Jump to content

Vraag over nieuwe wet embryobeleid


Wish
 Share

Recommended Posts

Een goede vriendin van mij is bezig met Icsi en wil onderstaande graag weten. Ik kon haar hierbij niet helpen omdat ik het antwoord ook niet weet.

 

 

De nieuwe wet luidt dat je onder de 38 jaar maar 1 embryo mag laten terugplaatsen. (mits het de derde of meerdere poging zou zijn)

Nu heb je in het buitenland zoals zij het begrepen heeft, zelf de regie in handen en wordt bovenstaande ook niet vermeld op facturen.

 

Maar stel nu dat je er twee terug laat plaatsen en je raakt zwanger van tweeling.

Dan heb je natuurlijk een dubbele Seo/Guo die gedeclareerd wordt bij de zorgverzekering.

Zal dit het moment zijn waarop een zorgverzekering zal gaan uitzoeken hoe het zit?

En in het ergste geval, je evengoed zelf laten betalen?

Dit vermelden ze overal, bij meer dan 1 terug laten plaatsen, komt de rekening voor de patiënt.

 

Weet iemand hoe dit nu precies zit?

Link to comment
Share on other sites

Ik weet niet hoe het officieel zit, maar ik zou het heel gek vinden als je om die reden zelf onderzoeken zou moeten betalen die met een tweelingzwangerschap te maken hebben. Voor zover ik weet mag de 'oorzaak' van een ziekenhuisonderzoek of behandeling niet van invloed zijn op de behandeling of rekening ervan. Dan zouden rokers zelf meten betalen voor behandeling van longkanker etc. Maar als je vriendin het zeker wil weten kan ze toch gewoon haar zorgverzekering bellen?

Link to comment
Share on other sites

Wish,

 

Ik heb geen duidelijk antwoord op je vraag hoor. Maar een embryo kan toch ook na terugplaatsing doordelen naar een tweeling?

En volgens mij kunnen ze niet eens altijd met zekerheid zeggen of het 1 of 2 eiig is. Ik zou me er denk ik niet te druk om maken.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben in behandeling in Duitsland. De dokter is bereid om er 2 terug te plaatsen. Op de facturen staat inderdaad niet om hoeveel embryo's het gaat, dus die kun je declareren bij je zorgverzekering. Maar op het moment dat de zorgverzekering de declaratie ontvangt, sturen ze een vragenlijst die je moet laten invullen door je behandelend arts. Daar wordt gevraagd om de hoeveelste poging het gaat en hoeveel embryo's er zijn teruggeplaatst. Als de vragenlijst terug is bij de zorgverzekering gaan ze kijken of je in aanmerking komt voor een vergoeding.......

Link to comment
Share on other sites

trouwens in het ergste geval moet je het niet alleen zelf betalen, maar wordt je uit de verzekering gezet ivm "fraude"....je komt dan op een soort zwarte lijst en krijgt dus niet zomaar een nieuwe zorgverzekering...dus ik zou het niet durven gokken.....

Link to comment
Share on other sites

Suzy, ik heb in 2011 een poging ondergaan in DD en afgelopen januari en april. Heb nog nooit een vragenlijst in hoeven laten vullen.

 

wat raar, ik heb ook in januari 2013 een ICSI gedaan in Dusseldorf en vervolgens kreeg ik een vragenlijst van mijn zorgverzekering. Dan hangt het dus van de zorgverzekering af waar je onder behandeling bent....(ik bij IZZ)

Link to comment
Share on other sites

Maar het is toch niet strafbaar om in het buitenland een behandeling te ondergaan? De regels in NL over terugplaatsing zijn strenger, maar dat maakt het toch niet frauduleus of verboden om in het buitenland een behandeling te hebben volgens de regels die daar gelden?

Link to comment
Share on other sites

Maar het is toch niet strafbaar om in het buitenland een behandeling te ondergaan? De regels in NL over terugplaatsing zijn strenger, maar dat maakt het toch niet frauduleus of verboden om in het buitenland een behandeling te hebben volgens de regels die daar gelden?

 

 

Nee ik zeg ook niet dat het niet mag om er 2 te laten terugplaatsen, maar je komt dan niet in aanmerking voor een vergoeding! Maar het zou wel fraude zijn als je doorgeeft dat je er maar 1 hebt laten terugplaatsen (terwijl het er 2 waren) en dan op die manier de behandeling toch vergoed krijgt...

 

niet dat ik het eens ben met deze regeling, juist niet! Ik wil er ook het liefste 2 laten terugplaatsen, wij overwegen om de behandeling zelf te betalen... Erg triest....die stomme regels, we zijn bij poging 2 voor ons 2e kindje en we hebben nog maar 2 rietjes zaad, dus willen de pogingen zo optimaal benutten!

Link to comment
Share on other sites

Wish ff of topic... Wat lees ik nu... Zwanger 20 weken! Wow.. Super gefeliciteerd..

Ben weinig online.. Te druk in de weer met de boys hihi...

Maar ga je als ik online ben zeker volgen..

 

Dikke knuffel

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share • Posts

  • Hai goedemorgen dames, na lang wachten is op 5 Juli onze zoon geboren. Het is een heftige maar mooie bevalling geweest.    Hopefullness, zie na jou berichtje van 27-04 geen nieuwe meer. Hoe is het gegaan?
  • Proficiat @Chrissy wat een fantastisch nieuws! 8 Weken alweer, wat gaat het snel he? Fijn dat ze niet zo groot was als vantevoren ingeschat, bij mij viel het ook reuze mee, ze zat op de +1 lijn dus dat is helemaal prima, die heeft ze een poosje gevolgd, daarna ging ze aan het dalen, nu zit ze tussen 0 en -1 vinden ze ook prima. Ze ontwikkeld zich goed, plast en poept, met borstvoeding zien ze dat wel vaker dat ze in het begin heel hard groeien en dat het later stabiliseert. Ze krijgt inmiddels ook hapjes natuurlijk, ze is nu bijna 7 maanden en heeft maatje 68 weegt ruim 7 kg. Ik heb even nagekeken wat zij woog met 8 weken, ze was toen ook 5 kg, toen zat ze nog op de +1 lijn ongeveer. Ze hebben je wel lang door laten lopen zeg, jeetje, waarom doet een ziekenhuis niet wat een fertiliteitsarts adviseert? Dat zeggen ze toch niet voor niks? Gelukkig dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, maar dat je hebt moeten praten als brugman zal niet fijn geweest zijn. Ik had gelukkig een gynaecoloog in het ziekenhuis die dat zelf al bedacht had, ze zei hetzelfde als jouw arts, niet voorbij de 40 weken laten gaan, eerder inleiden. Gelukkig dat je nog een fijne bevalling hebt gehad uiteindelijk, ja, wat is fijn, een bevalling is nooit fijn denk ik, maar als je er met een goed gevoel op terugkijkt dan is het goed toch? En dat je de zwangerschap aan het eind beu was moet je je niet schuldig over voelen hoor, dat heeft iedereen! Ik ook! We wilden dat heel graag idd, maar die laatste loodjes zijn heel zwaar, voor iedereen, de zwangerschap is ook enkel een doel om dat te verkrijgen wat je graag wil, een kindje en dat is ons mooi gelukt! Wat een stomme opmerking van die kraamverzorgster, alsof je daar op zit te wachten en alsof wij, iets minder piepjonge moeders al een soort van oma's zijn. Tegen mij zeiden ook veel mensen... Maar je bent een stuk ouder nu! Ja? En? Dus? Ik ben gezond, dus? Heb er niks mee geleden met de bevalling en kuierde zelf naar het bureau voor de 2 weken afspraak daar (half uurtje lopen enkele reis). Ik voelde me prima, zij deed het goed en de gebroken nachten vond ik ook reuze meevallen. Het leek wel alsof iedereen er een punt van maakte behalve ik. Die arts had helemaal gelijk. Mijn huisarts zei destijds, de kansen zijn misschien niet hoog, maar als je niks doet is het sowieso 0. Elke kans, hoe klein ook, is een kans. En zie, je grootste wens is in vervulling gegaan, met IUI notabene! Niet eens IVF. Ik sluit me helemaal aan bij jouw woorden Chrissy, neem alle kansen die je krijgt met beide handen aan, laat die artsen maar lullen! Geniet van je wondertje, maar dat komt vast goed.   
  • Lieve allemaal,  Het is alweer bijna 8 weken geleden, maar eind mei is ons mooie meisje geboren. Gezond en wel! En.... Ze was ook helemaal niet zo groot als ze werd ingeschat! Was dat bij jou ook niet zo @Kitje? Inmiddels is het een flinke dame die al 5 kilo weegt hihi.   Uiteindelijk wel ingeleid, maar toen liep ik al bijna tegen de 40 weken. Zat er ook behoorlijk doorheen tegen het einde en voelde me daar ook weer slecht over, want ik wilde dit toch zo graag? Nog moeten praten als brugman om uiteindelijk op tijd ingeleid te worden. De fertiliteitsarts had ons namelijk benadrukt om niet langer dan 40 weken door te lopen ivm de achteruitgang van de placenta, maar hier in het ziekenhuis wilden ze daar nog niet zo aan zucht...  Uiteindelijk wel een hele fijne bevalling gehad (tenminste, tot zover dat kan) dus het ziekenhuis heeft het weer een beetje goed gemaakt met me 😉 Ik was ook heel snel weer hersteld na de bevalling. Ik hoor het de kraamverzorgster nog zeggen tegen mijn man: "Ze herstelt heel snel voor een oudere moeder". Jawel, wij oudere moeders kunnen dat gewoon 💪 Deze tijd denk ik nog regelmatig terug aan vorig jaar rond deze tijd.... Toen net de deceptie in het ziekenhuis achter de rug en net aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Nog al die onzekerheid of onze grootste wens ooit nog in vervulling zou gaan. Het verdriet en toch ook weer de hoop die ze ons in de kliniek weer gaven. Ik hoor het de oudere arts nog zeggen: :"Je moet altijd hoop blijven houden". En inmiddels ligt er een mooi en heel gezond meisje in mijn armen.  Meiden die hier nog meelezen: Houd vol! Net na mijn 42ste verjaardag ben ik zwanger geraakt van een gezond kindje. Het is dus zeker mogelijk en laat je niks aanpraten door artsen die het denken beter te weten.     
  • Helaas is het hier heel stilletjes de laatste tijd @Mini123 maar fijn te horen dat je wat aan de informatie hebt gehad die wij allen gepost hebben hier. Het zijn voornamelijk eigen ervaringen en onderzoeken dat we gedeeld hebben, hopelijk heb je er wat aan. Ik ben momenteel niet in traject, ik ben een half jaar geleden bevallen van een gezonde dochter, heb nog wel een cryo, maar ik heb momenteel nog geen plannen deze te laten terugplaatsen, maar misschien dat er nog meiden aansluiten hier die wel in traject zitten, ik heb het als heel prettig ervaren om mijn ervaringen en gevoelens te kunnen delen met mensen die weten en snappen wat er in je omgaat, het is geen gemakkelijk traject, met veel ups en downs, hoop en verdriet. Ik wens je heel veel succes toe met je eerste ICSI traject, je zal binnenkort wel een echo hebben denk ik om te kijken hoeveel eitjes er groeien bij je, hopelijk heb je flink veel eitjes om te oogsten! Als je zin hebt kun je altijd een berichtje achterlaten hier om te laten weten hoe het met je gaat, ik kom af en toe nog weleens kijken, maar ben niet zo heel vaak meer online hier. Groetjes!
  • @Hopefulness hoe is het afgelopen meis? Ik kon een tijdje niet inloggen en kan niet zien of ik wat van je berichten gemist heb.    
 • Topics

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use