Jump to content

lang / kort schema: waarom het één of het ander?


bettyboopke

Recommended Posts

Ik heb intussen 2 IVF behandelingen achter de rug. Telkens met lang schema, dwz eerst een 3tal weken de pil nemen, dan een onderdrukker (in mijn geval suprefact) en dan de laatste 2 weken stumuleren (menopur). Van je maandstonden (en dus start met de pil) tot aan de punctie zijn ongeveer 5-6 weken.

Misschien krijgen we voor onze volgende IVF het korte schema. De vroedvrouw ging dat nl vragen aan de specialist, zodat we dan sneller opnieuw kunnen starten. Want anders valt de zomervakantie van het labo er nog eens tussen en duurt het lange schema nog langer (wegens langer de pil moeten nemen). Maar de kans is klein dat we het korte schema mogen doen, aangezien ik vlg de vroedvrouw zo goed reageer op het lange schema.

Ik heb begrepen dat je bij het korte schema geen pil moet nemen, maar direct met de onderdrukkers en stimulatie begint.

 

Maar wat is nu juist de reden waarom sommige vrouwen het lange schema krijgen en anderen het korte schema? Het verkregen aantal eicellen? Of aantal rijpe eicellen? Of bevruchtingen? Of... Of...?

 

En wie is er al overgeschakeld van het lang naar het kort en vice versa? En wat waren jullie ervaringen?

Link to comment
Share on other sites

Bij mij hebben ze nooit over het lange schema gesproken....

Heb de 1ste keer spuiten met gonalf gedaan, 150. Dat was te weinig, afgebroken voor de punctie, daarna gelijk door mogen gaan met volgende poging, 225 gonalf. 15 follikels, 6 bevruchtingen... 1x zwanger.

Op 2 maanden tijd dus...

 

Mijn probleem is wel dat ik maar 1 dichte eileider heb en de ander is verwijdert. Misschien ligt het bij mij daaraan? Dat wij verder geen "problemen" hebben??

Link to comment
Share on other sites

Hier ook alleen ervaring met het korte schema. Ik heb eens gelezen dat bij endometriose bij voorkeur het lange schema wordt gebruikt maar ik denk dat elke arts ook een eigen afweging maakt. Kun je het niet navragen bij het ziekenhuis?

Link to comment
Share on other sites

Het kan zijn dat een langer schema de voorkeur heeft vanwege 'de vrouw': de reden dat je IVF doet, het gemak waarmee je te stimuleren bent, de regelmatigheid van je cyclus.

 

Maar voor zover ik weet is het vaak ook puur omdat het ziekenhuis dan makkelijker en verder vooruit kan plannen. Als je eerst aan de pil bent weten ze bij wijze van spreken bij de eerste pil al in welke week je de punctie hebt, bij een kort schema kun je niet verder dan twee weken vooruit plannen (voor zover IVF te plannen valt uiteraard).

 

Beetje zelfde reden waarom het ene ziekenhuis een cryo wel met hormonen doet en het andere niet.

 

Zelf altijd een kort schema gehad en erg blij daarmee. Als ik eerst aan de pil had gemoeten waren wij serieus niet aan IVF begonnen, de pil is voor mij hel :-)

Link to comment
Share on other sites

Guest Guusje

In het LUMC gaven ze aan dat het met planning te maken heeft. hier doen ze standaard het korte protocol, mits er een rede is om over te gaan op het lange schema.

Link to comment
Share on other sites

Zelf heb ik 1 ondoorgankelijke eileider (vol littekenweefsel, niet meer als dusdanig te herkennen) en 1 zeer moeilijk doorgankelijke eileider (met vergroeing van het fimbriele uiteinde).

Of het littekenweefsel komt door endometriose of door een ontsteking die ik op mijn 18e heb gehad (en niet serieus is genomen door mijn huisarts destijds en waardoor dat die onsteking erger geworden is dan nodig), is niet helemaal duidelijk. Na een inkijkoperatie bleek de endometriose namelijk zeer minimaal.

Het fertiliteitscentrum heeft nooit uitgelegd waarom ik het lange schema krijg. Ik wist tot een paar maanden geleden niet eens dat er een kort schema bestond!

Maandag heb ik bloedname en echo bij mijn gynae (mijn eigen gynae, ik laat me bij haar opvolgen) en zal ik het haar eens vragen. Zij heeft destijds ook de inkijkoperatie gedaan, mijn endo vastgesteld, mijn bevalling gedaan,...en kent mij en mijn lijf beter dan de fertil.arts.

Gezien mijn leeftijd (37, in december 38) vind ik het zonde om het lange schema te doen, dat zijn elke maand een aantal eicellen die je kwijt bent!

 

Dankjewel voor jullie verhalen!

Wel stom dat het lange schema vaak word gebruikt om planningsredenen blijkbaar... Maar aan de andere kant misschien ook wel begrijpbaar vanuit het standpunt van het fertil.centrum? Ze kunnen zo misschien meer koppels helpen, door een efficientere planning?

 

Ben wel benieuwd of er vrouwen zijn die om specifieke redenen zijn moeten switchen van schema?!

Link to comment
Share on other sites

@Sorpresa: dat was ook mijn eerste reactie! Vooral omdat zwanger willen worden zo haaks staat op de pil nemen, voelt dat niet echt lekker hè.

Maar misschien kunnen de ziekenhuizen zo efficienter plannen en daardoor meer mensen helpen? Ik probeer daar maar vanuit te gaan, anders voel ik me echt wel een beetje bedot.

Die tijd dat ik telkens de pil moet nemen, heb ik ècht het gevoel dat ik 'on hold' gezet word. En dat terwijl het een eerste stap in een fertil.behandeling is... Ik vind die drie weken allesbahlve fijn!

Link to comment
Share on other sites

@bettyboopke, dat is inderdaad nog de beste instelling, dat ze op die manier meer mensen kunnen helpen. Al vraag ik me echt af of het veel scheelt maar daarop zullen we vast nooit antwoord krijgen! Succes met het vervolg van de behandelingen en ik ben benieuwd naar het antwoord van je gyn.

Link to comment
Share on other sites

wij hebben bij de eerste 3 if pogingen het lange schema gevolgd. Dit is het standaard protocol in het zh. waar ik toen liep. en heeft ook met planning te maken.

Toen wij zijn overgestapt naar DD kreeg ik het korte protocol. De reden hiervoor was omdat bij mij waarschijnlijk juist door de lange onderdrukking van de pil en het gebruik van minimaal 2 weken deca mijn aantal follikels net niet voldoende was en waarschijnlijk ook voor een slechtere kwaliteit zorgde.

Bij het korte schema zijn mijn follikels iets groter in aantal geworden en de kwaliteit wel beter, maar dat heeft bij mij te maken idd met het gebruik van de hormonen (ivf 1-3 deca en puregon, ivf 4-5 suprefact/synarel en menopur).

korte schema vond ik wel ideaal.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben zelf heel blij dat ik geen lang schema heb gehad... Maar ik kan het me vanuit een ziekenhuis ergens ook best nog voorstellen. Ben deze ronde weer twee keer in het weekend in het ziekenhuis geweest en als ik dan bedenk dat er daar twee fertiliteitsartsen zijn.... Die zullen dus haast om het weekend werken! En de laboranten moeten er ook elke dag zijn. Hoort uiteraard ook wel bij het beroep, maar als je de weekenden minder druk in kunt plannen...

 

En vanuit mijn eigen werk heb ik ook liever een project dat ik ruimer van tevoren kan plannen.

 

Maar het kan idd wel verkeerd -of juist goed- uitpakken om je hele cyclus zo lang stil te leggen. Daar moet je zeker wel bedacht op zijn. In het emc mocht je alleen het korte schema als je bijvoorbeeld geen cysten oid had. In vb doen ze alles het liefst zoveel mogelijk vanuit je natuurlijke cyclus. Elk ziekenhuis heeft een ander idee en een andere mening, het is vooral belangrijk het protocol/ziekenhuis te vinden dat bij jou past.

Link to comment
Share on other sites

Guest Guusje

De 2e poging zouden we het ook korte protocol doen maar er bleek een grote cyste (6 cm, endo) in mijn rechter eierstok te zitten. Hierdoor gelijk het lange protocol gestart in de hoop dat de cyste kleiner zou worden. Dit was helaas niet gelukt, ik mocht kiezen, of eerst opereren of de poging wagen met de kan dat ik weinig eicellen zou hebben. Uiteindelijk heb ik gekozen of de gok te wagen. Het was net fijn, maar uiteindelijk toch 12 eicellen.

Link to comment
Share on other sites

Bij mij gaf t lange protocol (zonder de pil, maar eerst 2 weken deca, dan pas menopur erbij) echt ongelooflijk betere resultaten.

Daarna weer een keer kort geprobeerd en weer net zo als voor het lange protocol, veel minder zowel in quantiteit als vooral ook in kwaliteit.

Voor mij dus lang protocol.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb voor onze eerste 3 pogingen het lange protocol gehad. Uit de eerste is destijds ons meisje ontstaan. Nu zijn we met de 4e poging bezig, het korte protocol. Dit, omdat de opbrengst vande keren ervoor niet super was. Ze hoopten nu mijn lijf een boost te geven. Maar met 300 eenheden gonalf en als oogst 6 eicellen waaruit ( met ICSI) 4 bevruchtingen zijn ontstaan, vraag ik me af of het een boost is geweest. Het ging allemaal wel veel sneller. De follikels waren eerder rijp voor punctie deze keer in vergelijking met de vorige keren. En minder dagen hoeven spuiten is ook wel plezierig!

Link to comment
Share on other sites

Hoi Bettyboopke,

 

Vanuit het VU moesten wij bij onze 1e ICSI behandeling het lange schema volgen en dat is mij op zich goed bevallen. Het 'probleem' ligt bij mijn man, bij mij is niets aan de hand.

Ik heb Decapeptyl gespoten en daarnaast 150 eenheden Gonal-F, ik had 17 follikels waaruit 10 eicellen zijn gehaald. Daarvan zijn er 6 bevrucht; 1 is ons geweldige zoontje en de overige 5 zijn cryo's geworden. Prima score lijkt mij!

 

Succes met je behandeling!

Link to comment
Share on other sites

Bij ons zijn de resultaten van de 2 IVF behandelingen heel verschillend:

 

Wij hebben met onze eerste IVF ook goede resultaten gehaald: 12 follikels, waarvan 10 rijpe eicellen, waarvan 9 bevrucht, waarvan 6 toppertjes (8cellig en meer) in de vriezer en één toppertje teruggeplaatst: ons dochtertje! Dit alles met het lange protocol. En wij waren ook heel tevreden!!!!

 

Twee jaar later opnieuw IVF voor een brusje, opnieuw het lange schema, met identieke hoeveelheid van hormonen: 6 follikels, waarvan slechts 3 eicellen (gelukkig ook allemaal rijp), alle drie ook bevrucht, 2 in de vriezer (7cellig en 11cellig) en eentje teruggeplaatst (8cellig en niks van fragmentatie). An sich niet slecht, maar in vergelijking met onze eerste IVF een pak minder!

De specialist kon niet zeggen waar het aan lag, dat het dit keer in aantallen veel minder was. Volgens hem heeft je lichaam ook nog iets in de pap te brokkelen en kan je verschillend reageren van cyclus tot cyclus. Of misschien heb ik nu (2 jaar later) toch een iets hogere dosis nodig. Of misschien is korter schema nu beter? Hij zegt dat ze veel kunnen inschatten, maar niet alles. Het is immers geen wiskunde en het lichaam van een vrouw kán iedere keer anders reageren. Dus soms is het ook een beetje 'trial & error'.

 

Maar nu zouden we misschien overstappen op het korte schema, gewoon om sneller verder te kunnen doen... En ik twijfel of dat dan wel oké is. Nu, ik neem aan dat de artsen het niet doen als ze er niet achter staan, toch?! Ik zou nl niet graag hebben dat ons 'aantallen' nog meer omlaag zouden gaan!!!!

Link to comment
Share on other sites

Hallo allemaal,

 

ik heb het langere schema met pil en tegen mij zeiden ze dat vrouwen onder de 36 (vooral die erg slank zijn) zonder duidelijke problemen beter het lange schema konden volgen om de kans op overstimulatie te verkleinen.. door de pil en het langere deca gebruik worden je eigen hormonen en de aanmaak het meeste teruggedrongen. Ik bleek na mijn 2e FM zoveel follikels aan te maken dat mijn Gonal-F medicatie van 150 terug moest naar 125. Met mijn 3e FM had ik 24 groeiende follikels en een paar kleintjes.. Ik heb vrijdag de punctie gehad (24 aangeprikt en 20 goede eitjes geoogst) en heb nu wel kans op overstimulatie, ik lijk wel 4 maanden zwanger, ik heb gelukkig geen koorts en hou volgens mij nog geen vocht vast..maar moet morgen wel eerst bloedprikken voordat ik een eventuele TP krijg, ze willen zeker weten dat er geen complicaties zijn.. Dus of het nou echt helpt en verschil uitmaakt dat lange of korte schema, ik weet het niet..

Link to comment
Share on other sites

Hallo dames,

 

Even een vraagje: Wat is precies het verschil tussen het lange en korte schema? Slik je voor het lange schema altijd de pil? Of hangt het af van hoe lang je deca spuit?

Ik moest op dag 21 van mijn cyclus (waarin we voorzorgsmaatregelen moesten treffen om niet zwanger te worden, maar geen pil voorgeschreven kregen) starten met deca, dit heb ik 14 dagen gespoten en toen moest ik starten met gonal-f en dat heb ik uiteindelijk 11 dagen moeten spuiten. Is dit het korte of het lange schema? Ik heb overigens 225 gonal-f gespoten met maar 4 rijpe eicellen als resultaat (ik weet niet hoeveel follikels, ik dacht 6). Is niet veel dus. Morgen heb ik een gesprek met de fertiliteitsarts en ik wil dit zeker ter sprake brengen! Vraag me af of ik niet beter, gezien mijn leeftijd (bouwjaar '72) Menopur kan krijgen. Maar dat is weer een heel andere discussie!

 

Gr. Beanie

Link to comment
Share on other sites

De eeste 5 pogingen, hebben wij het korte protocol gevolgd. Dus op de eerste dag van de menstruatie starten met deca en vanaf de derde dag een stimulator erbij zoals puregon of menopur.

wij zitten momenteel midden in een poging waarbij ik eerst minimaal 2 weken de pil moest gaan gebruiken. Dan weer met de pil stoppen en na drie dagen (na het stoppen met de pil) starten zoals het korte protocol. In ons ziekenhuis vertelden zij dat dit enerzijds handig was voor hun planning en anderzijds onrgelmatige groei van follikels verminderd kan worden. Bij ons heeft dat inderdaad voor een beter resulaat gezorgd want mn follikels zijn idd regelmatiger gaan groeien met als resultaat de beste oogst ooit.

Link to comment
Share on other sites

3 x lang ivb met punctie onder sedatie ( 1 keer er van is voor de punctie afgebroken door overstimulatie)

 

dit keer tussen kort en lang in omdat ik elke poging te veel eitjes aanmaak, dit keer ook maar 75 eh spuiten ipv 150.

spannen dus!

Link to comment
Share on other sites

Ik zit vandaag op dag 4 van het korte ivf schema. Vorige maand heb ik moeten stoppen met het lange schema omdat mijn eitjes niet goed groeiden. Ik had er maar 2. Hopelijk gaat het nu beter! Ik ben het vergeten te vragen aan de arts maar spuit je met het korte schema ook korter gonal f?

Link to comment
Share on other sites

Beste dames en ik denk in dit geval specifiek Nyonyacilla,

 

Ik heb een vraag waarvoor ik een nieuwe discussie heb geopend, maar wellicht kan ik ook hier het antwoord vinden. Vorige week is mijn eerste IVF poging afgebroken wegens geen (zichtbare) follikels. Ik volgde het lange protocol en had inmiddels 21 dagen deca en 7 dagen menopur gebruikt.

Aangezien ik een hoog fsh heb (tot nu gemeten tussen 17-19) en een laag AMH (niet meer traceerbaar) bij een leeftijd van 32 jaar, is ons vertelt dat de kans op een eigen (biologisch) kind erg klein is.

 

Onze arts wil nu nog een poging wagen mbv het korte protocol indien er bij de uitgangsgecho >2 follikels aanwezig zijn.

Dit gaat echter pas van start wanneer mijn eigen cyclus weer op gang is. Voorheen heb ik maandelijks (redelijk) regelmatig nog een menstruatie gehad. De echo na 7 dagen stimulatie liet een bms zien van 3,3 mm wat er op duidde dat er niks gebeurd in mijn lichaam. De arts kon niet aangeven wanneer mijn cyclus zich hersteld heeft. In de bijsluiter van deca las ik echter dat het na de laatste spuit 7-12 weken kan duren voordat de cyclus weer hersteld is.

 

Dat is in deze periode (waarin alles al te lang duurt) een flinke tegenvaller. Ik vroeg me dus af welke ervaring andere dames hiermee hebben.

 

Specifiek denk ik voor Nyonyacilla omdat ik uit je verhaal begrijp dat je na het afbreken van jouw poging om dezelfde reden (en tevens met het lange protocol) deze maand alweer start met een volgende poging.

 

Gr. Herfst

Link to comment
Share on other sites

Ik mocht voor mijn 1e IVF meedoen aan de Cetro-trial. Vanaf cd2 t/m cd14 Gonal-F en vanaf cd6 Cetrotide erbij.

Ik had 15 follikels, 15 eicellen, 10 bevruchtingen, 1 verse tp en 2 cryo's. Uiteindelijk 2 tp's gehad, niet zwanger.

 

Voor mijn 2e IVF was de Cetro-trial afgelopen, en had ik volgens het protocol het lange schema moeten volgen. Maar omdat ik erg gevoelig ben voor hormonale hoofdpijn, en goede ervaring had met het schema van de Cetro-trial, mocht ik dat schema weer proberen.

(Sophia ziekenhuis Zwolle is écht top! Ze denken echt met je mee!)

 

Dit keer 10 follikels, 7 bevruchtingen, 1 verse tp en 4 cryo's. Van de verse tp was ik zwanger, maar helaas een MA met 6 weken. Van de eerste cryo uit deze cyclus ben heb ik nu de 12 weken gehaald!

 

Ik vond het korte protocol veel minder belastend. Minder spuiten, minder lang 'ermee bezig', en uitstekende resultaten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Posts

  • Hai @Ele   Wij zijn eind 2020 gestart met ivf. Eerste poging hadden ivf gehad en daar kwam helaas helemaal embryovorming. 2de ronde icsi gedaan hier 6 embryo's 1 terug geplaatst, geen succes. 1 was sterk genoeg om ingevroren te worden dus deze in mijn natuurlijk cyclus mogen terug plaats. Hier van zwanger geworden maar helaas een vroege miskraam. Bij de 3de rond niets in de vriezer maar 2 laten terugplaatsen en hieruit is onze zoon Noah geboren. Hij is nu net 1 geworden. Door ziekte van mijn man besloten snel weer de volgende ronde ivf in te gaan nu hij nog zo gezond mogelijk is. Eerste punctie zit er weer aan te komen en moet zeggen dat ik hem best wel weer knijp. Vond de vorige rondes zwaar maar met z'n lief klein mannetje erbij is het er niet makkelijker op. Hoe ervaar jij dat met een dochter van bijna 3?
  • Hoi! Ik ben 40 en voor het eerst bezig met ICSI in UZ Brussel. 3 jaar geleden 6 IUI pogingen gehad in een Nederlands ziekenhuis zonder resultaat. Ik heb afgelopen dinsdag mijn eicelpunctie gehad met 4 eitjes als resultaat. We zijn nu uiteraard in spanning aan het wachten op nieuws. Over 5 dagen worden we pas gebeld door de arts met het nieuws hoeveel embryo's de vriezer ingaan. Als er intussen iets mis zou gaan dan worden we eerder gebeld. De reden dat ik deze cyclus geen terugplaatsing kan hebben is omdat ze hebben ontdekt tijdens de punctie dat ik een poliep heb in mijn baarmoeder. Die moet eerst verwijderd worden voor ze een terugplaatsing kunnen doen. Logisch maar toch was het wel even balen!  Ik zou het leuk vinden om ervaringen te delen met lotgenoten. Hoe gingen jullie bvb om met de wachtperiodes,wat waren jullie ervaringen met de hormonen,de punctie etc... Lieve groetjes, Nathalie 
  • Hi @Aisiya, Ik begin binnenkort met mijn tweede ronde IVF/ICSI! En ik ben 42... 🙂 Ben jij al begonnen of begin je ook binnenkort?  Ik heb mijn eerste ICSI behandeling gedaan 4 jaar geleden, met als resultaat een hele mooi dochter van nu bijna 3 jaar.  Toen heb ik veel steun gehad aan deze forum, en om verhalen te delen en lezen van andere die hetzelfde meemaken.  Het lijkt mij fijn om elkaar te ondersteunen! 
  • Ik begin binnenkort voor de tweede keer met IVF ./ ICSI en ik ben benieuwd of er andere zijn die ook beginnen of net zijn begonnen?  Ik heb 4 jaar geleden mijn eerst ICSI ronde gehad, met de resultaat een hele mooie dochter van bijna 3. 
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use