Jump to content

Artikel NRC.next 19.04.2012


Beanie
 Share

Recommended Posts

Artikel op de opinie pagina van de NRC.next van gisteren:

 

Geen subsidie naar eicelbank

 

Waarom krijgt de eicelbank subsidie maar de stamcelbank niet? Voor het pure egoïsme van 'ik wil perse een kindje' betaal ik liever geen belasting.

ISABELLE BUHRE

 

Het UMC Utrecht is deze maand gestart met het werven van eiceldonoren. Daarmee moet een zogeheten 'eicelbank' worden opgericht. Vrouwen die zelf niet zwanger kunnen worden, kunnen dan gemakkelijk voor een donor bij de eicelbank en voor verdere IVF-behandeling bij het ziekenhuis terecht. Volgens hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bert Fauser voorziet het ziekenhuis hiermee in "een duidelijke behoefte bij een bepaalde groep vrouwen".

Dit bericht kwam begin april in het nieuws, en passeerde onze aandacht vrijwel zonder commentaar. Prima toch, als die arme vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen geholpen worden? Een teken van beschaving en medemenselijkheid, toch? Nee, het is helemaal niet prima. Het is een volkomen verkeerde besteding van gemeenschapsgeld.

Een paar dagen na het bericht over de eicelbank, op 6 april, verscheen een alarmerend artikel in Metro getiteld 'Vechten voor Gerzon'. Hierin vertelt de 25-jarige Sarah Mathijs hoe moeilijk het is om voor haar vriend Gerzon, die acute leukemie heeft, een stamceldonor te vinden. Gerzon moet spoedig een stamceltransplantatie ondergaan om de ziekte te kunnen overleven. Maar hij is van oorsprong Moluks, en in de stamcelbank zijn bijna geen niet-westerse donoren opgenomen. Daardoor is de kans op een match maar klein.

Maar in het artikel stond ook dit: 'De stamceldonorbank krijgt geen overheidssubsidie en bekostigt de donorwerving uit eigen middelen. Als je zelf liever geen donor wilt worden, maar wel iets wilt bijdragen, kun je ook geld geven.' Inderdaad: op de website van de Stamcelbank, stamceldonor.org ,smeekt de organisatie om geld.

Het is onbegrijpelijk. In een en dezelfde week zien we het volgende. Het UMC Utrecht kan gemeenschapsgeld uitgeven aan een database van menselijk materiaal, die dient voor de persoonlijke wens van een klein aantal vrouwen. Een andere database van menselijk materiaal moet zichzelf zien te bedruipen, terwijl er deze er is om doodzieke mensen te genezen. Wat heeft nu prioriteit?

IVF-behandelingen worden vergoed door de verzekering, terwijl deze geen enkele medische noodzaak kennen en tussen de 2.000 en 4.000 euro per keer kosten. Maar ook donoren voor deze nieuwe eicelbank van het UMC zullen een vergoeding krijgen, namelijk zo'n 900 a 1.000 euro per persoon. Professor Fauser in De Telegraaf: "We leven wel in 2012, mensen hebben een drukke baan, kinderen, je kunt het niet helemaal zonder compensatie doen. Dan komt er niemand."

Nou, dan komt er maar niemand. Het vergoeden van eiceldonatie en IVF-behandelingen is namelijk pure decadentie. Een eicelbank en IVF vallen in het rijtje cosmetische chirurgie en haartransplantatie: mensen zijn ongelukkig met een aspect van hun leven, en willen dat met medische middelen veranderen. Juist omdat dit inspeelt op een persoonlijke wens en niet op medische noodzaak, zoals bij kanker of een andere ziekte, kan dit prima geregeld worden via aan regels gebonden privé-klinieken.

Bovendien zijn er voor het probleem, geen kinderen kunnen krijgen, alternatieven voorhanden: adoptie, het zorgen voor pleegkinderen of het mee zorg dragen voor de kinderen van anderen, van familieleden of vrienden bijvoorbeeld. Dat is zelfs een beter alternatief dan IVF, bezien in het licht van de overbevolking van de aarde. We leven momenteel met 7 miljard mensen, en dat aantal zal nog toenemen tot 9 miljard in 2050. De ecologische voetafdruk van de totale wereldbevolking wordt veel te groot voor de draagkracht van de aarde. UNICEF schat daarbij het aantal weeskinderen tussen de 143 en 210 miljoen. De overheid zou mensen eerder moeten stimuleren om kinderen te adopteren, dan een cent aan een eicelbank uit te geven.

De kosten van de gezondheidszorg stijgen naarmate we gezamenlijk ouder worden, en naarmate er betere behandelmethoden beschikbaar komen. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden. Gemeenschapsgeld moet gaan naar het genezen van ziekten, niet naar de persoonlijke kinderwens van een kleine groep vrouwen.

Voor het pure egoïsme 'ik wil per se een kindje van mezelf' wil ik geen belasting betalen. Voor het genezen van een ernstige ziekte, die de een toevallig overkomt maar ons allemaal zou kunnen overkomen, is het wel gerechtvaardigd om gemeenschapsgeld uit te geven. Sterker nog, dat is onze morele plicht.

De stamcelbank verdient overheidssubsidie, een eicelbank en IVF-behandelingen niet. Het wordt tijd dat deze verkeerde prioriteit in de gezondheidszorg wordt rechtgezet.

 

Isabelle Buhre (1989) is journalist en kernlid van de liberale denktank Liberales.

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 98
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ach wacht maar tot ze zelf een kinderwens krijgt die onverhoopt niet vervuld kan worden. Typisch geval van zwart wit denken dat jonge mensen vaak nog hebben... komt vanzelf goed als ze wat ouder wordt...

Link to comment
Share on other sites

Ach Isabelle toch, je weet vast niet hoe het voelt om ongewenst kinderloos te zijn. Puur verstandelijk is het allemaal makkelijk praten (en vinden).

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de bewuste mevrouw even gegoogled. Dit is van haar Twitter profiel (https://twitter.com/#!/ibuhre) Blijkbaar is ze bewust kindvrij ... whatever that means.

 

[h=1]@ibuhre[/h]Latinist | journalist voor o.a. HP/De Tijd | freelance vertaler | kernlid politieke denktank @Liberalesbe | liberaal, feminist, seculier | bewust kindvrij

Amsterdam, NL · http://www.linkedin.com/in/isabellebuhre

Link to comment
Share on other sites

Jemig, aan zulke journalisten moeten ze geen rooie cent meer uitgeven....is ze nou helemaal......zij met haar hersenloze pan.

Ook ik ben erg kwaad na het lezen van het stuk. Houd verder ook maar mijn mond.

 

Om het even recht te zetten, voor beide geldt een subsidie, dat is mijn mening.

Link to comment
Share on other sites

Nadat ik ook heb zitten koken, sta ik op het punt onderstaande reactie naar NRC Next te mailen:

23 jaar is Isabelle Buhre die van mening is dat IVF behandelingen en de eicelbank geen overheidssubsidie verdienen. 23 jaar… nee dan heb je meestal nog geen kinderwens. En als je favoriete merken Burberry, Lacoste, Ralph Lauren en Tommy Hilfiger zijn (bron: Hyves), dan kan ik me voorstellen dat je je geld liever aan andere dingen uitgeeft dan aan ‘pure decadentie’ als een IVF behandeling.

 

Vooropgesteld: ik ben óók van mening dat een stamcelbank subsidie zou moeten krijgen en dat het enorm schrijnend is dat mensen overlijden door een tekort aan donoren. Maar om hier aandacht voor te vragen door een kinderwens te bestempelen als puur egoïsme, valt bij mij verkeerd.

 

Isabelle Buhre is nog jong en helaas nog naïef. Zij denkt nog dat geen IVF vergoeden in Nederland leidt tot minder overbevolking. En hoeven dan alleen mensen die niet spontaan zwanger kunnen worden hier rekening mee te houden? Misschien kunnen we dan beter een één-kindpolitiek invoeren in Nederland. Dat zou ook een hoop geld schelen aan kinderbijslag, opvang etc.

 

Zij denkt dat adoptie en pleegzorg prima alternatieven zijn voor het krijgen van een ‘eigen’ kind. Weet zij wel hoe moeilijk adopteren is? En dat je hier al niet meer voor in aanmerking komt als je man toevallig zeven jaar ouder is dan jij en dus de veertig gepasseerd voor jij halverwege de dertig bent? Realiseert zij zich dat pleegzorg iets heel anders vraagt van mensen dan ‘normaal’ ouder zijn? Bovendien: omdat iemand zelf toevallig niet spontaan zwanger kan worden, moet die dan maar de rotzooi opruimen van een ander die wel in een vloek en een zucht een kind op de wereld kan zetten maar er ‘toevallig’ niet voor kan zorgen?

 

In de discussie of IVF wel of niet vergoed zou moeten worden, wordt een kinderwens vaak vergeleken met cosmetische ingrepen. Het is een eigen keuze, niet medisch noodzakelijk. In dat licht zouden we medische kosten als gevolg van sportongelukken ook niet meer moeten vergoeden. Skiën of voetballen is tenslotte je eigen keuze, toch? En wat te denken van mensen die door hun eigen keuze om te roken of drinken kanker krijgen? Die ernstige ziekte die de één toevallig overkomt maar ons in principe allemaal zou kunnen overkomen?

 

Verminderde vruchtbaarheid is helaas ook iets dat ‘de één toevallig overkomt maar ons in principe allemaal kan overkomen’. Ik mag hopen voor Isabelle dat het haar bespaard blijft.

Link to comment
Share on other sites

Ik sluit me volledig bij je stuk aan Henne. Alleen de moeite die je hebt genomen voor het maken van deze opzet, is zij niet waard.

Ben benieuwd of je een reactie ontvangt van NRC.

Link to comment
Share on other sites

José, dat kost mij geen enkel moeite hoor, is deels mijn werk al ben ik geen journaliste ;-) En dit opschrijven zorgt er ook voor dat ik niet ontplof en straks gewoon slaap haha. Discussies over wel of niet vergoeden van IVF laat ik meestal van me afglijden, maar de toon van dit kind schoot me gewoon echt in het verkeerde keelgat.

Link to comment
Share on other sites

Henne, wat een geweldige reactie... Ff op het forum vanuit een heerlijk Lissabon maakt deze dame dat ik écht met stomheid geslagen ben. Hoe ontzettend onnozel kan iemand zijn?? Ik hoop oprecht dat zij "bewust kindervrij" blijft want als deze hersencellen zich vermenigvuldigen dan kan daar enkel een theezeef uit voort komen... wat een domme muts!! Zo... en nu op naar de douche om weer een leuke avond te hebben!!

Link to comment
Share on other sites

dit wijf weet echt niet waar ze het over heeft. ik ben niet snel agressief maar zou deze muts graag een klap in haar gezicht geven egoistische trut je gu nt niemand het traject waar wij in zitten maar ze zal er zelf maar last van hebben

Link to comment
Share on other sites

Heb het nog iets aangepast (zie het blauwe gedeelte), twijfel alleen over de schuingedrukte zin. Die is wel erg hard en ik wil niet op mijn beurt weer mensen kwetsen... Laat 'm ook nog even nalezen door iemand die minder emotioneel betrokken is en dan verstuur ik 'm.

 

23 jaar is Isabelle Buhre die van mening is dat IVF behandelingen en de eicelbank geen overheidssubsidie verdienen. 23 jaar… nee dan heb je meestal nog geen kinderwens. En als je favoriete merken Burberry, Lacoste, Ralph Lauren en Tommy Hilfiger zijn (bron: Hyves), dan kan ik me voorstellen dat je je geld liever aan andere dingen uitgeeft dan aan ‘pure decadentie’ als een IVF behandeling.

 

Vooropgesteld: ik ben óók van mening dat een stamcelbank subsidie zou moeten krijgen en dat het enorm schrijnend is dat mensen overlijden door een tekort aan donoren. Maar om hier aandacht voor te vragen door een kinderwens te bestempelen als puur egoïsme, valt bij mij verkeerd.

 

Isabelle Buhre is nog jong en helaas nog naïef. Zij denkt nog dat geen IVF vergoeden in Nederland leidt tot minder overbevolking. En hoeven dan alleen mensen die niet spontaan zwanger kunnen worden hier rekening mee te houden? Misschien kunnen we dan beter een één-kindpolitiek invoeren in Nederland. Dat zou ook een hoop geld schelen aan kinderbijslag, opvang etc.

 

Zij denkt dat adoptie en pleegzorg prima alternatieven zijn voor het krijgen van een ‘eigen’ kind. Weet zij wel hoe moeilijk adopteren is? En dat je hier al niet meer voor in aanmerking komt als je man toevallig zeven jaar ouder is dan jij en dus de veertig gepasseerd voor jij halverwege de dertig bent? Realiseert zij zich dat pleegzorg iets heel anders vraagt van mensen dan ‘normaal’ ouder zijn? Bovendien: omdat iemand zelf toevallig niet spontaan zwanger kan worden, moet die dan maar de rotzooi opruimen van een ander die wel in een vloek en een zucht een kind op de wereld kan zetten maar er ‘toevallig’ niet voor kan zorgen?

 

Isabelle Buhre heeft gelijk als ze stelt dat er keuzes gemaakt moeten worden. Maar zij doet dit met een zeer beperkte blik. Het gaat bij IVF niet om een persoonlijke wens van een kleine groep vrouwen (waar zijn de mannen Isabelle?). Het gaat om gemiddeld 5.000 kinderen per jaar die bijdragen aan het tegengaan van de vergrijzing in Nederland. Een kind dat na IVF wordt geboren, levert de maatschappij uiteindelijk veel meer op dan het extra kost (bron: Professor Kremer, NOS 4 oktober 2010). Als ik niet zelf voorstander zou zijn voor subsidie voor de stamcelbank, zou ik zelfs heel hard kunnen stellen dat het vergoeden van IVF economisch veruit verstandiger is dan geld uitgeven aan zieke mensen die de maatschappij waarschijnlijk nog vele jaren geld gaan kosten in plaats van dat ze iets opleveren.

In de discussie of IVF wel of niet vergoed zou moeten worden, wordt een kinderwens vaak vergeleken met cosmetische ingrepen (waarvan een deel vanwege zwaar psychisch lijden wel degelijk vergoed wordt). Het is een eigen keuze, niet medisch noodzakelijk. In dat licht zouden we medische kosten als gevolg van sportongelukken ook niet meer moeten vergoeden. Skiën of voetballen is tenslotte je eigen keuze, toch? En wat te denken van mensen die door hun eigen keuze om te roken of drinken kanker krijgen? Die ernstige ziekte die de één toevallig overkomt maar ons in principe allemaal zou kunnen overkomen?

 

Verminderde vruchtbaarheid is helaas ook iets dat ‘de één toevallig overkomt maar ons in principe allemaal kan overkomen’. Ik mag hopen voor Isabelle dat het haar bespaard blijft.

Link to comment
Share on other sites

Goed verhaal Henne!

 

Wat een ontzettend kortzichtige doos zeg. Is haar studiefinanciering betaald van mijn belastingcenten!?

Toen ik 23 was zaten we al in de MMM, elke vrouw met een gezond stel hersenen, ongeacht haar leeftijd, weet dat je zo'n stuk niet kunt schrijven.

Ik word hier zó vervelend van!

Link to comment
Share on other sites

Ik las het zo straks en had nog niet gereageerd ik dacht koel eerst maar af en dan kijk weer

Dus bij deze dat mens is gek spoort niet op sluiten weet ik veel een heks is ze

De meeste stelen zijn aangewezen op Ivf

En trouwens bezuinig maar op belasting kantoren Konings huis op de tweede kamer en help ook mensen met kanker absolut maar ga niet zulke onzin uitkramen ze wee niet wat ze zegt

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
 • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use