwijking meegegeven wordt aan een zoon. Als de oorzaak niet genetisch is, heeft ICSI dus geen enkele invloed op de vruchtbaarheid van de kinderen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb er geen verstand van.Weet alleen dat peet te veel ronde cellen heeft en teveel witte bloedlichaampjes.

Lijkt me stug dat je zo iets door kan geven aan je kind want dit is toch niks genetisch of ben ik gek?

En het lijkt me dan dat het ook geld voor ivf en voor als je natuurlijk zwanger raakt.

Link to comment
Share on other sites

Het is een chromosonale afwijking. Eentje waarbij een "normale" bevruchting nooit zou plaatsvinden. De zaadcel zou dan nooit de eicel binnendringen. Dus bij IVF is dit probleem niet.

Er is bij ons ook op gechecked (dacht ik...........is lang-lang geleden). Schijnt niet bij elke man het geval te zijn. Het zit em dus in het Y chromosoom, waardoor meisjes het niet kunnen krijgen.

Link to comment
Share on other sites

Oke! Dank je voor je uitleg.

 

Bianca, alvast heel veel succes met de komende poging. toi toi toi

 

Het is een chromosonale afwijking. Eentje waarbij een "normale" bevruchting nooit zou plaatsvinden. De zaadcel zou dan nooit de eicel binnendringen. Dus bij IVF is dit probleem niet.

Er is bij ons ook op gechecked (dacht ik...........is lang-lang geleden). Schijnt niet bij elke man het geval te zijn. Het zit em dus in het Y chromosoom, waardoor meisjes het niet kunnen krijgen.

Link to comment
Share on other sites

Bij een factor van buitenaf zoals chemo of een ongeluk dat de verminderde zaadkwaliteit/kwantiteit veroorzaakt, geldt dit niet.

Als het aangeboren is (en er dus geen duidelijke andere verklaring te vinden was bij je man) kan het worden doorgegeven.

Het geldt dan wel voor ICSI en niet voor IVF en/of natuurlijke zwangerschap, omdat die laatste twee dus niet kunnen optreden

bij te slechte zaadkwaliteit. Kun je wel IVF of natuurlijk zwanger worden, is het zaad niet drastisch slecht (en dus boven het miljoen).

Link to comment
Share on other sites

Het gaat om een fout op het y chromosoom dat de vader door kan geven aan een zoon. Wat ik destijds van dr Jansen heb begrepen is dat ze hier nog nog te weinig van weten om het echt van tevoren vast te stellen. Er is een aantal chromosoom afwijkingen dat ze vast kunnen stellen met testen, maar als er niks uit de testen komt betekent dit dus niet dat er geen risico is. Vandaar dat ze hier expliciet op wijzen in een aantal ziekenhuizen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hallo, Wij hebben onlangs een eerste poging ICSI gedaan. We hadden in totaal 13 eitjes die geïnjecteerd zijn. Hier zijn helaas geen bevruchtingen uitgekomen.  Uit het onderzoek is ook niets raars gekomen, geen afwijkende eicellen of zaadcellen.  Nu willen we niet hetzelfde riedeltje nog eens doen zonder verder onderzoek.  We hebben onze zinnen gezet op Gent. Daar schijnen ze meer onderzoek te doen.  Zijn er meer mensen die geen bevruchtingen hebben gehad na een - in principe - succesvol ICSI traject tot dan toe? En wat zijn jullie vervolgstappen?   
  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use